hollands glorie

Wandeling over platteland van Heino, Overijssel

E

en wandeling over het platteland van Heino, Overijssel. Velden vol koeien en schapen, een ‘supermarkt in het bos’ en monumentale eiken- en beukenlanen door halfopen boerenlanden. Welkom in Overijssel. Wat ben ik toch elke keer weer blij om in m'n favoriete provincie Overijssel te zijn. Hoewel ik al een flink aantal jaar weg ben uit het oosten, mis ik het nog vaak. Dit is waar ik thuis kom. Mijn roots. Mijn rust. Dit is Overijssel: misschien wel de meest ondergewaardeerde provincie van Nederland 💚

Lengte

2,3 km

Routekleur

Blauw

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Hubertsallee 2, Laag Zuthem (gratis)

Wandeling over platteland van Overijssel in Heino

Deze wandeling door het dorpse Heino laat ons het mooie landgoed De Colckhof zien. In alle eerlijkheid had ik geen idee dat ‘mijn’ Overijssel ook zulke mooie landgoederen had. Dat ligt overigens meer aan mij, ik zou wat meer op onderzoek moeten uitgaan in Overijssel. Daar is vandaag een mooie stap voor! 

Wandelroute De Colckhof

Deze wandeling over landgoed De Colckhof is maar 2 kilometer lang, daarom hebben wij er tijdens het wandelen voor gekozen de wandeling te verlengen naar het huis van schoonfamilie. Na het wandelen lekker op bezoek! Voel je vrij deze wandeling ook te verlengen, dat kan met o.a. De Keltische Bomenroute van Natuurmonumenten of struin lekker op eigen gelegenheid door de bossen van Heino.

Deze wandelroute over landgoed De Colckhof gaat eeuwen terug

Landgoed de Colckhof en het Koeland

Deze wandelroute over landgoed De Colckhof gaat eeuwen terug. De beuken die hier staan zijn al meer dan 2000 jaar oud. Bizar, als je bedenkt hoeveel deze bomen al hebben ‘gezien’. Wat verder op de wandeling kom je grote weilanden tegen. Leuk weetje: het grote weiland wordt ook wel Koeland genoemd. Een bijzondere naam met een geschiedenis die lang teruggaat. 

Nieuwe haag

Vroeger gebruikten de boeren hagen of grachten om het vee in de velden te houden. Om dit bijzondere gebruik niet te vergeten, heeft Natuurmonumenten hier een haag gedeeltelijk opnieuw geplant. Behalve dat ze de koeien tegenwoordig nog steeds in de weilanden houden, hebben ze nog een functie. Ze zijn het thuis van kleine vogeltjes, zoals de winterkoning.

Natuurlijk natuurgebied in Heino

Hier, in het landelijke Heino wordt veel waarde gehecht aan diversiteit. Het is dan ook niet zonder reden dat het dode hout hier op deze wandelroute niet wordt opgeruimd. Dat geeft ruimte aan allerlei verschillende planten, dieren en schimmels. Paddenstoelen leven er op de dode bomen en spechten hameren er hun holletjes in. Ineens is dood hout niet zo dood meer, het geeft leven. Maar dat betekent dus ook dat je af en toe flink je benen moet optillen, om niet te struikelen over het dode hout.

Ineens is dood hout niet zo dood meer, het geeft leven

Landhuis De Colckhof

Het landhuis dat hier staat op landgoed De Colckhof staat er al een behoorlijke tijd. Het neoklassieke landhuis is gebouwdin 1840, maar het landgoed bestaat al sinds 1300. Het landhuis is zelf niet toegankelijk voor publiek. Het landgoed waar we vandaag op wandelen is ‘pas’ sinds 1989 toegankelijk, dat was het jaar waarin Natuurmonumenten dit landgoed kocht.

Romantisch landgoed

Het landgoed is maar liefst 40 hectare groot. Rust, romantiek, slingerlaantjes, waterpartijen en spannende doorkijkjes maken hier de dienst uit. Je zou gerust kunnen zeggen dat dit een romantisch landgoed is. En hoewel wij dit landgoed bewandelen in de winter, denk ik dat het nog veel mooier is in het voorjaar. Wanneer de bloesems volle bak in bloei staan. 

Rust, romantiek, slingerlaantjes, waterpartijen en spannende doorkijkjes maken hier de dienst uit

Flora en fauna op landgoed de Colckhof

Overigens vind je in het voorjaar nog veel meer mooie bloemen hier op dit landgoed. Prachtige lelietjes-van-dalen, wilde hyacinten, narcissen en maagdenpalmen bloeien hier. In het najaar veranderen het bos, de akkers en de moestuin in een parade van herfstkleuren. De vijvers, grachten en sloten maken het in de winter misschien nog wel het meest. En het liefst natuurlijk met een wit laagje sneeuw of ijs. Landgoed Colckhof is dus eigenlijk in elk seizoen prachtig!

Prachtige lelietjes-van-dalen, wilde hyacinten, narcissen en maagdenpalmen bloeien hier

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Landgoed de Colckhof, Heino

Lengte

2,3 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Hubertsallee 2, Laag Zuthem (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandeling is vrij kort, je kunt hem gemakkelijk verlengen op eigen initatief, of wandel vanuit hier een nieuwe paaltjesroute.
  • Op deze wandelroute kom je langs dieren als koeien en schapen. Benader de dieren rustig als je langs ze loopt.