Wandelen en meer

Wandelroute Laarzenpad Naardermeer

H

et Laarzenpad bij het Naardermeer is zo’n wandeling die je zeker 1x per jaar wil maken. Gewoon, omdat hij zó mooi is. Zo bijzonder. En zo rustig. Een wandeling door moeras, over vlonderpaden, langs wilde koeien en een prachtige vogelkijkhut. Alles wat je graag hebt in een wandelroute!

Lengte

6 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Naardermeer 7, Naarden (gratis)

Wandelroute Laarzenpad Naardermeer

Het Naardermeer is misschien wel één van de mooiste plekjes van Nederland. Ik ben er gek op. Tot een aantal jaar geleden woonden we in Weesp, vlakbij het Naardermeer. We gingen er graag heen, maar deze wandelroute Laarzenpad Naardermeer kende ik nog niet. Anders was ik er graag heen gegaan. Deze wandelroute moet zeker op je lijstje!

Karnemelksloot - Laarzenpad Naardermeer

De wandelroute begint aan de Karnemelksloot, bij de houten hekjes. Wij kwamen met de trein vanuit Naarden-Bussum. Het is vanuit daar maar een kleine 15 minuutjes wandelen naar het startpunt. En dat zou ik je zeker aanraden, om met de trein te komen. Want de auto hier kwijt kán wel, maar dan ben je net zo goed flink aan het omlopen. 

Het Naardermeer is misschien wel één van de mooiste plekjes van Nederland

Wilde koeien Laarzenpad

Als je eenmaal de houten hekjes door bent, zie je meteen al waarom deze wandeling zo geliefd is. Je wandelt door zompige graslanden, met in de verte de stoïcijnse koeien. Ze staan er zoals altijd erg chill bij. Maar kom niet te dichtbij: elk jaar komt het weer voor dat wandelaars worden aangevallen door schijnbaar chillende koeien. En zeker als er kleintjes bij zijn, doe je er goed aan om zeker 20 meter uit de buurt te blijven. Kun je echt niet zo ver omlopen? Ga dan niet redden, benader ze niet en schreeuw ook niet bij of tegen de dieren. Ze kunnen dan onverwachte bewegingen maken. 

Je wandelt door zompige graslanden, met in de verte de stoïcijnse koeien

Vlonderpad door het moeras

Nadat we een bezoekje hebben gebracht bij de koeien, gaat de wandeling verder. Deze keer over een superlang vlonderpad door het moeras. Het vlonderpad van dit Laarzenpad Naardermeer is misschien wel het langste vlonderpad waar ik ooit op heb gewandeld. Het vlonderpad ligt verborgen in de moerassen van het Naardermeer.

Ring van moeras

Rond het Naardermeer ligt een ring van moerasbos. Een bijna ondoordringbaar bos zonder paden. Zelfs de boswachter komt hier bijna nooit. Speur de oevers af voor de ringslang. De grootste kans om de ringslang te zien heb je van maart tot oktober. Vooral op warme en zonnige dagen. Dat was vandaag overduidelijk niet..

Muggen

Over warme, zonnige dagen gesproken. Natuurmonumenten waarschuwt dat het hier op die zonnige dagen lastig wandelen kan zijn. In het voorjaar en de zomer vliegen hier miljoenen knutten. Dat zijn venijnig bijtende muggen. Ga je in het voorjaar wandelen? Hou daar dan zeker even rekening mee.

Bos Laarzenpad Naardermeer

Na het enorm lange vlonderpad, komen we uit in het bos. Na een honderdtal meters zien we een bordje ‘Vogelkijkhut’, met een pijl naar het water. We besloten de proef op de som te nemen en opnieuw het vlonderpad te betreden, maar dan rechts van ons. Opnieuw door een drassig moerasbos. Tot we uitkomen bij een bijna spiegelachtig wateroppervlak. En daar, iets verder, staat de vogelkijkhut. Wat een plaatje! Prachtig.

Rond het Naardermeer ligt een ring van moerasbos. Een bijna ondoordringbaar bos zonder paden

Vogelkijkhut Naardermeer

Na een kijkje (of eigenlijk: een heel lang kijkje), nemen we hetzelfde vlonderpad terug naar het bos. Onze schoenen zijn wel flink nat geworden van dit vlonderpad, want het water kwam af en toe door de vlonders omhoog. Iets om mee rekening te houden, de volgende keer.

Terug naar het begin

Vanuit het bos wandelen we door de velden. En over de Melkmeent en de Meerstraat weer terug naar het begin. Dit was oprecht een laarzenpad. Eentje die je zeker moet lopen. En trek oprecht je waterdichte wandelschoenen aan. Dit pad heet met trots een laarzenpad. En gaat op ons ‘vaker-te-wandelen’-lijstje.

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Wandelroute Laarzenpad Naardermeer

Lengte

6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Naardermeer 7, Naarden (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Honden zijn hier verboden ivm de wilde dieren
  • Dit laarzenpad is echt een laarzenpad, met veel modder. Stevige schoenen zijn aan te raden.
  • Ga je in de zomer? Houd rekening met de mugjes.

Meer inspiratie