Wandeling Blauwe Kamer in Wageningen, Utrechtse Heuvelrug
atuurgebied de Blauwe Kamer is er ééntje die niet te vergelijken is met andere natuurgebieden in Nederland. Hier heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Letterlijk. Door het afgraven van de dijk in 1992 overstroomt het natuurgebied regelmatig. Bewust. De overstromingen zorgen ervoor dat de Blauwe Kamer constant in beweging is. Nieuwe hoogteverschillen worden aangelegd en moerassen ontstaan. Diverse (bijzondere) vogels vinden er hun thuis, evenals bevers en grote grazers. Het is de ruimte voor de rivier die dit natuurgebied iedere keer weer uniek maakt.
Lengte
3 km
Routekleur
Groen
Vertrekpunt en parkeren
De Blaauwe Kamer 14, Wageningen (gratis)
Wandelen Blauwe Kamer
Het is eind november als we de Blauwe Kamer bezoeken. Het water heeft eerder die week hoog gestaan, zien we aan het slib dat is achtergebleven op de stenen aan de waterkant. Het zand is modderig, het gras zompig. Onze wandelschoenen zuigen hier en daar vacuüm in de herfstige modder. Wanneer we goed kijken, volgen we de voetstappen van wat later galloway-runderen blijken. Dit wordt een natte, glibberige wandeling.
Wandelroute Blauwe Kamer steenfabrieken
De Blauwe Kamer was vroeger een terrein met steenfabrieken. Wie met de boot vanuit Duitsland via de Rijn Nederland in kwam, zag aan de oevers van de rivier alleen maar steenfabrieken staan. Zo ook aan de oevers van de Nederrijn, waar steenfabrieken kenmerkend waren voor de Blauwe Kamer. Hier was de belangrijkste grondstof van de baksteen ruimschoots aanwezig: rivierklei.
Door het afgraven van de dijk in 1992 overstroomt het natuurgebied regelmatig. Bewust.
Blauwe Kamer
Op het toppunt werden hier tussen 1890 en 1975 tot zeker 50.000 stenen per week geproduceerd. Helaas zorgde de snelle opkomst van de techniek ervoor dat na 1975 veel steenfabrieken werden gesloten. Wat overbleef zijn de contouren van de oude fabriek. De oude dikke fabrieksmuren herinneren ons aan de tijd waarin arbeiders met het hele gezin in kleine huisjes naast de fabriek woonden.
Rokende schoorsteen Blauwe Kamer
De rokende schoorsteen moet een bepalend beeld zijn geweest voor de hele omgeving. De dikke, stenen muren zijn opgenomen in de natuur, overwoekerd met planten en struiken. De oorspronkelijke schoorsteen staat er ook nog, al is deze tegenwoordig gehalveerd tot 27 meter hoog.
De dikke, stenen muren zijn opgenomen in de natuur, overwoekerd met planten en struiken.
Wandeling langs de Nederrijn
De uiterwaarden van de rivier de Rijn stromen regelmatig vol met water. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook erg belangrijk. De uiterwaarden zuigen zich vol met water, wanneer ze vollopen met water. Op die manier werken ze mee aan de waterveiligheid van ons land.
Hoogteverschillen Utrechtse Heuvelrug en Nederrijn
Bij het teruglopen van het water ontstaan er nieuwe hoogteverschillen, blijven er nieuwe zaden achter die zijn meegenomen door het water en blijft er een voedselrijke slib achter. Deze facetten hebben allemaal invloed op de voedselrijkheid van de Blauwe Kamer.
Blauwe Kamer gesloten
Hoewel dit natuurgebied daardoor een bijzonder biodiversiteit heeft, betekent het ook dat de Blauwe Kamer niet elk seizoen te bewandelen is. Zeker in de winter, wanneer het water relatief gezien vaak hoog staat, is het hier onbereikbaar. De absolute topprioriteit van de dienstdoende boswachters is de veiligheid van de dieren in de Blauwe Kamer. Om die reden gebeurt het weleens dat de Blauwe Kamer wordt afgesloten voor wandelaars en andere recreanten.
De Blauwe Kamer: unieke wandeling
De langste wandeling in de Blauwe Kamer is 3 km lang. Niet lang voor een fervente wandelaar. Nu moet ik eerlijk bekennen dat dit niet zomaar een wandeling is, maar eentje waar je telkens na tientallen meters ‘oh’s’ en ‘ah’s’ herhaalt. Dat begint al bij het oprijden van het terrein. In de drassige velden staan zo ver je kunt kijken galloways en konikpaarden. Een prachtig, bijna on-Nederlands gezicht.
Parkeerplaats bij de pont, Wageningen
Wandelen op de Blauwe Kamer kan prima. Je wandelt vanuit de parkeerplaats langs het restaurant (de steeg door), over het wildrooster. Volg de rode bordjes voor de wandeling van 3 kilometer. Op het begin van je wandeling kom je langs een oude ruïne van een steenfabriek. Een mooie locatie voor een fotoreportage. Of een goede verstopplek, uiteraard.
Glibberig tunneltje
De wandeling over de Blauwe Kamer vervolgt zich. Op deze graslanden is het dikwijls erg modderig, dus laarzen of hoge wandelschoenen zijn echt geen overbodige luxe. Je wandelt door een klein bos, over het dijkje, door hemelsbrede weilanden, onder een tunneltje door om uiteindelijk terug te komen bij de uiterwaarden.
Vogelparadijs voor fotografen
De uiterwaarden van de Blauwe Kamer zijn een prachtige locatie voor een fotomoment. Diverse vogelsoorten vinden hier hun thuis. Waaronder de ijsvloer, lepelaar en zeearend. Maar ook aalscholvers, blauwe reigers en ook de zwarte ibis is er al eens gezien. Ben je op zoek naar een goede locatie om (bijzondere) vogels te spotten? Kom dan gerust eens naar de Blauwe Kamer voor een wandeling. Hier vind je tevens een vogelkijkhut, die het mogelijk maakt om vanuit een beschutte plek vogels te bekijken. Hou er wel rekening mee dat in coronaperiode de vogelkijkhut van de Blauwe Kamer is gesloten. De 1,5 meter maatregel kan daar niet goed genoeg worden nageleefd.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat dit niet zomaar een wandeling is, maar eentje waar je telkens na tientallen meters ‘oh’s’ en ‘ah’s’ herhaalt.
Blauwe Kamer gesloten bij hoog water
Alle weersomstandigheden hebben invloed om de Blauwe Kamer, zo ook een (nodige) overstroming. Bij extreem hoogwater wordt dit natuurgebied afgesloten voor publiek, zodat de dieren op een veilige manier een droog onderkomen kunnen vinden. Vaak zijn die droge onderkomens niet meer dan kleine stukjes land midden in de overstroomde polders.
Wilde dieren wandelroute Utrechtse Heuvelrug
Konikpaarden, galloways, maar ook herten en hazen schrikken al snel tijdens hun vlucht, waardoor de kans groot is dat ze alsnog het water in rennen en verdrinken. Om dit te voorkomen wordt de Blauwe Kamer bij hoogwater dus afgesloten. Wil je zeker zijn dat je niet voor niets komt? Houdt dan de pagina van Utrechts landschap in de gaten.
Bij extreem hoogwater wordt de Blauwe Kamer afgesloten voor publiek
Alles op een rijtje
Wandelroute
Blauwe Kamer
Lengte
3 km
Soort wandeling
Start- en eindpunt
De Blaauwe Kamer 14, Wageningen (gratis)
Horeca
Panorama restaurant de Blaauwe Kamer, Wageningen
Honden
Niet toegestaan, ook niet aangelijnd
Praktische tips
- Kom zoveel mogelijk met de fiets, om te voorkomen dat de parkeerplaatsen overbelast worden.
- Er lopen veel galloways en konikpaarden rond in de Blauwe Kamer, houd voldoende afstand. Minstens 20 meter.
- De route vanaf de parkeerplaats tot het uitzichtpunt is geschikt voor rolstoelen.
Meer inspiratie
Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)
D e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar
Bos wandelen: 5x de mooiste boswandelingen
De mooiste boswandeling in Nederland? Die vind je hier! Of tenminste, een top 5. Want laten we eerlijk zijn, er
Wandelen herfst: 5x de mooiste herfstwandelingen
Wandelen herfst: 5 herfstwandelingen Wandelen herfst: er is weinig leuker. De bergjes met bladeren, het prachtige kleurenpallet en de uit
Author
-
Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.
Bekijk Berichten
Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.
Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.