hollands glorie

Wandeling Koningsbeltroute, Sallandse Heuvelrug

I

n Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug vind je de Koningsbeltroute. Kijk niet gek op als je hier op een rustige dag kilometers alleen wandelt. En waar de stilte tussen je voetstappen door hoorbaar is. En waar je geniet van het prachtige, soms on-Nederlandse uitzicht: stokoude jeneverbesstruiken en bloeiende rododendrons. En dat op tientallen meters hoogte. Wat volgt is een pittige wandeling over een 150.000 jaar oude stuwwal.

Lengte

13 km

Routekleur

Paars

Vertrekpunt en parkeren

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal (gratis)

Kijk niet gek op als je hier op een rustige dag kilometers alleen wandelt

Sallandse Heuvelrug en Koningsbeltroute

De Sallandse Heuvelrug en de Koningsbeltroute vind je in het oosten van het land in de provincie Overijssel, grofweg tussen Hellendoorn en Holten in. De Sallandse Heuvelrug staat bol van de belten en bergen, 31 stuks in totaal. Het hoogste punt is de (Grote) Koningsbelt, met een hoogte van 75 meter boven NAP. Daarna volgen de Haarlerberg (63,2 m), de Holterberg (60 m) en de Noetselerberg van eveneens 60 meter hoogte boven NAP. 

Deze bescheiden bultjes worden door onze Zuid-Europese buurlanden toegelachen, maar voor ons lage landje zijn dit toch al gauw flinke jongens. Zeker als je ze per voet over gaat. Overigens leer ik al snel dat zelfs de Koningsbelt met zijn 75 meter hoogte niet terugkomt in de top 10 hoogste heuvels van Nederland. We leggen het af tegen de Rockies van onze meest zuidelijke provincie. Of ik dat erg vind, valt later nog te bezien.

De Sallandse Heuvelrug staat bol van de belten en bergen, 31 stuks in totaal

Wandeling de Koningsbeltroute

Het is midden november als de gure wind over de glooiende heuvels van de Sallandse Heuvelrug waait. De winter doet voorzichtig zijn intrede en neemt de zachte herfstkleuren mee. De heide op de heuvelrug wuift heen en weer, op het tempo van de wind. De stokoude jeneverbesstruiken staan ferm overeind. Verderop staat een dikke eik, zijn takken kaal, zijn stam robuust. Ook deze milde herfststorm zal hij overleven. 

Van bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug naar bos

De Koningsbeltroute leidt ons van het drukke Bezoekerscentrum naar het rustige bos. De eerste kilometers delen we met o.a. het Speelbospad (2 km) en de Geologische wandeling (6 km). Na de dichte bossen (heuvel op, heuvel af), komen we aan op de uitgestrekte heidevelden. Hier zien we de schoonheid van de Sallandse Heuvelrug.

Glacier Maruelno

Sallandse Heuvelrug: route van 13 kilometer

Deze wandelroute (de Koningsbeltroute) is 13 kilometer lang. Niet extreem ver, maar door de vele heuvels al gauw een flinke kuitenbijter. Met als kers op de taart natuurlijk de Koningsbelt van 75 meter hoog. Een fantastisch uitzicht over de uitgebloeide heidevelden. Dichterbij de horizon steken grillige eiken, stokoude jeneverbesstruiken en witte berken uit. Het verhaal gaat dat de vroegere inwoners van Salland hier geesten en witte wieven in zagen. Op deze toch wel gure herfstdag kan ik daar goed inkomen.

Grote Koningsbelt

Het hoogste punt in de omgeving is de Grote Koningsbelt van 75 meter boven NAP. Bovenop deze vriendelijke reus heb je op een onbewolkte dag uitzicht tot Deventer en Zwolle. Bijna on-Nederlands, zo ver kun je kijken. We denken altijd dat we zo plat zijn als een dubbeltje, maar ons kleine kikkerlandje weet ons toch te verbazen.

Veranderingen op de Sallandse Heuvelrug

De afgelopen jaren heeft hier op de Sallandse Heuvelrug een grote verandering plaatsgevonden: veel bos is gekapt om open landschappen zoals heide, duinen en stuifzanden te herstellen. Daardoor worden heidevelden verbonden met bloemrijke akkers en profiteren ook insecten en vogels daarvan.

Deze maatregelen die Staatsbosbeheer samen met Nationaal Park Sallandse Heuvelrug neemt, zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur weerbaarder te maken tegen de uitstoot van stikstof. Op een aantal plekken waar vroeger bos was, is nu de heide uitgebreid. Daarnaast houdt een schaapskudde om de heide gezond te houden. En om variatie in de heide te behouden en uit te breiden, wordt de heide geplagd, gemaaid en verbrand. 

Heide op de Sallandse Heuvelrug

Dat klinkt heftig en daarom gingen deze veranderingen ook niet zonder slag of stoot. De maatschappelijke discussie laaide op, waarnaar Nationaal Park Sallandse Heuvelrug samen met haar partners heeft besloten enkel nog maar bomen te kappen waar nodig om open landschappen te herstellen, vanwege het behoud van bedreigde planten- en diersoorten. Ook ligt er een afspraak dat elke gekapte boom op die wijze gecompenseerd moet worden. 

Hoe imponerend de bunkers er in de bossen ook uitzien, blijf op de paden. Je wil niet in stukjes terugkomen

Informatie over deze wandeling

De wandeling over de Koningsbelt start bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, een centraal punt voor vele wandelingen over dit gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Het buitencentrum is volledig rolstoelvriendelijk, beschikt over een terras, grote speeltuin en het restaurant ‘Buitengewoon Lekker’ is er gevestigd. Ook vind je er een sterrenwacht, waar je (buiten de lockdowns) meer kunt leren over ons heelal en de sterren. Dit gedeelte van de Heuvelrug is namelijk lichtvervuilingsvrij – hier is het ’s avonds écht pikkedonker!

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug starten diverse wandelroutes, ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. Je vindt er onder andere de wandelroute Speelbospad van 2 km, wandelroute Numendalwandeling van 4 km, wandelroute Holterbergwandeling van 4 km en de wandelroute Twilhaarwandeling van 8,5 km. Kijk voor de laatste informatie over deze routes op de website van Staatsbosbeheer. 

De Koningsbelt, deel van de Sallandse Heuvelrug. Een prachtige wandelroute nabij Nijverdal

We denken altijd dat we zo plat zijn als een dubbeltje, maar ons kleine kikkerlandje weet ons toch te verbazen

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Koningsbeltroute

Lengte

13 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal (gratis)

Horeca

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is goed te bereiken met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld met de trein (stations in Nijverdal en Holten)
  • In het gezellige café-restaurant Buitengewoon Lekker met een open haard en buitenterras worden (h)eerlijke gerechten en drankjes geserveerd.
  • Het Buitencentrum is volledig rolstoel toegankelijk en er zijn toiletten voor mindervaliden.