hollands glorie

Wadlopen Nationaal Park Schiermonnikoog

A

ltijd al eens willen wadlopen op of naar één van de Waddeneilanden? Wadlopen op Schiermonnikoog is dan zeker een prachtige route. Je ontmoet kleine steltlopers in de natte modder, kunt oesters plukken aan de kust en zeker in de lente/zomer een prachtige verzameling landdieren zoals konijnen en herten. Laat je verrassen door een wandeling over het wad op Schiermonnikoog!

Lengte

15 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV

Vier de zomer bij Roompot!

Wadlopen op Schiermonnikoog

To be honest, ik was nog nooit eerder op Schiermonnikoog geweest. Eerder wel eens op Terschelling en Ameland, maar nooit eerder op Schier. En om ook meteen gezegd te hebben: ik vond Schiermonnikoog verreweg het mooiste eiland. Dat komt ongetwijfeld ook omdat het eiland zoveel natuurschoon heeft. Je wandelt vanuit het centrum van Schiermonnikoog zo het weidse wad op. Dat is ook precies wat wij deden met deze wandelroute. 

Eb of vloed op het wad

Afhankelijk of het eb of vloed is kun je deze wandelroute zo lang of kort maken als je zelf wil. Wij hadden geluk dat het water zich al even aan het terugtrekken was, zodat we op het wad konden staan. Dat vond ik oprecht heel erg leuk! Een tiental honderd meter van het vasteland kwam ik prachtige zeedieren tegen. Van grote schelpdieren tot kwallen. En van vogels op hoge pootjes tot kleinere visjes. Ook kwamen we aan wal een karkas tegen van wat we denken dat een haas was. Super bijzonder! Eén van de leukste wandelingen door vacuümzuigende modder.

Wandelroute op Schier

Deze wandelroute start in het centrum van Schiermonnikoog. Het handigste is om de bus te pakken vanaf de haven en uit te stappen in het centrum bij halte VVV / Langestreek. Je staat dan middenin het centrum van Schiermonnikoog. 

Wandelend naar het wad

Wandel vanuit daar richting de Reeweg en loop deze helemaal af. Je komt dan uit bij de dijk. Vanuit daar wandel je rechts, het was op Je kunt er ook voor kiezen om de Westerburenweg af te wandelen.

En om ook meteen gezegd te hebben: ik vond Schiermonnikoog verreweg het mooiste eiland

Westerplas Schiermonnikoog

Wanneer je het centrum uit bent gelopen, kom je bij de Westerplas uit. Dit is één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. Je ziet hier een heleboel vogels, van en naar de vogelhut. Vroeger heette de Westerplas de Westerkwelder en had de zee er vrij spel. In 164 werd de plas ingedijkt. Vandaar dat de Westerplas op Schiermonnikoog tegenwoordig zoet water heeft, het zeewater kan er simpelweg gewoon niet meer bij.

Als er ergens een kans is om zeehonden te zien, dan is het wel op Schiermonnikoog

Zeehonden Schiermonnikoog

Als er ergens een kans is om zeehonden te zien, dan is het wel op Schiermonnikoog. Soms heb je al geluk om zeehonden te spotten op de boot van of naar Schiermonnikoog. In de Noordzee, tijdens deze wandeling, heb je ook kans om zeehonden te spotten. 

Bijna geen zeehonden…

De nieuwsgierige dieren steken vaak hun kop uit boven het zeeoppervlak. Ze jagen op zeebaars en plaatvissen. Hoewel we de zeehonden bijna kwijt waren in de Noordzee, leven er nu gelukkig weer bijna 7.000 zeehonden in de Noordzee. En daarmee heb je best kans om ze te spotten!

De nieuwsgierige dieren steken vaak hun kop uit boven het zeeoppervlak

Wandelroute Schiermonnikoog, bunkermuseum

De wandelroute over het wad en door de duinen van Schiermonnikoog vervolgt zich via het Bunkermuseum weer het bos in. Best bijzonder, want hoewel Schiermonnikoog niet eens heel groot is, heeft het een grote variatie aan historie en natuur. De toenmalige eigenaar van het eiland heeft 100 jaar geleden een bos aangeplant. 

Stuifzand van de Noordzee

Dat bos heeft lang dienst gedaan om het stuifzand van het zand weg te houden uit de woongebieden. Tegenwoordig sterven er steeds meer bomen af. Dat kun je onder andere zien aan de paddestoelen die groeien tegen de (omgevallen) boomstammen.

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Vanaf het bunkermuseum is het nog maar een klein stukje terug naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Schuif aan bij één van de cafés en restaurants in het centrum en geniet van deze prachtige wandeling over en langs het wad van Schiermonnikoog.

De wandelroute over het wad en door de duinen van Schiermonnikoog vervolgt zich via het Bunkermuseum weer het bos in

Wandelen

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Wadlopen Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog

Lengte

15 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Haven van Schiermonnikoog / Bushalte VVV 

Horeca

Centrum van Schiermonnikoog

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Wadlopen op Schiermonnikoog kan net als de overige eilanden enkel als dit veilig en goed kan. Ga niet wadlopen als het water al terugkomt! En ga zeker niet zonder gids te ver het wad op.
  • Laat dieren, schelpen, plantjes die in de zee horen met rust. Je bent de gast op het wad.
  • Houd er rekening mee dat wandelen op het wad en door het zand zwaar kan zijn. Neem genoeg te eten en te drinken mee, zeker in de zomer kan het erg warm worden op de kale vlaktes.

Meer inspiratie