hollands glorie

Wandelroute Landgoed Tongeren inclusief vlonderpad

O

p Landgoed Tongeren vind je één van de mooiste wandelroutes met een vlonderpad. In het diepe bos nabij Epe is het heerlijk wandelen. In het voorjaar en het najaar heb je veel kans op wilde dieren als edelherten en wilde zwijnen. Daarbuiten blijft het een prachtige plek voor wandelingen; langs on-Nederlandse hoogteverschillen en over het slingerende vlonderpad.

Lengte

7 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Van Manenspad, Emst

Wandelroute Landgoed Tongeren

Wandelen op de Veluwe is altijd een goed idee. Dat bewijst Landgoed Tongeren ook met deze wandelroute. Want hier, in de oostflank van de Veluwe is het een constante verandering van landschappen. Tussen de immense heide- en veenvelden borrelt het kwelwater omhoog. De vennen en beekjes kletteren en klateren. 

Wilde kunst langs de weg

Om nog maar te zwijgen over al het wild dat hier leeft. Niet voor niets is dit één van de beste plekken om wilde zwijnen en edelherten te spotten. Onderweg naar de parkeerplaats zul je ze vast al tegen zijn gekomen langs de weg. Dan wel in kunstvorm. Maar het geeft je een realistisch beeld hoeveel ze wilde beesten hier leven.

Wandelen op de Veluwe is altijd een goed idee. Dat bewijst Landgoed Tongeren ook met deze wandelroute

Wandelen op Landgoed Tongeren

Er bestaan diverse wandelroutes op Landgoed Tongeren, van diverse lengtes. 

  • Groene route (1,5 uur) – Tongerende bergroute & vlonderpad
  • Rode route (45 minuten) – Heideroute
  • Gele route (30 minuten) – Tongerense beekroute & vlonderpad

Voor wandelingen over Landgoed Tongeren langs het vlonderpad kun je dus voor de gele en de groene route kiezen. Wij kozen voor de langste route, de Tongerense Bergroute van 1,5 uur. Deze is ongeveer 7 km lang, met veel hoogteverschillen en dus over het prachtige vlonderpad.

Voor wandelingen over Landgoed Tongeren langs het vlonderpad kun je dus voor de gele en de groene route kiezen

Tongerense bergroute

De Tongerense bergroute op Landgoed Tongeren begint op de gratis parkeerplaats op het Van Manenspad in Emst. Zelfs op warme zomerdagen kun je hier perfect in de schaduw parkeren de hele dag. Een prima uitvalsbasis voor de diverse wandelroutes, want hier starten alle drie de routes.

Diverse landschappen op de Veluwe

Ik zou je aanraden om zeker deze wandelroute te maken als je houdt van de diverse landschappen die de Veluwe te bieden heeft. Je wandelt van berg naar dal en van droog naar nat grasland. Wandel vanuit de parkeerplaats het wildrooster over en volg vanuit daar de houten paaltjes met groene bovenkant.

Ik zou je aanraden om zeker deze wandelroute te maken als je houdt van de diverse landschappen die de Veluwe te bieden heeft

Vlonderpad Landgoed Tongeren

Op ongeveer de helft van de wandelroute over Landgoed Tongeren, vind je het prachtige vlonderpad. Het vlonderpad slingert door het Veluwe landschap, met in het midden een U-vormige bocht. Hoewel het op de rest van de route behoorlijk rustig was, was het op het vlonderpad ietsje drukker. Niet gek, want iedereen wil van dit prachtige moment genieten. 

Vlonderpad: verboden voor fietsers

Op het vlonderpad mogen alleen wandelaars komen, fietsers of andere gemotoriseerde voertuigen zijn verboden. Sowieso wel goed om te weten: deze groene route over Landgoed Tongeren vond ik allerminst geschikt voor rolstoelen, kinderwagens, etc. De wandelroute is behoorlijk uitdagend op sommige plekken in verband met de hoogteverschillen en de fier uitstekende boomwortels.

Een heerlijke boswandeling

Al met al is de wandeling door de bossen van Landgoed Tongeren een prachtige wandeling. Op punten bijzonder stil, waarin de sluimerende wind de takken doet spreken. En de tjilpende vogels het bos elke minuut een nieuw gezicht geven. Wij komen zeker nog eens terug in een minder warm seizoen, op zoek naar wilde dieren!

Op ongeveer de helft van de wandelroute over Landgoed Tongeren, vind je het prachtige vlonderpad

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Tongerense bergroute, Landgoed Tongeren

Lengte

7 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Van Manenspad, Emst (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Parkeren kan ideaal op de parkeerplaats, gratis en in de zomer in de schaduw.
  • De paaltjes zijn af en toe wat zoeken, zeker in de zomer wanneer de groene paaltjes wegvallen door het weelderige groen.

Meer inspiratie