avontuurlijk wandelen

Wandeling Stubaier Gletscher, WildeWasserWeg Etappe 2 – Oostenrijk

E

en behoorlijk pittige wandeling op de Stubaier Gletscher in Oostenrijk. En dat is achteraf gezien ook niet zo gek, want deze wandelroute is etappe 2 (van de 3). Meteen één van de zwaarste wandelingen gepakt van de WildeWasserWeg, zonder dat we het wisten. Wat begon in een wandeling naar een bergmeer van 20 minuutjes, eindigde in een wandeling van 2 uur naar de prachtige waterval .

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m medio oktober

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Duur (one way)

2,5 uur

Wandeling WildeWasserWeg

Deze wandeling is deel van de WildeWasserWeg van het Stubaital (Stubaier Gletscher). Van de drie etappes die er zijn uitgestippeld in de WildeWasserWeg is dit etappe 2. Ook qua zwaarte kun je deze wandeling over de Stubaier Gletscher als medium zwaar typeren. Hij is minder zwaar dan etappe 3, maar weer een stuk zwaarder dan etappe 1. Deze etappe naar de Stubaier Gletscher start bij de Grawa waterval en eindigt bij Sulzenaualm, hoog in de vallei.

Diverse etappes

De drie wandeletappes van de WildeWasserWeg hebben allemaal het thema van de wilde waterwereld. Diepe bergmeren, glinsterende gletsjers en prachtige watervallen: op deze wandelroute kom je ze allemaal tegen. Houd er overigens wel rekening mee dat deze wandelingen over de WildeWasserWeg van gemiddeld tot zwaar niveau zijn, enige ervaring met bergwandelen is aan te raden. 

Etappes WildeWasserweg

De WildeWasserWeg bestaat uit drie etappes in het Stubaital, allemaal met het thema water. De drie etappes bestaan uit:

Etappe 1: Tschangelair Alm – Grawa waterval.
Deze eerste etappe is het gemakkelijkst van de drie. Geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Deze eerste etappe van de WildeWasserweg is 2,2 km lang en heeft een 450 hoogtemeters. Prima te doen!

Etappe 2: Grawa waterval – Sulzenau Alm – Sulzenauhütte.
De tweede etappe van de WildeWasserweg is gemiddeld tot zwaar. Zeker het laatste gedeelte is het steil omhoog over rotsen. Niet geschikt voor mensen slecht ter been of jonge kinderen. De wandeling is 4 km lang, heeft 660 hoogtemeters. Je doet er ongeveer 2,5 uur over (one way).

Etappe 3: Sulzenauhütte – Sulzenauferner (gletscher).
De etappe is gemiddeld tot zwaar van niveau. De wandelroute is 3 km lang, heeft 400 hoogtemeters en je doet er ongeveer 1,5 uur. Door de rotsige ondergrond is het een must dat je goed en geschikt schoeisel draagt. 

Etappe 2 WildeWasserWeg: Startpunt Grawa waterval

We starten deze wandeling van de WildeWasserWeg bij de Grawa waterval. Het idee was overigens om een korte wandeling te maken naar het bergmeer, ietsje verder van de waterval. Ons kennende werd dat weer een iets langere wandeling, waarbij we ons meermaals afvragen welke route we in hémelsnaam aan het wandelen waren. Het aantal mensen werd steeds minder, de rotsen puntiger en de hoogte… hoger. Oeps.

De drie wandeletappes van de WildeWasserWeg hebben allemaal het thema van de wilde waterwereld.

Grawa waterval, Stubaier Gletscher

Deze wandeling start bij de Grawa waterval: van veraf al te aanschouwen. Het is met zijn 85 meter breedte de breedste waterval van de Oostelijke Alpen. Het is een prachtig schouwspel, zo tussen de drieduizenders. De Grawa waterval stort haar water de beek in vanaf een hoogte van 107 meter. Diverse wandelroutes Stubaier Gletscher Vanaf de Grawa waterval starten er diverse wandelingen, waaronder deze etappe 2 van de WildeWasserWeg.

Wandeling Sulzenaualm

Deze wandeling van de WildeWasserWeg start bij de Grawa waterval en gaat richting de Sulzenaualm: een alm op maar liefst 1857 meter hoogte in een soort van komvorm met watervallen en een restaurantje. Voordat je hier bent, heb je zeker nog wel een paar uur klimmen voor de boeg. 

Eén weg naar boven

De wandelroute naar boven is relatief eenvoudig te volgen. Er is eigenlijk maar één weg naar boven, de wandelpaden veranderen van onverharde paden naar rotsige paden. Zeker bij de Grawa waterval is het pad relatief eenvoudig: vlakke delen worden afgewisseld met natte bruggen. Hoe hoger je komt, hoe meer haarspeldbochten er in je zicht verschijnen. 

Deze wandeling start bij de Grawa waterval: van veraf al te aanschouwen.

Boven de boomgrens WildeWasserWeg

Na 2 uur wandelen vanuit de Grawa waterval naar de Sulzenaualm, kom je boven de boomgrens uit. Bomen zijn hier bijna niet meer. Om je heen vind je meer groen van de Alpenden en grote varens. Dat is ook goed op te merken want hier worden de rotsen steeds puntiger. Je wandelt als het ware op een trap van stenen. 

Gladde rotsen

Let ook hier goed op, want door het water van de waterval in de alm, kan het hier weleens verraderlijk glad zijn. Zeg ik uit ervaring 🙂 En geloof mij, op deze hoogte wil je niet naar beneden glijden…

Sulzenaualm Stubaier Gletscher

Oprecht, ik heb al best veel wandelingen gemaakt in de bergen, maar deze was oprecht zwaar. Zeker het laatste gedeelte, waarin de rotsen steeds hoger worden en je meer acrobatische capriolen moet uithalen om naar boven te komen. Gelukkig worden we iedere keer weer verrast door het fenomenale uitzicht daarboven. Little did I know dat het nog véél mooier wordt!

Fata Morgana

Na 3 uur wandelen over rotsen en moeilijke paden, komen we op een recht stuk uit. Het lijkt wel een Fata Morgana. In de verte zien we een beekje stromen, we horen een waterval kletteren en het water van de Sulzenaubach leidt ons naar de vallei. Een werkelijk prachtige vallei: ik heb ze zelden zó mooi gezien!

Sulzenaubach WildeWasserWeg

Het zweet staat ons op plekken waar we het liever niet voelen, maar deze plek maakt alles goed. De Sulzenaubach meandert prachtig door de zonnige vallei. Via bruggetjes over het bulderende water komen we uit bij de Sulzenaualm. Het is een soort komachtige plek, tussen schitterende bergen, watervallen en de Sulzenaubach. Bij de waterval zou je nog omhoog kunnen, naar de Sulzenauhütte. Wij besluiten dat niet te doen. 

Derde etappe WildeWasserWeg

De derde etappe van de WildeWasserWeg is de zwaarste van de drie. Deze weg gaat steil omhoog naar de Sulzenauhütte, met weinig verhullende hoogtes. Onze conditie heeft genoeg uitdaging gehad met deze wandeling en we moeten immers nog 3 uur terug.

De derde etappe van de WildeWasserWeg is de zwaarste van de drie.

Alles op een rijtje

4.4/5

Beste tijd om te wandelen

Mei tot medio oktober

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Bebording

Eén weg omhoog

Vertrekpunt

Parkeerplaats Grawa waterval

Eindpunt

Sulzenaualm

Verschil in hoogte

660 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2,5 u

Praktische tips

  • Wil je alle etappes van de WildeWasserWeg wandelen? Houd er dan rekening mee dat je zeker een hele dag onderweg bent. 
  • Goed schoeisel is onwijs belangrijk op deze route, zeker vanaf etappe 2 en etappe 3.

Meer inspiratie