avontuurlijk wandelen

Hiken in Spanje: Cola de Caballo (Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido)

Cola de Caballo hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido
V

an de ene mooie waterval, naar een nóg mooiere waterval! Dit is niet zonder reden de bekendste hike van Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. Vijf imposante watervallen, ontelbaar veel kleine watervallen en allemaal met uitzicht op de Monte Perdido (3.355 m.): de 3e hoogste berg van de Spaanse Pyreneeën!

Beste tijd om te wandelen

Juni tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

3 uur

Hike waterval Gradas de Soaso, Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën is ongelofelijk mooi en heeft ontelbare wandelpaden van verschillende niveaus, van makkelijk tot echt indrukwekkend. Wij verbleven in Torla, een dorp aan de rand van het nationale park, en hebben zoveel mogelijk verkend. Je wandelt door een prachtig loofbos omringd door imposante canyons. Onderweg kom je maar liefst vijf watervallen tegen voordat je in de Ordesa Vallei uitkomt, met uitzicht op de op twee na hoogste berg in de Pyreneeën, de Monte Perdido.

Gradas de Soaso hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido
Gradas de Soaso hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido

Start hike Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido: kaartjes voor de bus

Je avontuur begint in het charmante Torla, waar je in de zomer kaartjes haalt voor de bus die je naar de ingang van het nationale park brengt, een ritje van zo’n 10-15 minuten. Zorg ervoor dat je je kaartjes van tevoren regelt. Je vindt een klein houten verkooppuntje naast het bezoekerscentrum op de parkeerplaats. Probeer dit zo vroeg mogelijk te doen, na 10.00 (in de zomer) wordt het al snel druk.

Neem de tijd!
De hike naar Gradas de Soaso in Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido kost je al gauw 6,5 uur. En dan hebben wij voldoende tijd genomen voor foto’s en pauzes. De route is vrij heftig, gaat op sommige stukken steil omhoog met weinig uitrustplekken.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in de Spaanse Pyreneeën is ongelofelijk mooi en heeft ontelbare wandelpaden van verschillende niveaus

Cola de Caballo hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido

Hike Cola de Caballo

Het pad begint in het bos, met af en toe uitzicht op de rivier de Arazas en de steile canyonwanden. Het pad begint vrij vlak en klimt geleidelijk door de bomen omhoog naar het eerste uitzicht op de waterval Cascada de Arripas. Heb je wat extra energie over, dan kun je een kleine omweg maken tijdens de wandeling door de Ordesa Vallei naar twee extra uitkijkpunten voor de watervallen Cascada de las Cuevas en Cascada del Estrecho. Wij zijn altijd dol op watervallen, dus hebben we alle mogelijke omwegen genomen!

Zigzaggend omhoog

Nadat je een blik hebt geworpen op deze watervallen, ga je verder omhoog via zigzagpaden door het bos. Het pad wordt nooit erg steil, maar het is een voortdurende klim. Met een goede conditie kun je deze wandeling zeker aan. Neem genoeg pauzes, zeker in de zomer. Een groot voordeel vond ik dat je bijna de hele route in de schaduw loopt. Heerlijk, als je het mij vraagt!

Wij zijn altijd dol op watervallen, dus hebben we alle mogelijke omwegen genomen!

Gradas de Soaso hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido
Cola de Caballo hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Bij de waterval van Cola de Caballo zijn wij gestopt. Op dat moment hadden we er al zeker 5 wandeluren opzitten en waren de kilometers van de afgelopen dagen flink in onze benen gaan zitten. Wat een prachtige wandelroute was dit! Ik kan het iedereen aanraden om in de zomer naar Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido te komen. Een prachtig nationaal park, voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Wat een prachtige wandelroute was dit!

Cola de Caballo hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido
Gradas de Soaso hiken Spanje Ordesa y Monte Perdido

Alles op een rijtje

4.2/5

Beste tijd om te wandelen

Juni tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Pijltjes

Vertrekpunt

Centrum Torla

Eindpunt

Cola de Caballo

Verschil in hoogte

600 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

3 u

Praktische tips

  • Vergeet niet om een paar stevige en comfortabele wandelschoenen aan te trekken. Het pad naar Cola de Caballo kan soms rotsachtig en oneffen zijn.
  • Het adembenemende uitzicht op Cola de Caballo kan je doen vergeten hoeveel tijd je al hebt doorgebracht op het pad. Neem voldoende water mee om gehydrateerd te blijven en wat lichte snacks om je energieniveau op peil te houden.
  • Neem de tijd om onderweg te stoppen en te genieten van de prachtige natuur om je heen.

Meer inspiratie