wandelen en meer

Wandelroutes Hoge Veluwe: de mooiste paaltjesroutes

Hoge Veluwe en Nationaal Park de Hoge Veluwe wandelen

Paaltjesroutes en wandelen Hoge Veluwe

Wandelroutes Hoge Veluwe: er zijn prachtige wandelingen te maken. Vooral de paaltjesroutes zijn er fraai, dit zijn wandelroutes aangegeven door middel van wandelpaaltjes met een kleur of dier. Je vindt hier een grote diversiteit aan wandelroutes, van GPS-routes tot paaltjesroutes.

Wandelen Hoge Veluwe

Voordat ik wilde gaan wandelen op de Hoge Veluwe, heb ik een hele middag het internet afgespeurd naar de mooiste wandelroutes Hoge Veluwe. Telkens weer kwam het erop neer dat het wandelboekje bij de entree van het Nationale Park te verkrijgen is (€2,-). Dat is natuurlijk prima, maar was geen antwoord op mijn vraag ‘wat zijn de wandelroutes op de Hoge Veluwe’.

Paaltjesroutes Hoge Veluwe

Ik zocht het voor je uit, in dit artikel vind je de mooiste wandelroutes over de Hoge Veluwe die zijn aangegeven met paaltjes of ander soort markeringen. Veel plezier!

Inhoudsopgave

Wandelen Hoge Veluwe en paaltjesroute Hoge Veluwe

Wandelroutes Hoge Veluwe, wie wil er niet wandelen over het bekendste Nationaal Park van Nederland? Het natuurpark is gigantisch, ga er daarom niet vanuit dat je gemakkelijk van de ene kant naar de andere kant kunt wandelen. Je mag met de auto het park in, hiervoor betaal je wel een toeslag op je entreebewijs. Daarnaast kun je bij alle ingangen ook de gratis witte fietsen meepakken.

Waar liggen de ingangen van de Hoge Veluwe?

Er zijn drie ingangen:

 • Hoenderloo ingang
 • Otterlo ingang
 • Schaarsbergen ingang

Vanuit de diverse ingangen bereik je gemakkelijk de startplekken van de wandelroutes Hoge Veluwe. Naast deze ingangen bevindt zich in het centrum van het park ook het bezoekerscentrum. Hier vind je een parkeerplaats, mogelijkheden om te eten/drinken, een infocentrum en het ondergrondse museum ‘het Museonder’. De meeste wandelroutes Hoge Veluwe starten bij ‘het Museonder’.

Wandelroutes Hoge Veluwe - Belevingsroute
Wandelroutes en wandelen Hoge Veluwe en fietsen over het Nationaal Park

Wandelen Hoge Veluwe #1: Belevingsroute

De Belevingsroute is een paaltjesroute voor iedereen. Deze wandelroute is namelijk vriendelijk en toegankelijk voor iedereen. Dit pad is onder andere rolstoelvriendelijk en geeft je de mogelijkheid om de natuur echt te beleven. Hier proef, voel, zie en hoor je de natuur. Ideaal voor kinderen, rolstoelgebruikers, ouderen en natuurlijk alle anderen die geïnteresseerd zijn in deze mooie wandelroute over de unieke natuur.

In het kort:

Wandelen Hoge Veluwe, meer over deze wandeling:

 • Rood gemarkeerd
 • Rolstoelvriendelijk
 • Langs de waterplas en over heide

Meer informatie over deze wandeling

 • Lengte: 1,2 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Museonder (bezoekerscentrum)
Wandelroutes Hoge Veluwe - Landschappenpad
Wandelroutes en wandelen Hoge Veluwe en de witte fietsen NP Hoge Veluwe

Paaltjes wandeling Hoge Veluwe #2: Het Landschappenpad

Speciaal voor het 150 jarig jubileum van het Nationaal Park is deze paaltjesroute ontwikkeld. In deze relatief korte wandeling ontdek je wat het park zo bijzonder maakt. Je wandelt langs het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en over het Pampelse Zand. Ook passeer je diverse wildschermen. Misschien spot jij hier wel een wild zwijn of een edelhert! Wat je ook tegenkomt, hier ontdek je het mooiste dat het park te bieden heeft.

In het kort:

Wandelen Hoge Veluwe, meer over deze wandeling:

 • Geel gemarkeerd
 • Oversteek over de wildbaanweg (veel wilde dieren!)
 • Over het Pampelse Zand

Meer informatie over deze wandeling

 • Lengte: 4,2 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Museonder (bezoekerscentrum)
Wandelroutes Hoge Veluwe - Hoenderloo Kort en Hoenderloo Lang
Wandelroutes en wandelen Hoge Veluwe - Hoenderloo en wilde zwijnen spotten

Wandelen Hoge Veluwe #3: Hoenderloo Lang en Hoenderloo Kort

Deze wandeling aan de Hoenderloo-zijde van de Hoge Veluwe heb je in twee varianten, de lange versie van 7,9 km en de korte versie van 4,5 km. In beide gevallen wandel je over de Prins Hendriklaan, geroemd door de vele wilde dieren die hier worden gespot. De korte route volgt over de heide van de Westerflier, de lange route gaat verder door het natuurgebied Siberië en het Veentjesbos. Wild gegarandeerd!

In het kort:

Wandelen Hoge Veluwe, meer over deze wandeling:

 • Markeringsbord met vos (7,9 km) of markeringsbord met hert (4,5 km)
 • Inclusief drie wildschermen / wildhutten
 • Langs de theekoepel voor een pauzestop

Meer informatie over deze wandeling

 • Lengte: 7,9 km of 4,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Ingang Hoenderloo
Wandelroutes Hoge Veluwe - Otterlose Zand
Wandelroutes en wandelen Hoge Veluwe - Otterlose Zand

Paaltjesroute Hoge Veluwe #4: Otterlose Zand

Het Otterlose Zand is een ideale plek voor een rustige wandeling. Hier lijkt het alsof je wandelt over de Afrikaanse savanne. Zand, zand en nog eens zand. Houd er rekening mee dat wandelen in zand best intensief is en in de zomer behoorlijk heet kan worden. Op deze paaltjesroute heb je veel kans op het zien wat wilde zwijnen, edelherten, vossen, dassen en moeflons. Neem zeker een flesje water, verrekijker of camera mee.

In het kort:

Wandelen Hoge Veluwe, meer over deze wandeling:

 • Markeringsbord met moeflon
 • Inclusief jeneverbessenbos
 • Veel kans op wilde dieren

Meer informatie over deze wandeling

Wandelroutes Hoge Veluwe - Jachthuis St. Hubertus
Wandelroutes en wandelen Hoge Veluwe - Jachthuis St. Hubertus

Wandelen Hoge Veluwe #5: Jachthuis Sint Hubertus

Jachthuis Sint Hubertus was tot nog niet zolang geleden bekend als de plek waar je edelhert Hubertus kon treffen. Helaas heeft Hubertus in de zomer van ’21 het gevecht tijdens de bronst met de dood moeten bekopen. Ondanks dit gemis, blijft deze route nog steeds een plaatje. Je wandelt door prachtige landschappen van onder andere het Fazantenpark, het Bunterbos, het Grasbos en het Veentjesbos.

In het kort:

Wandelen Hoge Veluwe, meer over deze wandeling:

 • Markeringsbord met het jachthuis
 • Door het Fazantenpark
 • Langs de theekoepel voor een korte stop

Meer informatie over deze wandeling

 • Lengte: 8,7 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Museonder (bezoekerscentrum)
wandelen hoge veluwe paaltjesroute

Waar ligt Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt grofweg tussen Apeldoorn en Arnhem in. Ingang Hoenderloo ligt aan de noorderzijde bij Apeldoorn. Ingang Schaarsbergen aan de zuidzijde bij Arnhem. Ingang Otterlo vind je ten westen van Ingang Hoenderloo, tussen de N310 en N304 in.

Wandelen Hoge Veluwe

In Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je een grote variatie aan oorspronkelijk Veluwse landschappen: stuifzand, korstmossteppen, heidevelden, graslanden en aangeplante bossen. Op het Deelense Veld vind je vennen en moerassen, in De Pollen vind je actief stuifzand. Bekijk de plattegrond voor je meer informatie over alle gebieden.

Entreeprijs Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is particulier bezit. De Hoge Veluwe wordt actief beheerd om het in stand te kunnen houden. Het is onderdeel van een zelfstandige stichting en grotendeels subsidie-onafhankelijk. Dat betekent dat alle inkomsten uit entreegelden worden gebruikt voor het beheer van de natuur.

Gratis toegang Hoge Veluwe

Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang tot de Hoge Veluwe, volwassenen betalen een entreeprijs. Je eigen fiets mag gratis het park in. Voor toegang met je auto, camper, motor of aanspanning voor een paard het park in betaal je een toeslag. 

Gratis wandelroutes Nationaal Park de Hoge Veluwe

Gratis wandelen? Voor sommige mensen is dit mogelijk. Dit zijn mijn tips voor gratis wandelroutes over Nationaal Park de Hoge Veluwe:

 • Gratis wandelen voor kinderen tot 6 jaar
 • Parkeer je auto buiten de poorten van het park, je betaalt dan geen hoge entreeprijs voor je auto
 • Neem je eigen fiets mee. Deze mag gratis Nationaal Park de Hoge Veluwe in
Wolf spotten Veluwe, wandelen Hoge Veluwe

Wandelen Hoge Veluwe en wolf spotten Veluwe

Er worden steeds meer wolven gezien op de hele Veluwe. Dat is niet zo gek, want de afgelopen jaren zijn er meerdere nestjes gezien vooral aan de noordkant van de Veluwe. Hoewel je nog steeds geluk moet hebben om een wolf te spotten, kun je je kansen wel vergroten. Om je kans zo groot mogelijk te maken om een wolf te zien, zou ik je 3 gebieden aanraden voor wandelroutes over de Hoge Veluwe.

 • Nationaal Park de Hoge Veluwe
 • Planken Wambuis
 • Deelerwoud

Wandelen Deelerwoud en de wolf

In het Deelerwoud heb ik zelf een wolf mogen spotten. Erg indrukwekkend! Houd er rekening mee dat je niet zomaar een wolf kunnen spotten. De kans is groter dat je in je zoektocht andere mooie dieren tegenkomt, zoals wilde zwijnen en herten.

De Veluwe bestaat uit meer dan één natuurgebied. Binnen de Veluwe vallen twee Nationale Parken: Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom.

Op de Hoge Veluwe kun je tal van activiteiten doen. Fietsen op de gratis witte fietsen, wandel over de heide of ga op speurtocht naar de wilde dieren. Er zijn daarnaast ook een aantal musea.

De Hoge Veluwe is helaas niet gratis. Voor de Hoge Veluwe betaal je een entreeprijs. Als je met de auto komt, betaal je ook een kleine toeslag. Je eigen fiets meenemen is gratis. Kinderen tot 6 jaar hebben ook gratis toegang.

Meer inspiratie