hollands glorie

Wandelroute Vuurtorenpad, Noordertoren op Schiermonnikoog

D

eze wandelroute naar de Noordertoren op Schiermonnikoog is misschien wel één van de bekendste wandelroutes. Ver op het eiland zie je de vuurtoren al boven het landschap uittorenen. En precies dat is waar deze wandeling naartoe gaat: de rode vuurtoren van Schiermonnikoog. Op naar de Noordertoren!

Lengte

2 km / 3,5 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV

Wandelen Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Dat betekent dat er auto’s rijden, maar zeer weinig. Over het algemeen kun je stellen dat enkel de toeristische zaken en bewoners van ‘Schier’ over een auto beschikken. Dat maakt het eiland uitermate geschikt voor een prachtige wandeling! Bijvoorbeeld deze, richting de rode vuurtoren, de Noordertoren.

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Dat betekent dat er auto’s rijden, maar zeer weinig

Schiermonnikoog wandeling

De Noordertoren (ook wel bekend als de Buitentoren) is de welbekende vuurtoren op Schiermonnikoog. De in het oog springende vuurtoren in knalrode kleur werd gebouwd in 1853 samen met de Zuidertoren. De toren wordt 24 uur per dag bemand, zodat het scheepvaartverkeer in de gaten gehouden kan worden en om weerberichten te vertrekken voor de kustwateren. De Noordertoren op Schiermonnikoog is 36 meter hoog. De Zuidertoren staat niet ver van de Noordertoren vandaag, ongeveer een kilometer. 

Schiermonnikoog: prachtig wandelen

Het is heerlijk wandelen hier. Je hebt veel variatie op het eiland. Kies ervoor om het eiland rond te lopen, bijvoorbeeld over en langs het wad. Maar kies ook zeker voor deze wandeling, zo door de stad richting de kust. Schiermonnikoog is één van de eilanden waar de natuur nog echt heerst. Wind en zee maken hier de dienst uit. Tijdens het wandelen over Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek, of je nu door de stad of door de natuur wandelt.

Het is heerlijk wandelen hier

Wandelroute naar Noordertoren

Voor deze wandelroute naar de Noordertoren is het handig om te starten in het centrum, bij voorkeur bij busstation Langestreek / VVV. Je kunt ook starten vanaf de haven, maar dat vonden wij persoonlijk minder mooi. Je wandelt dan vooral over verharde, niet-inspirerende paden. Wandel vanaf de bushalte rechtdoor, de Torenstreek in. Deze loop je 300 meter door, totdat je bij de Torenvlakte komt. Hier wandel je op een fietspad. Wandel 700 meter over het Torenbinnenpad, totdat de Noordertoren in beeld komt. Vanaf daar is het nog een klein stukje, een pad omhoog, richting de Noordertoren! 

Korte wandeling naar de Noordertoren

Na een kleine 20 minuutjes vanaf het centrum ben je bij de Noordertoren. Met prachtig uitzicht over de zee. Zeker bij mooi weer is het hier heerlijk. Pak je picknick erbij of drink een drankje met de bulderende zee op de achtergrond.

Schiermonnikoog is één van de eilanden waar de natuur nog echt heerst

Hoe kom ik op Schiermonnikoog?

Er gaan diverse boten naar Schiermonnikoog. Wij sliepen zelf in het Landal-park Esonstad. Dit is een prachtig nieuw Landal Park aan Nationaal Park Lauwersmeer. Op het park vertrekt een bootje naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt ongeveer 1 uur. Op Landal Esonstad kun je gratis parkeren en vanaf het stadsplein de boot instappen. De overstap is voor iedereen bereikbaar, ook als je niet op het park verblijft.

Wandelen vanaf de haven van Schiermonnikoog

Vanaf de haven van Schiermonnikoog naar het centrum van Schiermonnikoog is het ongeveer 3,5 km lopen. Makkelijker is om de bus te nemen naar het centrum. Stap uit in het centrum bij halte Langestreek / VVV. Vanaf daar is het ongeveer 2 kilometer wandelen naar de Noordertoren.

Andere wandelingen op Schiermonnikoog

Uiteraard is dit niet de enige wandeling die je kunt maken op Schiermonnikoog. Als je op ‘Schier’ bent, neem dan ook zeker eens een kijkje op het wad. Prima te bewandelen ook vanuit het centrum. Met een beetje geluk kom je zeehondjes tegen, op de diverse zandbanken. Of wandel over het wad, ontmoet steltlopers of bijzondere vlinders. Eén ding is duidelijk: wandelen op Schiermonnikoog is niet te vergelijken met andere natuurgebieden in Nederland. 

Op het park vertrekt een bootje naar Schiermonnikoog. De overtocht duurt ongeveer 1 uur

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Vuurtorenpad Schiermonnikoog

Lengte

2 km / 3,5 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV

Horeca

Centrum van Schiermonnikoog

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Je kunt deze wandeling het best beginnen vanaf het centrum van Schiermonnikoog
  • Houd er rekening mee dat je op sommige punten je pad deelt met fietsers
  • In zomers kan het hier op het stuifzand heel warm worden, neem voldoende eten en drinken mee

Meer inspiratie