hollands glorie

Wandeling Kwintelooijen in Rhenen, Utrechtse Heuvelrug

O

ver de Kwintelooijen wandelen in Rhenen, zul je niet snel vergeten. Rennende wilde paarden om je heen, alsof je even stilstaat in de tijd. De konikpaarden die je enthousiast maar afstandelijk begroeten, alsof je even hun taal spreekt. De galloway-runderen die zich teniet doen aan het overtollige gras, en zich ogenschijnlijk niets van je aanwezigheid aantrekken. Deze wandeling over de Kwintelooijen is onvergetelijk!

Lengte

9 km

Routekleur

Geen, GPS-wandeling

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Kwintelooijen (gratis)

De konikpaarden die je enthousiast maar afstandelijk begroeten, alsof je even hun taal spreekt.

Wandelroute Kwintelooijen en Plantage Willem lll

De wandeling over natuurgebied de Kwintelooijen is er deze keer eentje zonder paaltjes, maar via een GPS-route. De route komt van IVN Natuureducatie en heet ‘Natuurpad Pr8tige Heuvelrug Kwintelooijen’, lengte van 9 km. Een hele mond vol, dat komt aardig overeen met mijn ervaring op deze route.

Gelderse Vallei

Tijdens deze wandeling heb je op sommige punten formidabel uitzicht over de Gelderse Vallei: de hoogteverschillen lopen op sommige punten op tot wel 50 meter hoog. Voor Hollandse begrippen best hoog. 

Tijdens deze wandeling heb je op sommige punten formidabel uitzicht over de Gelderse Vallei.

Deze wandeling over de Kwintelooijen loopt daarnaast door het natuurgebied Plantage Willem lll. Mocht je gaan wandelen over dit natuurgebied, dan is dit een van je toppunten. Daarover later meer.

Waar ligt de Kwintelooijen?

De Kwintelooijen is een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, al is het een natuurgebied dat al sinds 2003 is geopend. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd het gebied gebruikt voor zandafgravingen, waardoor er tegenwoordig veel diverse flora en fauna te vinden is. Door deze afgravingen vind je in dit natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug een variatie van landschappen: van vennen en moeras, tot waterpoelen en heidevelden. Een groot deel van natuurgebied de Kwintelooijen is beschermd natuurgebied om deze reden. 

5x mooiste wandelroutes in de herfst

Deze wandelroute komt terug in mijn Top 5 mooiste wandelroutes in de herfst. Van het altijd bijzondere Kroondomein Het Loo, tot de uitkijktoren van de Kaapse Bossen en de wilde dieren op de Willem lll Plantage.

Uitzicht op de Gelderse Vallei

Deze wandeling over de Kwintelooijen is 9 km lang en begint op de grote parkeerplaats in Rhenen. Hier is echt meer dan voldoende plek voor recreanten van het natuurgebied. Hou er rekening mee dat het gebied bekend is in de regio, gezien het aantal auto’s dat hier dikwijls staat.

Zandheuvel Utrechtse Heuvelrug / Kwintelooijen

De wandelroute gaat direct de zandheuvel op en deze trend zet zich eigenlijk de hele wandeling door. Vanuit de zandheuvel lopen we de bossen in, waar op het moment van de wandeling typische kabouter-paddestoelen naast het wandelpad staan te paraderen. Kabouter Spillebeen heeft een hoop nieuwe huisjes, heb ik wel gezien.

Uitzicht Gelderse Vallei

De route vervolgt zich langs een van de hoogste punten: met uitzicht over de Gelderse Vallei. Hoewel het deze dag erg bewolkt was, kon je met gemak de horizon zien. Bijna één en al natuur, on-Nederlands zou je bijna zeggen. Dit uitzicht is er eentje uit duizenden. Niet wetende wat voor moois we nog meer tegenkomen op deze wandelroute. Deze hoogteverschillen trekken veel bezoekers aan, houd er rekening mee dat diverse wandelroutes dit punt passeren.

Utrechtse Heuvelrug: heide, bos en poelen

De wandelroute is werkelijk waar prachtig. Zelden heb ik zulke fijne, rustige wandelroutes ontdekt onder de 10 kilometer. De kilometer in de dichte bossen hebben we verruild voor de heidevelden. Glooiende heidevelden, omringd door heuvels zo ver je oog reikt.

Botsende geweien

Via glooiende bochten op onverharde paden lopen we op een open veld als onze aandacht wordt getrokken door een hard lawaai: het is ‘t typische geluid van botsende geweien. Een prachtig groot damhert steekt pijlsnel het wandelpad over. Nog geen 20 meter van ons vandaan. In absolute galop passeert hij ons en andere wandelaars. Een moment van stilte volgt, dit was prachtig.

Via glooiende bochten op onverharde paden lopen we op een open veld en ineens wordt onze aandacht getrokken door hard lawaai.

Wandeling Plantage Willem lll

Na de glooiende heidevelden van de Kwintelooijen, gaat de wandeling vlekkeloos over op het natuurgebied Plantage Willem lll. De plantage dankt zijn naam aan de vroegere tabaksplantage die hier gevestigd werd in 1853. Het landschap in deze regio werd in die tijd bepaald door tabaksplantages en bijbehorende tabaksschuren. Tegenwoordig vind je nog een enkele tabaksschuur op de Plantage Willem lll.

Drooggraslanden Utrechtse Heuvelrug

Op de plantage vind je een van de grootste droge schraalgraslanden van de provincie Utrecht. Hier, in de graslanden van de Plantage Willem lll grazen wilde galloway-runderen, konikpaarden en damherten. En dit is precies het zicht dat wij tegenkomen. Voor ons, naast ons, achter ons: overal lopen de wilde dieren. Even oppassen geblazen, want het blijven wilde dieren. De konikpaarden begroeten ons verlegen, de runderen grazen onverstoorbaar door. Ik heb nog nooit zoiets in mijn leven gezien. Het is hier prachtig op de Plantage Willem lll.

Trap Kwintelooijen in Rhenen

Na deze fijne, bijna dromerige intermezzo van wilde dieren is het tijd om verder te lopen. We passeren diverse andere graslanden, heidevelden en zanderige heuvels. Het einde van de wandeling nadert. Nog een grote uitdaging te gaan.

Bekende trap Utrechtse Heuvelrug

Het is de bekende trap van natuurgebied Kwintelooijen met 169 treden, die een hoogteverschil van 50 meter overbrugt. Van onderaf vind je na 90 treden een bankje om even op uit te blazen. Maar ook als je – zoals wij – van boven komen, is het bankje een welkome afwisseling. Het was een prachtige wandelroute. Met recht een ‘pr8tige’ heuvelrug.

Van onderaf vind je na 90 treden een bankje om even op uit te blazen.

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Kwintelooijen en Plantage Willem lll

Lengte

9 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Parkeerplaats Kwintelooijen (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Niet toegestaan, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Op een deel van de wandeling bij Plantage Willem lll lopen wilde dieren rond. Wees er alert op
  • In het natuurgebied van de Kwintelooijen en de Plantage Willem lll komen veel teken voor, controleer jezelf en anderen nadat je er hebt gewandeld

Over Wereldwijd Wandelen

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.