avontuurlijk wandelen

Hiken in Spanje: Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Hiken in Spanje: Ordesa Torla
I

n Spanje hiken is altijd een goed idee, en zeker met een prachtige route als deze door Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Dit is de GR15.2 in Torla, vlakbij Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. En behalve deze route, heeft Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido nog meer prachtige routes te bieden. Ik neem je graag mee op één van de mooiere wandelroutes in Torla, Spanje!

Beste tijd om te wandelen

Juni tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

2 uur

Hiken in Spanje: Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Het dorpje Torla is dé plek om te genieten van Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Een deel van het dorp ligt namelijk ín het park. Dat is niet alleen héél mooi, ook héél chill voor wandelingen. Je steekt letterlijk de weg over en je bent al in het nationale park. Ik vond het één van de allermooiste plekken van Spanje.
Hiken in Spanje: Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido
Hiken in Spanje: Ordesa Torla

Torla, Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Welkom in het betoverende Torla, de belangrijkste plek en de toegangspoort tot Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Dit charmante dorp ligt prachtig op een hoogte van 1032 meter, aan de oevers van de rivier de Ara. Het wordt omringd door vijf majestueuze pieken, variërend in hoogte van 2000 tot 2848 meter, die bedekt zijn met weelderige en groene dennenbossen.

Welkom in het betoverende Torla, de belangrijkste plek en de toegangspoort tot Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Hiken in Spanje: Ordesa Torla

Romaanse kerk Torra

Het dorp aan Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido ademt een middeleeuwse sfeer uit, met smalle straatjes bezaaid met keien en stenen huizen die getooid zijn met leistenen daken. De naam “Torla” heeft het dorp te danken aan de toren (Torre) die hier in vroegere tijden diende om het dorp te beschermen tegen invallen vanuit Frankrijk. Deze historische toren stond op de plek waar nu de prachtige Romaanse kerk te vinden is, op een markante rots bij de ingang van het dorp, met een adembenemend uitzicht over de vallei en de weg.

Torla-Odesa: oase voor wandelaars

Torla is een ware oase voor wandelaars en bergbeklimmers en trekt vooral in juli en augustus veel bezoekers aan. Het dorpje herbergt een 16e-eeuwse kerk met een prachtig Romaans voorportaal. Hier vind je gezellige restaurantjes, levendige bars en een overvloed aan bureaus die avontuurlijke tochten en berggidsen aanbieden. En natuurlijk prachtige natuur, want Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido is letterlijk de achtertuin.

Torla is een ware oase voor wandelaars en bergbeklimmers

Hoteltip Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido: Hotel Bujaruelo

Ook zijn er een aantal sfeervolle hotels te vinden, waaronder het charmante Hotel Bujaruelo, waar we zelf hebben overnacht. De kamers bieden een prachtig uitzicht op de bergen vanaf je eigen balkon. En als kers op de taart heeft het restaurant uitstekende gerechten tegen zeer betaalbare prijzen. Bovendien voorzien ze je graag van waardevolle wandeltips om optimaal van de omgeving te genieten.

Hike GR15.2, Spanje

Tegenover Hotel Bujaruelo in Torla-Ordesa vind je de start van de GR 15.2 naar het verderop gelegen dorp Broto. Deze hike brengt je via steile hellingen en rotswanden naar het uitkijkpunt, zo’n 800 hoogtemeters verder. Wij zijn gestopt bij het uitzichtpunt (6 km vanaf Torla). De route gaat tot de P-plaats in het hart van het National Park.
beste goedkope wandelkleding wandelbroeken wandelschoenen
Wandelbroeken

De beste goedkope wandelkleding voor dames en heren

Beste wandelkleding voor dames en heren Wandelen is een geweldige activiteit om te genieten van de natuur, fysiek actief te zijn en de geest te ontspannen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, het dragen van de juiste wandelkleding is essentieel voor comfort, bescherming en prestaties.

Lees meer »

Waterval GR15.2 Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Nadat we de afgelopen dagen 15-20 km per dag door de bergen wandelden, werd het tijd voor een korte hike. Door het bos, met uitzicht op de bergen en de watervallen. Hoewel korte hike… onze ambities wonnen het onderweg van de spierpijn. En zo liepen we via metershoge rotsen en lawines van steentjes naar de top van de Ordesa-vallei: 5 uur, 11 km en 800 hoogtemeters verder. Morgen doen we ‘t ècht op z’n Spaans: mañana, mañana!

Hoewel korte hike... onze ambities wonnen het onderweg van de spierpijn

Hiken in Spanje: Ordesa Torla
Hiken in Spanje: Ordesa Torla

Meer tips voor je reis naar Spanje

Alles op een rijtje

4.2/5

Beste tijd om te wandelen

Juni tot september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

GR.15.2

Vertrekpunt

Hotel Bujaruelo

Eindpunt

Hotel Bujaruelo

Verschil in hoogte

800 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2 uur

Praktische tips

  • Deze hike begint echt tegenover het hotel; heerlijk want zo kun je ook weer in het hotel lunchen bij terugkomst
  • Er zijn op deze route steile stukken; trek stevige schoenen aan en eventueel wandelstokken om mee te lopen
  • Laat geen afval achter en stoor geen wilde dieren
  • Er leven in dit gebied beren; ga je in de zomer, wees dan waakzaam

Meer inspiratie