hollands glorie

Wandeling de Hoge Duvel, Kroondomein het Loo

E

en wandeling over de Hoge Duvel in Kroondomein het Loo. Op de eerste dag in mei, op een bewolkte lentedag, besluiten we de deze wandelroute over Kroondomein het Loo te bewandelen. Dat bleek nogal een uitdaging. Niet alleen omdat de parkeerplaats op een enigszins verlaten plek ligt, maar ook omdat de wandeling met maar weinig paaltjes is aangegeven. Laat dat alles je niet tegenhouden, want dit is een van de allermooiste wandelingen over Kroondomein het Loo die ik ooit gemaakt heb!

Lengte

7 of 13 km

Routekleur

Wit

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Kroondomeinen (gratis)

Dit is één van de allermooiste wandelingen over Kroondomein het Loo

Wie mij inmiddels een beetje kent, weet dat ik groot liefhebber ben van de Kroondomeinen. Ik heb dan ook al een aantal wandelingen gelopen op Kroondomein het Loo, van het Paleispark tot de Koninklijke Houtvesterij. Wil je weten wat ik de mooiste wandelingen vond? 

Wandeling Rond de Hoge Duvel, Kroondomein het Loo

De wandeling over Kroondomein het Loo start officieel bij de parkeerplaats aan de Aardhuisweg in Uddel. Er liggen een aantal parkeerplaatsen aan de Aardhuisweg, onderaan deze pagina vind je een GPS-locatie waardoor deze gemakkelijk voor je te vinden is. De parkeerplaats is niet heel groot, maar groot genoeg om het gevoel te hebben dat je alleen wandelt op dit stukje van de Kroondomeinen.

Vertrouw erop dat je de ronde, houten palen met schuine bovenkant tegenkomt met het juiste kilometeraantal erop.

Deze wandeling over de Kroondomeinen heet ‘Rond de Hoge Duvel’ en is te bewandelen in 7 km en 13 km. Een groot gedeelte van beide wandelingen over Kroondomein het Loo gaat over dezelfde weg. Goed om te weten dat je hier enkel rechtdoor hoeft te lopen, tenzij anders aangegeven. Dat was best even wennen, want ik ben gewend dat ook op zijsporen of t-splitsingen paaltjes staan aangegeven dat je rechtdoor moet. Dat is hier niet zo, dus loop gerust door. Vertrouw erop dat je de ronde, houten palen met schuine bovenkant tegenkomt met het juiste kilometeraantal erop. En als het niet zo is, dan weet je in ieder geval dat je op een nog rustigere plek wandelt 🙂

Wandeling Kroondomein Het Loo

Deze wandeling over de Kroondomeinen volgt veelal door het bos en stuifzand. Het is een typisch stukje Veluwe. Het zijn brede bos- en zandpaden die vooral rechtdoor gaan. Er is genoeg te zien onderweg, maar daar moet je wel zelf de tijd voor nemen. Stop bijvoorbeeld eens bij de vele vennetjes of luister naar de diverse vogels in de boomtoppen. Reken niet op al te veel bankjes langs de route. Het beste kun je gebruik maken van afgebroken boomstammen of halve boomstammen binnen de grenzen van Kroondomein het Loo.

Boze geest op de Hoge Duvel?

Over deze wandeling ‘Rond de Hoge Duvel’ gaan overigens de spannendste verhalen. Er zou een boze geest wonen op de Hoge Duvel (een heuvel van 83,2 m hoog tussen Elspeet en Hoog-Soeren). Wij hebben (gelukkig!) geen boze geest gezien, wel veel verschillende vogels en prachtige bomen. Van grote, dikke dennen tot flinke eiken.

Wilde dieren, wilde zwijnen en damherten in de Kroondomeinen

Hier, rond de Hoge Duvel op Kroondomein het Loo geldt een (zo goed als) 100% kans op wild. Dat wil zeggen: in het juiste seizoen, onder de juiste omstandigheden. Je kunt je voorstellen dat als het erg druk is in de Kroondomeinen de wilde dieren zich minder snel laten zien. En datzelfde geldt ook op een warme zomerse dag. De beste kans op het wild heb je aan het begin van de ochtend (na zonsopgang), aan het begin van de avond (voor zonsondergang) en net nadat het heeft geregend. 

Kroondomeinen van Het Loo gesloten

In verband met de aanwezigheid van dit koninklijke wild, is dit een van de gebieden dat is afgesloten van 25 september t/m 25 december. In die periode wordt hier in het Kroondomein ‘t Loo de jacht geopend op diverse wilde dieren, onder andere door onze eigen koning.

Kroondomein Het Loo gesloten

Sommige delen van de Kroondomeinen (waaronder deze wandeling) zijn gesloten van 25 september t/m 25 december.

De beste kans op het wild heb je aan het begin van de ochtend (na zonsopgang), aan het begin van de avond (voor zonsondergang) en net nadat het heeft geregend.

Kaartjes kopen Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo bestaat uit twee natuurgebieden: de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark. Het Paleispark is het park rondom slot Het Oude Loo en bevindt zich nabij het Paleis Het Loo. Beide natuurgebieden vormen samen Kroondomein Het Loo.

Tickets kopen Kroondomein het Loo

Toegang tot het Paleispark kost €2,- per persoon (exclusief parkeerkosten). Je vindt de toegangsautomaten bij beide ingangen van het Paleispark. Een bij de bezoekersparkeerplaats van Paleis Het Loo en de ander bij parkeerplaats Bosloo. 

Gratis toegang Koninklijke Houtvesterij

Toegang tot de Koninklijke Houtvesterij is gratis. Daar valt onder andere deze wandeling over de Hoge Duvel onder. Een wandeling door het Aardhuispark kost eveneens €2,- per persoon, de pinautomaat voor de dagkaarten vind je tussen de parkeerplaats en het Aardhuis in.

Toegang tot de Koninklijke Houtvesterij is gratis. Daar valt onder andere deze wandeling over de Hoge Duvel onder.

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Rond de Hoge Duvel, Kroondomein Het Loo

Lengte

7 km of 13 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Kroondomeinen (gratis)

Horeca

Bezoekerscentrum het Aardhuis

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Aan de Aardhuisweg (7 minuten rijden vanaf de parkeerplaats) vind je Bezoekerscentrum het Aardhuis. Bij het Aardhuis start ook een wandeling van 3 kilometer met wild-garantie.
  • Er is geen horeca of toilet onderweg op de wandeling Rond de Hoge Duvel.
  • Sommige delen van de Kroondomeinen (waaronder deze wandeling) zijn gesloten van 25 september t/m 25 december.

Over Wereldwijd Wandelen

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.