Wandelen en meer

5x wandelen met kinderen op de Veluwe [handige tips]

wandelen met kinderen Veluwe wilde zwijnen

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in Nederland en biedt vele mogelijkheden om te wandelen met kinderen. Het gebied heeft een grote diversiteit aan landschappen, met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het is dan ook de ideale plek om met het hele gezin de natuur te ontdekken en samen te genieten van een ontspannen wandeling. Er zijn verschillende wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden, van korte routes van een paar kilometer tot langere routes van meer dan 10 kilometer. 

Wandelen met kinderen op de Veluwe: tips en leuke routes

De Veluwe is een prachtig natuurgebied waar veel mensen graag komen wandelen. Ook voor gezinnen met kinderen is de Veluwe een ideale plek om te wandelen. Wandelen met kinderen kan een leuke en gezonde activiteit zijn, maar het kan soms ook een uitdaging zijn om routes te vinden die geschikt zijn voor jonge kinderen. In dit artikel geven we tips voor het wandelen met kinderen op de Veluwe en bespreken we een aantal leuke wandelroutes die geschikt zijn voor gezinnen.

Waarom wandelen met kinderen zo leuk is: ontdek de voordelen

Wandelen met kinderen is niet alleen gezond, het kan ook nog eens heel leuk zijn. Wandelen is een activiteit die geschikt is voor het hele gezin en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Kinderen vinden het vaak heerlijk om buiten te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Wandelen met kinderen kan daarom niet alleen zorgen voor een gezonde dosis lichaamsbeweging, maar ook voor quality time met het gezin. In dit artikel bespreken we de voordelen van wandelen met kinderen en geven we tips voor leuke wandelroutes op verschillende plekken in Nederland.

Wandelen

Tip 1: kies de juiste route

Kies een route die past bij de leeftijd en het niveau van je kinderen. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en het niveau van je kinderen bij het kiezen van een wandelroute. Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld niet geschikt om lange afstanden te lopen of over steile paden te wandelen. Kies daarom een route die past bij het niveau van je kinderen en waarbij ze niet te veel vermoeid raakt.

Tip 2: Lekker ontdekken!

Maak de wandeling interessant voor kinderen. Kinderen vinden het vaak leuk om onderweg iets te doen of te ontdekken. Maak daarom de wandeling interessant voor kinderen door bijvoorbeeld spelletjes te doen, dieren te spotten of op zoek te gaan naar schatten. Zo wordt de wandeling niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Top 5 Veluwe: wandelen met kinderen

Met deze tips in gedachten is wandelen met kinderen een superleuke activiteit! Ontdek wilde dieren, beklim uitzichttorens of struin over het vlonderpad. Ben je benieuwd welke wandelingen met deze tips het beste passen voor wandelen met kinderen? Mijn top 5 wandelen met kinderen op de Veluwe lees je hieronder! 

Inhoudsopgave

Wandelen met kinderen Veluwe: #1 Berg en Bos

Een van de beste plekken om te wandelen met kinderen op de Veluwe is Berg en Bos in Apeldoorn. Stadspark Berg en Bos is heerlijk voor een korte stop. Wij maakten de gele wandeling, van 2,5 kilometer. Er zijn nog meer verschillende wandelingen te maken in Berg en Bos, als je deze wandeling graag wil verlengen.

Beklim de uitkijktoren

Deze wandeling brengt je langs de herten en de wilde zwijnen. Superleuk! Want je kunt erg dichtbij komen. Als kers op de taart beklommen we de 40 meter hoge uitkijktoren. Met goed weer heb je hier een fantastisch uitzicht over de Veluwe. Hier kun je echt ideaal wandelen met kinderen!

In het kort:

4/5

Waarom hier op de Veluwe wandelen met kinderen?

 • Gelegen naast de Apenheul
 • Beklim de hoge uitkijktoren
 • Aai de wilde zwijnen

Meer over de wandeling

 • Lengte: 2,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Stadspark Berg & Bos (€)

Wandelen met kinderen: #2 Kroondomein Het Loo

Een andere geweldige plek om te wandelen met kinderen op de Veluwe is de wandeling Aardhuispark in Kroondomein Het Loo. Dit is een populaire route voor gezinnen vanwege de vele wilde dieren die hier te zien zijn. Spot edelherten, reeën en wilde zwijnen. Ik ben er zeker van dat kinderen genieten van het spotten van alle indrukwekkende dieren!

Spot jij de wilde dieren?

Het zijn allemaal zoekplaatjes in de natuur. Heb je al op de paden gekeken? De dieren laten ook veel sporen achter. Onderweg lees je meer over de dieren en hun leefomgeving op de diverse bordjes. Een superleuke en leerzame wandeling voor het hele gezin!

In het kort:

4.3/5

Waarom hier op de Veluwe wandelen met kinderen?

 • Stap in de wildkijkhutten
 • Wildgarantie, je spot sowieso wilde dieren!
 • Een korte en fijne wandeling

Meer over de wandeling

 • Lengte: 3 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum het Aardhuis (gratis)
goedkope wandelbroeken dames heren bever
Wandelbroeken

10 keer de beste goedkope wandelbroeken

10 keer de beste goedkope wandelbroeken Het vinden van de beste en goedkope wandelbroeken kan een hele zoektocht zijn. Als je, net als ik, van wandelen houdt, ben je wellicht bekend met deze zoektocht. Maar welke wandelbroek moet je kiezen?

Lees meer »

Wandelen met kinderen: #3 Route Hoog Buurlo

Een van de populairste wandelingen in de Hoge Veluwe is de “Route Hoog Buurlo”. Deze wandeling is ongeveer 4,5 kilometer lang en voert je door de prachtige bossen van de Veluwe. Tijdens de wandeling kom je langs de grootste zandverstuiving van West-Europa, waar kinderen kunnen klimmen en spelen op de zandduinen.

Schaapskooi

Daarnaast passeer je de schaapskooi van Hoog Buurlo, waar kinderen kunnen leren over schapen en hun leefomgeving. Het is mogelijk om de schapen te zien grazen en de lammetjes te bewonderen.

In het kort:

Waarom hier op de Veluwe wandelen met kinderen?

 • Aai de schapen in de schaapskooi
 • Grootste zandverstuiving van Nederland
 • Ah, lief! De lammetjes zijn er weer

Meer over de wandeling

 • Lengte: 4,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Hoog-Buurlo (gratis)

Wandelen met kinderen Veluwe: #4 Het Verscholen Dorp

Een bijzondere en educatieve wandeling met kinderen op de Veluwe is de route door het Verscholen Dorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden Nederlandse verzetsstrijders hier een geheime schuilplaats om te ontsnappen aan de Duitse bezetters. De route neemt je mee langs de historische locaties en biedt informatieborden om de geschiedenis van het Verscholen Dorp uit te leggen.

Wat weet jij van de Tweede Wereldoorlog?

Dit is een geweldige manier om kinderen te leren over de oorlogsgeschiedenis van Nederland en hen te betrekken bij belangrijke maatschappelijke kwesties. Bovendien biedt de route prachtige uitzichten over de Veluwe en is het een geweldige manier om  tijdens het wandelen met kinderen samen te genieten!

In het kort:

4.3/5

Waarom hier op de Veluwe wandelen met kinderen?

 • Indrukwekkende verhalen over WWll
 • Stap in de verscholen hutjes
 • Spot wilde dieren in de natuur

Meer over de wandeling

 • Lengte: 6,7 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats ‘Speelweide’ aan de Tongerenseweg (gratis)

Wandelen met kinderen Veluwe: #5 Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal is een prachtige plek voor een wandeling met kinderen. De wandelroute loopt langs een vlonderpad en biedt uitzicht op de vele wateren in het gebied. Maar het hoogtepunt van de wandeling voor kinderen is de waterspeelplaats, waar ze lekker kunnen spelen en ravotten.

Meer wandelen met kinderen

Daarnaast is er ook een Kabouterpad, speciaal ontworpen voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud, waar ze op zoek kunnen gaan naar kabouters en hun sporen. En als dat nog niet genoeg is, is er ook een speurtocht van 2,5 km door het bos. Deze wandeling, genaamd het Droombomenpad, is perfect voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud en biedt een leuke en uitdagende manier om de natuur te ontdekken.

In het kort:

4/5

Waarom hier op de Veluwe wandelen met kinderen?

 • Het vlonderpad: superleuk met kids!
 • De waterspeeltuin, lekker kliederen
 • Breng een bezoek aan de schapen

Meer over de wandeling

 • Lengte: 4,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal (gratis)

Het hangt af van de leeftijd en conditie van het kind, maar over het algemeen kunnen kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud ongeveer 2 tot 4 kilometer wandelen. Oudere kinderen kunnen vaak verder wandelen, tot wel 8 kilometer of meer.

Er zijn verschillende mooie wandelroutes op de Veluwe, maar de Hoge Veluwe is misschien wel de meest bekende en populaire bestemming voor een wandeling in de natuur. Het gebied heeft verschillende wandelroutes die variëren in afstand en moeilijkheidsgraad. Een andere prachtige locatie om te wandelen op de Veluwe is het Nationaal Park Veluwezoom. Dit park heeft verschillende wandelroutes die door uitgestrekte bossen en over glooiende heuvels voeren.

Klik hier voor de mooiste wandelingen op de Hoge Veluwe

Er zijn veel mooie bossen in Nederland waar je kunt wandelen, maar het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe is een van de mooiste en meest bijzondere bossen van Nederland. Het is een oud en mystiek bos met smalle paden en kronkelende bomen. Het bos heeft verschillende wandelroutes die je langs de mooiste plekjes voeren, zoals de dansende bomen en de idyllische beekjes. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

Klik hier voor een wandeling door het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe

Ja, dat kan zeker! Paleis Het Loo ligt in Apeldoorn en is omgeven door een prachtig parklandschap dat zich perfect leent voor een mooie wandeling. Het park heeft verschillende wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van het park voeren, zoals de Koninginnetuin, het Badhuis en de Stallen. Daarnaast is er een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje na afloop van de wandeling.

Klik hier voor de wandeling langs Paleis Het Loo

Meer inspiratie