wandelen en meer

Wandelen tijdens kerst: 5x de mooiste wandelroutes

Heerlijk hé, wandelen tijdens de kerst. Zo tussen kerst en oud & nieuw zijn de meeste mensen vrij. En wat is het toch heerlijk om bij te komen van het afgelopen jaar. Eén van de beste manieren om op het afgelopen jaar te reflecteren is door te wandelen. In stilte of liever met familie? Doe wat goed voelt. Rust uit, kom bij, eet lekker en wandel mee. Dit zijn de mooiste wandelroutes tijdens de kerst.

Kerst wandeling - de allermooiste

Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen goed is voor lichaam en geest. Wandelen is laagdrempelig, je hebt er geen enorme voorbereiding voor nodig en het zorgt voor ontspanning. En laten we eerlijk zijn; na zo’n jaar als deze is ontspanning zeer welkom! Naast ontspanning zorgt wandelen ook goed voor hart en bloedvaten. Als je iedere dag 30 minuutjes wandelt, verbeter je al de conditie van je hart. 

Gezonde kerstwandeling

Als je regelmatig wandelt, merk je waarschijnlijk wel dat je actiever en blijer bent na een wandeling. Dat is geen toeval. Tijdens het wandelen komen er geluksstofjes vrij in je hersenen zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je minder snel kans hebt op angsten en depressies. Lekker wandelen dus!

Kerst wandeling #1: Wandeling de Hoge Duvel, Kroondomein Het Loo

Eén van de meest besproken natuurgebieden van het afgelopen jaar. En dat is niet voor niets. Op 27 december opent het Kroondomein weer, na drie maanden sluiting. De dieren laten zich na deze tijd makkelijker zien en de natuur is hersteld. Kom jij genieten van het Kroondomein? 

Wat zie je tijdens deze kerst wandeling?

Grote kans dat je tijdens deze wandeling wilde dieren tegenkomt. Wees dan wel stil en kom als het even lukt net na zonsopgang of een uurtje voor zonsondergang. Je hebt dan de meeste kans op het zien van edelherten, wilde zwijnen en andere mooie dieren.

In het kort:

4.5/5

Waarom mooie kerst wandeling?

 • Veel wilde dieren!
 • Rustig gebied tijdens de feestdagen
 • Hidden gem, door dichte bossen

Meer over deze wandeling

 • Lengte: 7 km of 13 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Kroondomeinen (gratis)

Kerst wandeling #2: Wandeling Het Verscholen Dorp, Vierhouten

Wellicht heb je er weleens van gehoord: Het Verscholen Dorp in Vierhouten. Hier hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog groepen mensen verborgen gezeten voor de Duitsers. Om niet te worden gesnapt, werd er een half ondergronds kamp opgebouwd. Middenin de bossen van de Veluwe vind je tegenwoordig een aantal replica’s van de hutten die hier hebben gestaan. 

Wat zie je tijdens deze kerst wandeling?

De kerst is de uitgelezen periode om stil te zijn en te reflecteren op je leven. Tijdens een wandeling door het Verscholen Dorp in Vierhouten geef je een nieuwe dimensie aan reflecteren op je eigen leven. Dit brengt alles in perspectief. Wist je bijvoorbeeld dat de onderduikers alleen s’nachts de hutten uit mochten? 

In het kort:

4.3/5

Waarom mooie kerst wandeling?

 • Een stukje onbekend geschiedenis
 • Op de Veluwe: veel wilde dieren
 • Ideaal met andere wandelroutes

Meer over deze wandeling

 • Lengte: 6,7 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling 
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats ‘Speelweide’ aan de Tongerenseweg (gratis)

Kerst wandeling #3: Wandeling Hulkesteinse Bos, Flevoland

Wat ik het állerliefste doe is wandelen in de dichte, onbekende natuur van Nederland. Als je dat ook zoekt, dan is deze wandeling door het Hulkesteinse Bos in Flevoland een ideale wandeling. Zeker tijdens de kerst, dan is het er zeker heerlijk rustig. Niet veel mensen kennen het Hulkesteinse bos namelijk: een echte hidden gem.

Wat zie je tijdens deze kerst wandeling?

Als je in Flevoland wandelt, wandel je eigenlijk op de bodem van de Zuiderzee. Hoewel Flevoland is drooggelegd en dus een plat landschap zou moeten hebben, vind je hier heuvels. Onder deze heuvels liggen nog niet-opgegraven schepen uit de VOC-tijd die voorheen op de bodem van de Zuiderzee lagen. Super bijzonder toch?

In het kort:

4.2/5

Waarom mooie kerst wandeling?

 • Langs konikpaarden en runderen
 • Een stukje Neerlands geschiedenis
 • Wandelingen in diverse afstanden

Meer over deze wandeling

 • Lengte: 6,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling 
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Wielseweg, Zeewolde (gratis)

Kerst wandeling #4: Wandeling Sint-Pietersberg en ENCI-groeve, Limburg

Ben je met de kerst op vakantie in Limburg? Of woon je in de buurt van zuidelijk Nederland? Dan is deze wandeling over de Sint-Pietersberg in Maastricht een echte aanrader. Wat een uitzicht zeg! Zeker met helder weer kijk je met alle gemak naar onze zuiderburen. Daarvoor moet je wel eerst ff goed klimmen, de Sint-Pietersberg op. Maar daarna; ooooh!

Wat zie je tijdens deze kerst wandeling?

Tijdens de kerst wil er ook nog wel eens sneeuw liggen, dan is het landschap nóg mooier. Op deze wandelroute kom je ook bovenlangs de ENCI-groeve en de oehoevallei. Als je zonder hond wandelt, is een bezoekje aan de ENCI-groeve een toegevoegde waarde. 

In het kort:

4.7/5

Waarom mooie kerst wandeling?

 • Kans op oehoes in de oehoevallei
 • Bezoekje aan de ENCI-groeve
 • Klimmen over de (besneeuwde) Sint-Pietersberg

Meer over deze wandeling

 • Lengte: 5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Oog van Sint Pieter, Maastricht (€)

Kerst wandeling #5: Wandeling Waterleidingduinen, Zandvoort

Kan jij wel wat avontuur gebruiken tijdens het wandelen in de kerstvakantie? Rijd dan gerust eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort. Hier vind je een énorme populatie wilde damherten. En ik bedoel dan niet achter een hek, maar echt in het wild. Tijdens onze wandeling van 10 km ben ik gestopt met het tellen van hertjes bij 50. Het zijn er veel!

Wat zie je tijdens deze kerst wandeling?

Hertjes, heel veel hertjes. Nu is dat echt niet het enige waar je voor hoeft te wandelen hier. Want ook de omgeving van de Amsterdamse Waterleidingduinen is onwijs mooi. Je wandelt door een waterzuiveringsgebied waar behalve hertjes ook vossen, konijnen en andere wilde dieren leven.

In het kort:

4.3/5

Waarom mooie kerst wandeling?

 • Hertjes kijken met de hele familie
 • Een gezellige wandeling door de duinen
 • Van makkelijke routes tot moeilijke

Meer over deze wandeling

 • Lengte: 10 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Ingang Oase (€), Amsterdamse Waterleidingduinen

Kerst wordt gevierd op 25 en 26 december vanwege de christelijke traditie die de geboorte van Jezus Christus herdenkt. Hoewel de exacte datum van zijn geboorte niet bekend is, koos de kerk in de 4e eeuw 25 december als de dag om zijn geboorte te vieren. Er zijn verschillende theorieën waarom deze datum werd gekozen, maar een van de meest voorkomende is dat het was gekoppeld aan de Romeinse feestdag van Saturnalia.

Kerst heeft voor veel mensen een diepere betekenis, namelijk het vieren van de geboorte van Jezus Christus en de boodschap van liefde en vrede die hij bracht. Het is ook een tijd om samen te zijn met familie en vrienden, en om vrijgevigheid en vriendelijkheid te tonen aan anderen.

Op 25 december vieren we de geboorte van Jezus Christus, volgens de christelijke traditie. Het is een belangrijk moment in het christendom en wordt beschouwd als het begin van de christelijke kalender.

De naam “Kerstmis” komt van het Oudengelse woord “Cristes Maesse”, wat “Christus-mis” betekent. Het verwijst naar de kerkdienst die op deze dag wordt gehouden om de geboorte van Jezus Christus te vieren. In de loop der tijd is de term “Kerstmis” steeds meer gebruikt om te verwijzen naar de periode van festiviteiten en tradities die rond deze tijd van het jaar worden gevierd.

Meer inspiratie