avontuurlijk wandelen

Hiken in Spanje: Parc Natural de l’Alt Pirineu

Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu
W

ie gaat hiken in Spanje, mag zeker Parc Natural de l'Alt Pirineu niet overslaan. Een Catalaans wandelparadijs (en dat zijn zeker niet mijn eigen woorden). Het grootste beschermde natuurpark van Catalonië: met de hoogste berg van Catalonië én het grootste gletsjermeer van Catalonië. En daar kun jij hiken!

Beste tijd om te wandelen

Juni – september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1,5 uur

Hiken in Parc Natural de l'Alt Pirineu, Spanje

Er zijn tal van hikes te maken in Parc Natural de l’Alt Pirineu. Wij hebben maar een klein stukje van het natuurpark gezien. Maar wel een bijzonder mooi stukje van Parc Natural de l’Alt Pirineu! Het natuurpark Alt Pirineu is het grootste beschermde natuurgebied van Catalonië. Met een oppervlakte van 80.000 ha.
Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu
Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu

Beren, wolven, gieren en andere dieren in Parc Natural de l'Alt Pirineu

Parc Natural de l’Alt Pirineu is om meerdere redenen bijzonder. Het kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. Tussen de kabbelende beekjes, ruige rotsen en hoogvlaktes vind je otters, gieren en berggeiten. Maar de meest tot de verbeelding sprekende bewoner is toch wel de bruine beer.

Maar de meest tot de verbeelding sprekende bewoner is toch wel de bruine beer

Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu

Beren spotten in Parc Natural de l'Alt Pirineu

Om meteen wat verwachtingen te temperen: de kans dat je een bruine beer tegenkomt is klein. Toch… het is niet uitgesloten. Ga je diep in de bossen wandelen van Parc Natural de l’Alt Pirineu? Neem dan voor de zekerheid een berenbel mee. En zeker tijdens het hoogseizoen van de beren, net voor en na de winterslaap, is het advies om met minimaal 2 mensen de bossen in te gaan. Het komt helaas nog weleens voor dat nieuwsgierige beren naar wandelaars komen die alleen in het bos wandelen. Better safe than sorry.

beste goedkope wandelkleding wandelbroeken wandelschoenen
Wandelbroeken

De beste goedkope wandelkleding voor dames en heren

Beste wandelkleding voor dames en heren Wandelen is een geweldige activiteit om te genieten van de natuur, fysiek actief te zijn en de geest te ontspannen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, het dragen van de juiste wandelkleding is essentieel voor comfort, bescherming en prestaties.

Lees meer »

Hike Mollera d'Escalarre / La Llobatera

Deze hike door Parc Natural de l’Alt Pirineu start bij de gratis parkeerplaats van natuurgebied Mollera d’Escalarre. Dat is vlak bij het Torassa-moeras en goed aangegeven langs de weg. De wandeling is ongeveer 10 km lang, maar is gemakkelijk te verlengen en te verkorten. De hike is goed gemarkeerd en brengt je via diverse kijkhutten, wildschermen en een uitkijktoren naar de bunkers. Erg leuk!

Om meteen wat verwachtingen te temperen: de kans dat je een bruine beer tegenkomt is klein. Toch… het is niet uitgesloten

Hiken Spanje Mollera d'Escalarre
Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu

Volta a la Mollera d'Escalarre

Dit is een spannende hike. Niet zozeer omdat hij steil is, helemaal niet zelfs, maar omdat deze wandeling door Parc Natural de l’Alt Pirineu je kennis laat maken met de geschiedenis van Catalonië. Als eerste wandelen we langs een aantal wildschermen. Het zijn ware zoekplaatjes. Hier leven herten, wilde zwijnen, gieren, gigantische vissen en otters. Het was zelfs zo spannend, dat we in de dichte bossen ineens een vrij hard geknor hoorden. Nu ben ik niet zo gauw bang, maar voor wilde zwijnen dichtbij wél. De route door het bos hebben we daardoor een klein beetje afgesneden.

Uitkijktoren Mollera d'Escalarre

Ongeveer in het midden van de wandeling staat een prachtige uitkijktoren. Het wordt ook wel een ‘wildwachttoren’ genoemd. Een prachtige houten uitkijktoren, vanwaar je flink wat uitzicht hebt op het water en de dieren. Hier spotte ik bijvoorbeeld vele watervogels zoals het ijsvogeltje en de reiger. Maar als je langer de tijd hebt: strijk er zeker even neer. Kans op vele prachtige dieren! Tegenover de uitkijktoren vind je nog een bunker, alleen was deze tijdens ons bezoek helaas gesloten.

Hier leven herten, wilde zwijnen, gieren, gigantische vissen en otters

Hiken Spanje Parc Natural de L'Alt Pirineu
Hiken Spanje Mollera d'Escalarre

Tweede wereldoorlog Parc Natural de l'Alt Pirineu

Na de wildschermen brengt de route je langs het water. Zolang je de bordjes volgt en het water volgt, kom je vanzelf bij de mooiste plekken. Er volgen oude boerderijen, kleine weggetjes en op de achtergrond de prachtige Pyreneeën. In de verte zie je ze al opdoemen: een stel indrukwekkende grotbunkers. Het zijn de bunkers van de Pyreneeënlinie. 

Pyreneeënlinie in Spanje

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd door Franco opdracht gegeven om in het grootste geheim deze linie te bouwen. Deze linie bestaat uit tienduizend bunkers. In grootte vergelijkbaar met de linies van andere grootmachten, om een invasie van de geallieerde strijdkrachten te voorkomen.

Bunkerlinie

De bunkerlinie loopt door de Pyreneeën van de Cap de Creus (Girona) tot País Basc (Baskenland). Inmiddels kun je sommige van deze bunkers van binnen bekijken. Wees er wel voorzichtig mee, want ze zijn al even niet meer in gebruik (gelukkig!). Voor meer informatie over de bunkers, kun je op de website van El Parc dels Bunquers terecht.

Meer tips voor je reis naar Spanje

Alles op een rijtje

4.5/5

Beste tijd om te wandelen

Juni – september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Pijlen

Vertrekpunt

Parkeerplaats Mollera d’Escalarre

Eindpunt

Parkeerplaats Mollera d’Escalarre

Verschil in hoogte

230 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • Deze wandeling is prima te maken met het hele gezin, zorg wel voor voldoende eten, drinken en zonnebrand.
  • De geschiedenis en flora/fauna van Parc Natural de l’Alt Pirineu is prachtig hier. Ga er voorzichtig mee om.

Meer inspiratie