hollands glorie

Wandelroute Kroondomeinen ‘t Loo, Veluwe

D

eze wandeling over de Kroondomeinen ‘t Loo op de Veluwe is een prettige verrassing. Bekend om – uiteraard het Paleis ‘t Loo – en de aangesloten Paleistuin met hertenkamp. Minder bekend is het gebied Bosloo, deel van de Veluwe met de status van ‘middle of nowhere’. Dicht verscholen in de bossen van de Veluwe is het stil, oorverdovend stil.

Lengte

13,5 km

Routekleur

Wit

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Paleispark (gratis)

Wandelen Kroondomeinen

Op de Kroondomeinen ‘t Loo zijn diverse wandelingen te maken, variërend van 2 kilometer tot 13,5 kilometer. De wandelroutes zijn ook met elkaar te combineren en hebben bijna allemaal hetzelfde startpunt. Ik liep de wandeling van 13,5 kilometer, wat neer komt op het volgen van de witte paaltjes. Alle wandelroutes starten vanaf de hoofdingang aan de kant van de Boslooweg.

Kaartjes Kroondomein Het Loo

Kom je met de bus of start je liever op een rustiger punt? Start dan met wandelen aan de kant van de paardenstallen, dichtbij busstation De Naald. De zwarte route (8 kilometer) en de paarse route (rolstoelroute) zijn niet te starten vanuit dit punt. Let er op dat toegang tot het Paleispark 2 euro p.p. kost, een prettige bijkomstigheid vergeleken met het iets verderop gelegen en zeer prijzige nationaal park De Hoge Veluwe.

Dicht verscholen in de bossen van de Veluwe is het stil, oorverdovend stil

Kroondomeinen Het Loo Veluwe Aardhuispark
Kroondomeinen Het Loo Veluwe Aardhuispark
Kroondomeinen Het Loo Veluwe Aardhuispark

Wandeling door Kroondomeinen

De wandelroutes op Kroondomeinen ‘t Loo hebben geen naam, enkel kleuren. Dus hup, op zoek naar de witte paaltjes zonder naam. In tegengestelde richting is deze wandelroute het mooist, dus tegen de klok in. Zo wandel je eerst door de paleistuinen, en daarna door Bosloo – een prachtig stukje Veluwe. Je route start door de Paleistuinen, voor de echte natuurliefhebber weinig echt interessant. Mooi, maar duidelijk kunstmatig aangelegd.

Paleispark Kroondomein Het Loo

Je wandelt langs het theehuis, de forellenvijver, beeldenvijver, paardenkerkhof en de Leeuwenburg. Hier en daar heeft het iets weg van Zweden, het uitgestrekte water, als een spiegel zo stil en reflecterend. Omdat bijna alle wandelroutes deze looprichting hebben, is het hier een stuk drukker dan elders op de route.

Hier en daar heeft het iets weg van Zweden, het uitgestrekte water, als een spiegel zo stil en reflecterend.

Mooiste wandelingen Kroondomein Het Loo
Gelderland

Kroondomein Het Loo: de mooiste wandelingen

Kroondomein Het Loo is een natuurgebied op de Veluwe, geliefd door de prachtige natuur en de vele wilde dieren die je hier tegenkomt. Het Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, bestaande uit de Koninklijke Houtvesterij Het

Lees meer »

Kroondomeinen 't Loo

Na de Leeuwenbrug en de lage veldvijver slaan we rechtsaf, het Achterpad in, een boslaan parallel aan een autoweg. Hier ervaar je het begin van Bosloo: het bosgebied met de allure van een National Park. Bomen staan weer kriskras van elkaar, de heide stuift tussen de gebieden door omhoog en de paden onverhard.

Wilde dieren

Hoewel een stuk ‘wilder’ en rustiger met wandelaars valt het geluid van de langsrijdende auto’s negatief op. Overigens is het maar een klein stukje en laten de wilde dieren zich er niet door afschrikken. Van eenhoorntjes tot diverse vogeltjes als spechten en roodborstjes vliegen je om de oren. Of nou.. de eekhoorntjes dan niet letterlijk hé.

Wildobservatieplaatsen in Kroondomein Het Loo

Het Achterpad is hoogstens een kleine 2 km lang, want na het passeren van de Ronde Vijver met heerlijk picknickbankje met fantastisch uitzicht, vervolgt de wandeling zich richting Fort Wiesel. In het park zijn 3 verschillende aarden forten te vinden, waarvan deze er één is. In 1854 en 1855 heeft Koning Willem lll deze drie forten laten aanleggen, mogelijk als werkverschaffing.

De Drift, Veluwe

Deze natuurlijke intermezzo laten we achter ons, om door te wandelen naar de Drift, een boslaan waar de rode en witte wandelroutes bij elkaar samenkomen. Na een aantal kilometer passeer je aan de rechterzijde een wildobservatiepost. Beklim de trappen gevormd door boomwortels en neem een kijkje bij dit met plaggen afgedekte wildscherm.

Wildobservatieplaats

Deze wildobservatieplaats kijkt uit op een wildweide, waar vooral aan het einde van de middag edelherten en wilde zwijnen te zien zijn. Tip: wees stil en praat niet te luid. Wilde dieren hebben fantastische oren en horen je van honderden meters ver. Helaas had ik dit geluk niet, maar zag ik wel van ver een ransuil. Ook mooi!

Tip: wees stil en praat niet te luid. Wilde dieren hebben fantastische oren en horen je van honderden meters ver.

Wilhelminadal: een wandeling met hoogtevrees

Hoewel de witte route zich vervolgt naar de folly (decoratief bouwwerk), koos ik ervoor om na de wildobservatieplaats verder te gaan op de rode route. Afstandstechnisch betekent dit een verlenging van de route, in plaats van 13,5 km wordt de route over de Kroondomeinen ‘t Loo zo 16 km. Voordeel is wel dat je ineens door de heide loopt, met diverse hoogteverschillen. Slalommend naar beneden heb je ineens uitzicht over het Wilhelminadal: een heuvelachtig gebied met soms wel 40 meter hoogteverschil. Een fenomenaal uitzicht!

Herdenkingsnaald Apeldoorn

Vanaf het Wilhelminadal is het nog een paar kilometer naar de hoofdparkeerplaats van de Kroondomeinen, waar je (als je met de auto bent) waarschijnlijk hebt geparkeerd. Ben je de wandeling begonnen aan de kant van de Herdenkingsnaald? Dan mag je nog een stukje. Omdat je hier langs de hoofdingang loopt, is het hier weer een stuk drukker. Sla bij de parkeerplaats linksaf langs het hertenkamp.

Herten in Kroondomein Het Loo

Met een beetje geluk zie je familie Hert in volle glorie genieten van het hele terrein: een waar spektakel. Het hertenkamp ligt aan de Koningslaan, de route uitlopen is dan ook niet meer dan deze laan met toepasselijke naam uitlopen. Koninklijk lang – en een beetje saai. Maar dan verraad ik ook meteen wat ik van het Koningshuis vind, haha.

Voor wie is deze wandelroute door Kroondomein Het Loo?

Hoewel een gevarieerde route, maken de aangelegde Paleistuin en de drukke ingangen dat dit eerder een gebied is voor avontuurlijke gezinnen. Met wat doorzettingsvermogen loop je de 13,5 km gezellig uit. Of natuurlijk één van de andere afstanden. Kroontje op, koekjes mee en even wuiven: naar de hertjes of de Paleistuin.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Paleistuin, Kroondomein Het Loo

Lengte

13,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Parkeerplaats Paleispark (gratis)

Horeca

Paleis het Loo

Honden

Niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Praktische tips

  • Toegang tot het Paleispark van Kroondomeinen ‘t Loo kost 2 euro p.p. Kom je hier vaker of ben je van plan om vaker te komen? Dan is het interessant om een jaarkaart van 8 euro aan te schaffen. 
  • Betaalautomaten vind je aan de kant van de hoofdparkeerplaats en bij het kleine parkeerplaatsje van Bosloo. Bij deze eerste parkeerplaats betaal je overigens bovenop de entreeprijs ook 5 euro parkeergeld. Het loont dus om te parkeren bij Bosloo.

Meer inspiratie