avontuurlijk wandelen

Hiken in Sri Lanka: Hortons Plains National Park

E

én van de mooiste hikes in Sri Lanka: de hike door Hortons Plains National Park, langs World’s End en de Baker Falls. Je wandelt hier door een heel ander landschap dan de rest van Sri Lanka. Het klimaat is mild, de natuur groen en de thee: het allerlekkerst. Hike naar het einde van de wereld. Ik verklap je alvast; die is nergens anders zo mooi als hier. Een wandeling voor op je bucketlist!

Beste tijd om te wandelen

Januari tot en met oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

2 u

Hortons Plains National Park

Glooiende velden, tropische nevelwouden, dichte bossen, donderende watervallen en indrukwekkende rotspartijen: welkom in Hortons Plains National Park. Eén van de meer populaire nationale parken in Sri Lanka. En dat is niet voor niets. Het klimaat in Hortons Plains National Park is een stuk koeler dan in de rest van het land. En behalve dat heb je er ook nog eens prachtige natuur. Hortons Plains National Park ligt op zo’n 2.000 meter hoogte, tussen de twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola).Hortons Plains National Park staat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hike naar World’s End en Baker Falls

De meeste toeristen komen naar Hortons Plains National Park voor de hike langs World’s End en Baker Falls. Het letterlijke hoogtepunt van deze hike. Richting het einde van de wereld was nooit eerder zo mooi. Deze hike door Hortons Plains National Park is met zijn 9 km niet bijzonder lang, maar wel bijzonder mooi!

Start hike Hortons Plains National Park

Vanaf de ingang wandel je in ongeveer één uur naar twee hoogtepunten: het letterlijke hoogtepunt van World’s End en de watervallen van Baker Falls. De wandeling duurt ongeveer 3-4 uur. Dat lijkt vrij lang voor 9 km, maar uiteindelijk is het de omgeving waarvoor je zeker langer wil blijven.

Eerst naar World’s End, dan naar de Baker Falls

De meeste toeristen kiezen ervoor om eerst naar World’s End te gaan. Dat maakt in principe niet uit, want dan kom je later bij de Baker Falls uit. Qua drukte maakt het weinig uit. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat bovenop de top van World’s End het tegen het einde van de ochtend mistig kan worden. Het kan dus handig zijn om eerst te beginnen bij de het ‘einde van de wereld’. Bij het Bezoekerscentrum vind je nog extra informatie. Goed om te weten: je kunt echt niet verdwalen. De route is eigenlijk maar één pad. Super handig dus!

Watervallen in Hortons Plains National Park

Onderweg kom je prachtige watervallen tegen. Dat is niet toevallig, want het klimaat is hier een stuk natter dan in de rest van Sri Lanka. Het zal je dan ook niet verbazen dat de natuur hier een stuk groener is. In Hortons Plains National Park stromen diverse riveren zoals de Mahaweli, Kelani en Walawe-rivieren, waardoor je ook veel meer watervallen ziet.

Onderweg kom je prachtige watervallen tegen

Baker Falls

De Bakers Falls zijn misschien wel het meest indrukwekkend van alle watervallen. Ze zijn 22 meter hoog en behoorlijk indrukwekkend. Met een bulderend geluid worden hier elke seconde wel duizenden liters water de afgrond in gestort. De naam Baker Falls komt van de Britse ontdekkingsreiziger Sir Samuel Baker. Er is veel van Engeland terug te vinden in Sri Lanka. 

Little England

De omgeving van Hortons Plains National Park wordt niet voor niets ‘Little England’ genoemd. In de Engelse tijd was Hortons Plains National Park een erg geliefde plek voor jagers. Er liepen vele dieren, waaronder herten, zwijnen en olifanten. Die laatste zijn overigens door de jacht verjaagd uit Hortons Plains National Park. De vlaktes van Hortons Plains National Park zijn tot ver in de 20e eeuw nog gebruikt voor de aardappelteelt. Hollandse taferelen hier in Zuidoost-Azië 😉

Hiken naar World’s End

Het is nooit eerder zo leuk geweest om naar het einde van de wereld te hiken. Maak kennis met World’s End: een 870 meter diepe afgrond met prachtige uitzicht. Je staat hier op een hoogte van 2140 meter, met panoramisch uitzicht over de laaggelegen vlaktes. Als je aan komt lopen, lijkt het wel alsof hier het pad ophoudt. Niet voor niets wordt dit het einde van de wereld genoemd! 

Trouwens, heb je Little World’s End ook gezien? Hier heb je een stukje minder diep uitzicht (270 meter) maar niet minder mooi!

De hike van World’s End naar Baker Falls

Vanuit World’s End naar Baker Falls kun je op een gegeven moment twee kanten op: links en rechts. Uiteindelijk komt het pad op hetzelfde hoofdpad uit, dus het maakt in principe niet uit welke weg je kiest. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de meeste hikers links gaan. Rechts is het dus een stukje minder druk.

Let op de mist

Tip: kom voor 10.00 uur bij World’s End. Het mooiste is om hier de zonsopkomst te zien vanaf 06.00 uur. Vanaf 10.00 uur komt hier de zon op. En hoewel de mist ook haar charme heeft, neemt het veel weg van het prachtige uitzicht. Als je echt helemaal geen bewolking hebt, kun je in de vallei de groene theeplantages zien. En soms zelfs de kust!

De Bakers Falls zijn misschien wel het meest indrukwekkend van alle watervallen

Voorbereiding World’s End

De hike naar World’s End is niet zo moeilijk dat je er veel voorbereiding voor nodig hebt. Sterker nog: ik vond hem best gemakkelijk. Ja, toegegeven: de rotsen zijn misschien wat lastiger maar voor de rest is de hike redelijk stabiel met goede ondergronden. Zorg uiteraard wel voor goede schoenen en voor de frisse ochtenden is een winddichte jas ook aan te raden. 

Plastic verboden

Trouwens, plastic is hier verboden in Hortons Plains National Park. Dus neem je flesjes water of eten en drinken mee? Zorg er dan voor dat al het plastic is verwijderd. Super goed dat de rangers hier zo streng op zijn, maar dat betekent dus wel dat een extra kijkje in je rugtas belangrijk is 🙂

Hike van 9 km

De hike van de ingang van Hortons Plains National Park naar World’s End is ongeveer 4 km. Als je terugloopt via Bakers Falls, is die wandeling ongeveer 4,5 km. Je bent dus een goede 9 km onderweg. De wandeling is echt niet moeilijk, maar goede schoenen zijn uiteraard wel aan te raden.

Flora en fauna in Hortons Plains National Park

Helaas is het zo dat veel wilde dieren in Hortons Plains National Park al zijn verdwenen. Wilde olifanten leven er bijvoorbeeld niet meer, die zijn allemaal verjaagd door jagers. En de naar schatting 50 jachtluipaarden komen niet dicht in de buurt van mensen. Het zijn dus vooral de wat kleinere dieren die je hier spot. In sommige gevallen gaat dat best makkelijk! Kijk vooral eens in de toppen van de bomen. Daar slingeren reuze eekhoorns en verschillende apen. In de verte zie je de Sri Lankaanse Sambar herten voorbij komen en wilde zwijnen hoor je van ver al knorren! De kans is klein om ‘m te spotten, maar ook de zeldzame beeraap leeft hier.

Trouwens, plastic is hier verboden in Hortons Plains National Park

Alles op een rijtje

4.5/5

Beste tijd om te wandelen

Januari tot en met oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Bebording

Eén weg omhoog en omlaag

Vertrekpunt

Hoofdingang Hortons Plains National Park

Eindpunt

World’s End

Verschil in hoogte

870 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2 u

Praktische tips

  • Start je wandeling zo vroeg mogelijk, zorg ervoor dat je tussen 06.00 uur en uiterlijk 10.00 uur bij World’s End bent. Anders heb je kans dat de mist je uitzicht in de weg zit.
  • Plastic is hier verboden. Neem je flesjes drinken mee? Zorg dat dit geen plastic flesjes zijn en zorg dat je koekjes e.d. niet in plastic verpakkingen hebt zitten.

Meer inspiratie