hollands glorie

Wandelen over het Deelerwoud, Veluwe

E

en wandeling door het Deelerwoud is misschien wel het meest bijzonder tijdens de herfstperiode. Het bos verkleurt, het stuifzand is wat steviger en de dieren aanwezig in het mooie schemerlicht. En deze wandeling was super bijzonder, want ik zag tijdens onze wandeling door het Deelerwoud een wolf! Wow! Super bijzonder, lees snel verder voor meer informatie over deze wandeling.

Lengte

9 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Deelen (gratis)

Wandelroute het Deelerwoud

Bij wandelen over de Veluwe denken veel mensen toch aan een wandeling over de Nationaal Park de Hoge Veluwe of Nationaal Park de Veluwezoom. Begrijpelijk, want het zijn prachtige nationale parken met veel wildgarantie. Toch is het Deelerwoud voor mij nog mooier dan de twee eerder genoemde nationale parken. Met voornaamste reden dat het zóveel rustiger is in het Deelerwoud dan de Hoge Veluwe of de Veluwezoom. Hier wandel je echt in je eentje, of hoogstens met een paar mensen. Dat maakt voor mij het Deelerwoud een prachtige wandelomgeving.

En deze wandeling was super bijzonder, want ik zag tijdens onze wandeling door het Deelerwoud een wolf! Wow!

Waar ligt het Deelerwoud?

Het Deelerwoud ligt in het dorpje Deelen, op de Veluwe in Gelderland. Eigenlijk tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom in. DAt maakt ook precies waarom er in het Deelerwoud zoveel wilde dieren leven: via een ecoduct is het Deelerwoud verbonden met Nationaal Park Veluwezoom. Je vindt hier bijvoorbeeld herten, wilde zwijnen, Schotse Hooglanders en sinds een aantal jaar dus ook wolven. Overigens moet je écht heel veel geluk hebben om deze ‘koningen’ te zien. Ze zijn dikwijls schuw en komen pas bij zonsondergang (of opgang) in beweging.

In elk geval geldt: wees voorzichtig als je een wolf ziet. Benader deze niet en ga hem zeker niet voeren!

Wandelroute over het Deelerwoud

Deze wandeling door het Deelerwoud typeert zich door alles wat de Veluwe zo mooi maakt: denk aan uitgestrekte bossen, enorme heidevelden, glooiende landschappen en levende stuifzanden. 

Parkeerplaats wandeling Deelerwoud

Deze wandelroute door het Deelerwoud is 9 km lang en je passeert prachtige landschappen. Parkeer je auto op de parkeerplaats Deelen. Dit is overigens niet een heel grote parkeerplaats, om de grote stroom mensen te beperken. De eerste kilometers van deze wandelroute door het Deelerwoud volgen door een bos. Zelf vond ik het bijna een sprookjesbos: het bos was ónwijs groen, zelfs voor een najaarsbos. We liepen echt helemaal alleen in het bos. Voor deze wandelroute volg je de groene bordjes.

Wandelen over de Veluwe

De wandeling passeert verder over een zandweg, die andere wandelingen over de Veluwe kruist. Na het bos en het zandpad kom je in het bos van het Deelerwoud terecht: spits je oren. Het bos lééft. Ransuilen, hagedissen of eekhoorntjes, met een beetje geluk kom je ze tegen. Verderop beginnen de heidevelden die typerend zijn voor de Veluwe. Zo ver als je ogen reiken zie je alleen maar heide. Heide, heide, heide. Dit zijn ook precies de locaties waar je de meeste wilde dieren ziet. De kans is groot dat je hier groot wild tegenkomt. Denk aan edelherten of damherten, maar ook wilde zwijnen leven hier veel.

In elk geval geldt: wees voorzichtig als je een wolf ziet. Benader deze niet en ga hem zeker niet voeren!

Wolven in het Deelerwoud

Zodra je het heideveld bent gepasseerd, kom je door een stuifzandgebied. Zodra je het stuifzandgebied uit loopt, loop je eigenlijk het bos weer in. En juist op die plek, daar op de grens tussen het stuifzand en het bos, stak een wolf het bospad over. Even dacht ik dat het een grote hond was, maar deze verdween zó snel de bossen in van de Veluwe: dit kón niet anders dan een wolf zijn! En dat midden op de dag. Ongelooflijk! Dit was ontzettend gaaf om mee te maken!

Hertenbronst op de Veluwe en het Deelerwoud

Tijdens de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn sommige wandelpaden in het Deelerwoud niet toegankelijk tussen 16.00 uur in de middag en 10.00 uur in de ochtend. Op deze wandelpaden staan borden die aangeven dat je dit niet mag betreden. Houd je ook echt aan deze regels, geef de wilde dieren zoveel mogelijk ruimte tijdens de hertenbronst op de Veluwe. Op sommige afgesloten delen van deze wandelroutes, vind je bankjes waar je tot zonsondergang van het uitzicht en de eventuele wilde dieren van kunt genieten.

Tijdens de hertenbronst zijn sommige wandelpaden in het Deelerwoud niet toegankelijk

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Wandelroute Deelerwoud

Lengte

9 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Deelen (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Tijdens de hertenbronst is deze wandelroute deels afgesloten.
  • Er leven veel wilde dieren in het Deelerwoud: ga hier verantwoord en met respect voor de natuur mee om. Aai en voer de dieren niet. Jaag ze niet op en schreeuw niet in het bijzijn van de dieren.
  • Houd altijd 25 meter afstand van Schotse Hooglanders, dat is een veilige afstand.

Meer inspiratie