hollands glorie

Laarzenpad Bochtjesplaat, Nationaal Park Lauwersmeer

H

et Laarzenpad Bochtjesplaat is een korte maar prachtige wandelroute door Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland. Wandel langs nieuwsgierige koeien, langs een klein jachthaventje en over historische sluiscomplexen. Een prachtige ‘tussendoor-wandeling’ voor Friesland-liefhebbers!

Lengte

1,5 km

Routekleur

Wit

Vertrekpunt en parkeren

Sluis Ezumazijl, Ezumazijl (gratis)

Wandelen

Wandelen Bochtjesplaat

Ten noorden van Ezumazijl ligt de Bochtjesplaat. Aan de Friese kant van het Lauwersmeer. Het natuurgebied bestaat vooral uit graslanden en historische werken om het water weg te pompen uit de dorpen. Dit Laarzenpad bestaat nog niet eens zo heel lang, pas sinds 2018 is het Laarzenpad in gebruik genomen. 

Laarzen aan op het Laarzenpad

Het pad heet niet voor niets Laarzenpad; hier moet je zeker hoge wandelschoenen of desnoods laarzen aan. In de zomermaanden volstaan hoge wandelschoenen, in verband met de doorns en hoge grassen. In de overige seizoenen zou ik zeker laarzen dragen. De modder die hier door het vele water ligt, kan behoorlijk zuigen.

Het pad heet niet voor niets Laarzenpad; hier moet je zeker hoge wandelschoenen of desnoods laarzen aan

Bochtjesplaat, Friesland

De Bochtjesplaat in Friesland in Nationaal Park Lauwersmeer en nabij Ezumazijl is een nieuw ingericht natuurgebied om de schoonheid van Nationaal Park Lauwersmeer te behouden en de moerasvogels meer ruimte geven. De Bochtjesplaat is een vlakte met twee uitzichtpunten over het gebied. Het bestaat uit wetlanden, rietvelden en graslanden. Vlak, moerassig en open. Je kunt er daarom het hele jaar vogels kijken.

De modder die hier door het vele water ligt, kan behoorlijk zuigen

Vogels en dieren op de Bochtjesplaat

Op de Bochtjesplaat worden vaak steltkluten gespot. Het is echt een ware hotspot voor deze bijzondere vogels. Steltlopers zijn zwart witte vogels met rode en relatief lange poten, vandaar ook de naam ‘stelten’. Heel handig om bij ondiep water naar voedsel te zoeken. De andere kant van deze lange poten zijn dat deze lange vrienden maar moeilijk blijven staan bij harde wind. Balans is ook bij vogels van essentieel belang.

Het bestaat uit wetlanden, rietvelden en graslanden. Vlak, moerassig en open

Hoe kom je bij de Bochtjesplaat?

Het vinden van het Laarzenpad kan enigszins uitdagend zijn. Je wandelt niet een bos in, of een natuurgebied, maar je moet een oude sluis over. Je leest het goed: klimmen op de sluis. De Sluis en Brug Ezumazijl ligt middenin Ezumazijl. De sluis is echt al heel oud. Je vindt er een laag gedeelte binnendijks en een hoog gedeelte op het dijktalud. Je kunt de sluis betreden via de gemetselde trappen in het dijktalud.

Dongerdielen in Ezumazijl

De sluis van Ezumazijl ligt tegenover het gemaal ‘Dongerdielen’, gebouwd in 1930. Dit gemaal was oorspronkelijk een zeegemaal van de toenmalige Lauwerszee tot 1969. Vanaf die tijd is de Lauwerszee een meer geworden door het gebruik van zeedijken en -sluizen. Het gemaal is belangrijk geweest voor de geschiedenis van het bemalen van de zee (en nu meer). Zeker ook als je kijkt naar de goed bewaarde architectuur, dan is dit ook een mooie stop voor of na je wandeling!

Steltlopers zijn zwart witte vogels met rode en relatief lange poten, vandaar ook de naam ‘stelten’

Alles op een rijtje

3.6/5

Wandelroute

Laarzenpad Bochtjesplaat, Nationaal Park Lauwersmeer

Lengte

1,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Sluis Ezumazijl, Ezumazijl (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Het Laarzenpad op de Bochtjesplaat is niet bijzonder lang, wel bijzonder mooi
  • Houd er rekening mee dat honden verboden zijn hier, door de vele wilde dieren
  • Kom je wilde paarden of koeien tegen? Geniet van de ontmoeting maar blijf op zeker 25 meter afstand. Doorkruis geen kuddes en houd nog meer afstand als er kleintjes in de buurt zijn.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten