wandelen en meer

5x de mooiste luisterboeken tijdens het wandelen

Luisterboeken of fysieke boeken?

Ben jij ook zo iemand die luisterboeken lang weg heeft proberen te houden? Omdat je juist zo houdt van ‘echte’ fysieke boeken? Dan kunnen we elkaar de hand schudden! Ik begrijp je helemaal. Oprecht, ik heb heel lang gezegd dat er hier geen e-reader in huis kwam, evenals apps voor luisterboeken. Ik vond het een blamage voor de fysieke boeken. De geur van net gedrukte bladzijden (ben ik de enige die dit ruikt?) en een lekker dik boek dat goed in de hand ligt. Ik durf het bijna niet uit te spreken… maar ik ben om. Echt waar. En ik vertel je graag waarom.

Luisterboeken: tijdens het wandelen of daarbuiten

Luisterboeken zijn ideaal tijdens het wandelen of vlak voordat je wil gaan slapen. Persoonlijk luister ik geen luisterboeken tijdens het wandelen, dat heeft vooral een praktische reden. Ik wandel elke week in een (voor mij) nieuw natuurgebied. Gebieden die ik niet ken en waar ik nooit geweest ben. Dikwijls wandel ik deze routes alleen. Om dan een koptelefoon op te hebben, die mijn omgevingsgeluid wegfiltert, in een omgeving die voor mij onbekend is: ik doe het niet graag. 

Maar wat ik wel graag doe, is luisterboeken luisteren in voorbereiding voor mijn wandeling. In de trein of bus bijvoorbeeld, of in de auto. Luisterboeken zijn heel handig om uit het moment van nu te stappen en een nieuwe wereld te betreden. Zolang je geen thriller of horror ‘leest’, word je vanzelf rustiger. Nu zou ik je ook niet een spannend boek aanraden als je gaan wandelen. En zéker niet als je in je eentje gaat wandelen.

Luisterboeken zijn heel handig om uit het moment van nu te stappen en een nieuwe wereld te betreden.

Mijn favoriete wandel luisterboeken

Enfin, luisterboeken dus. Ik ben inmiddels groot fan van luisterboeken en ik hoop jij ook. Het is mijn rijtje all-time favorites en ik deel deze graag met je. Wat zijn jouw favoriete luisterboeken tijdens het wandelen (of daarbuiten)?

The boy, the mole, the fox and the horse (ENG)

Dit luisterboek is mijn all time favorite. ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. In dit luisterboek vind je korte verhaaltjes met poëtische teksten die het verhaal vertellen van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren.

Ze beleven mooie verhalen, die stuk voor stuk levenswijsheden zijn. En of je nu jong bent of oud: van dit luisterboek kreeg ik kippenvel. Uren lang. Dit luisterboek is in het Engels.

Mijn verhaal: Becoming (ENG)

Michelle Obama ken je als de eerste Afro-Amerikaanse first lady. Haar tijd in het Witte Huis gebruikt ze om zich te ontplooien tot een iconische en inspirerende vrouw. Ze is een harde voorvechter voor gelijke rechten en kansen van (jonge) vrouwen. 

In dit luisterboek neemt Michelle Obama je mee naar haar jeugd. Naar haar relatie met Barack Obama en het vinden van een balans in haar carrière. Ze vertelt eerlijk hoe zij de acht jaar in s’ werelds beroemdste huis heeft ervaren.

Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen is dan wel oud, maar van plan om dood te gaan is hij nog lang niet. En hoewel zijn wandelingen steeds korter worden de bezoeken aan de huisarts langer, wil hij niet met een kop koffie achter de geraniums wachten op het einde. 

In deze korte, ogenschijnlijke humoristische dagboekfragmenten neemt Hendrik Groen je een jaar lang mee in zijn leven in een verzorgingstehuis in Amersterdam-Noord. Hou jij het droog op de laatste dag van het jaar?

Grappig jammer

Er bleef gelukkig nog genoeg te schrijven over, na zijn succesvolle eerste gedichtenbundel ‘Gedichten van de broer van Roos’. In dit luisterboek vol gedichten vind je prachtige gedichten. Over de dood, het leven, alles er tussen in. De liefde, het geluk, het verdriet, mislukte relaties en de maatschappij. 

Wat ik zo fijn vind aan dit luisterboek is dat Tim speelt met woorden. Je hoort het plezier in zijn stem, wanneer hij de woorden op bijzondere wijze aan elkaar verbindt. Het is spelen met woorden, met grapjes, serieuze onderwerpen en onderliggende boodschappen. Over stigma’s en dogma’s. Over het leven en de dood.

Eleanor Oliphant is completely fine (ENG)

Eleanor Oliphant heeft haar leven best goed op orde. Elke dag draagt ze hetzelfde setje kleding, eet dezelfde maaltijd iedere dag en koopt elk weekend steevast twee flessen wodka. Niets aan de hand, toch? Met Eleanor Oliphant gaat alles eigenlijk heel prima. Van de buitenkant dan, want diep van binnen is ze regelmatig eenzaam en zou je niets liever willen dan gelukkig zijn.

Ben je gelukkig, als je wel weet hoe je moet functioneren, maar niet hoe te leven? Dit boek gaat over Eleanor. Op een dag helpt ze samen met een collega een oudere man die gevallen is. Dit moment verandert haar hele leven. De muren die haar bescherming boden in de hardste stormen, breken als sneeuw voor de zon af. Ze moet de confrontatie aan met zichzelf, haar angsten en twijfels.

Luisterboek aanbieders

De bovenstaande lijst “5 x de mooiste luisterboeken tijdens het wandelen”  is via verschillende aanbieders zoals Apple Books, Storytel, Kobo Plus en Nextory te beluisteren. De experts van de website Vergelijkstreaming maakte een overzicht met de beste luisterboeken abonnementen.