avontuurlijk wandelen

De mooiste hike in Sri Lanka: heilige berg Adam’s Peak / Sri Pada

V

oor vele reizigers in Sri Lanka is dit hét hoogtepunt van hun reis: de urenlange klim naar de top van Adam’s Peak. Een tocht van vele uren en meer dan 5500 traptreden. In de holst van de nacht vertrekken om samen met duizenden anderen de tocht omhoog te maken. Om bovenaan op de top te genieten van de opkomende zon. Magisch! Als je naar Sri Lanka op reis gaat, mag deze hike niet op je lijstje ontbreken.

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Zware wandeling – niveau 3

Duur (one way)

4 u

Hike Adam's Peak

Adam’s Peak is de Engelse vertaling van het Sri Lankaanse Sri Pada. Een heilige berg voor een grote groep gelovigen: zowel boeddhisten, hindoes als christenen beklimmen deze berg zeker één keer hun leven. Volgens christenen is dit de berg waar Adam zijn eerste voet op aarde zette. Volgens de boeddhisten dit Boeddha die hier zijn eerste stappen op aarde zette en volgens de hindoes is dit god Shiva. Op je tocht omhoog kun je dus ook grote groepen diverse mensen zien. En natuurlijk ook toeristen, die de heilige berg willen beklimmen.

Hoe ziet de hike naar Adam’s Peak eruit?

De hike naar Adam’s Peak is het allermooiste als je middenin de nacht vertrekt. Zeker als je in de buurt van Nallathanniya logeert, zullen de hoteliers je de rit ‘s nachts naar de start brengen. Ze doen daar niet anders, haha. Vertrek rond een uurtje of 1, als je een beetje doorloopt, ben je rond 05.00 uur boven. 

Veel mensen onderweg

Houd er rekening mee dat je onderweg een héleboel mensen tegenkomt. Zowel oude opaatjes als jonge kids die net kunnen lopen. En kijk ook zeker niet gek op, als je sterke mannen met 50 kg rijst ziet sjouwen. Ook bovenaan de berg staan gewoon kraampjes met eten. Ik stond met open mond te kijken. Alleen al mezelf naar boven sjouwen was al zwaar!

Start Adam’s Peak in Dalhousie

De start van de hike naar Adam’s Peak is voor vele reizigers Dalhousie. Dit is een klein plaatsje dat vooral bekend is vanwege deze pelgrimstocht. Het zal je dan ook niet verbazen dat het héle dorp in het het teken staat van de hike. In het centrum van het plaatsje vind je honderden marktjes. Van eten en drinken, tot kleine souvenirs en snacks voor je tocht.

Struinen over de markt

Wij hebben de dag voor onze hike hier over het marktje gestruind. Qua voorbereiding hadden wij voldoende aan wat mueslirepen en ieder 2 flesjes water. Daarmee kom je volgens ons een heel eind.

De hike naar Adam’s Peak is het allermooiste als je middenin de nacht vertrekt

De top van Adam’s Peak

Als je dan – na uren hiken – eindelijk op de top staat, dan begint het echte feest eigenlijk pas echt. Probeer rond 05.0 uur te top te bereiken, dan is het nog niet heel druk. Het wordt wel druk! Zeker bij zonsopkomst. Ik had nog nooit zoiets moois gemaakt. Alle locals die naar boven waren gekomen, zongen bij het opkomen van de zon. Er werd gezongen, gebeden, gehuild, gesprongen: iedereen was zó blij en dankbaar dat er weer een dag kwam met de zon. Het was serieus één van de meest bijzondere momenten van mijn leven.

Wat kost de hike naar Adam’s Peak?

De hike naar de top van Adam’s Peak is helemaal gratis. De ene uitgaven waar je hier aan moet denken, zijn de marktkraampjes. En ik zou je zeker aanraden hier iets van te kopen. Wij hebben op de terugweg heerlijk verse thee gedronken. Om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Want halllujah! Dit ga je nooit meer vergeten.

Voorbereiding voor je pelgrimstocht in Sri Lanka

5500 treden. Ik wil je alvast voorbereiden: het is zwaar. Zeker midden in de nacht, wanneer de koude wind waait. Je ziet geen hand voor ogen, alleen de vele mensen voor je. Maar laat je daar niet door tegenhouden! Wij deden er ongeveer 5 uur over om boven te komen, inclusief te ‘files’ naar boven. Onderweg wordt je zeker weten vermaakt. Met honderden kraampjes met lekker eten en drinken, gezellige Sri Lankaanse muziek, opaatjes van 80 die de tocht naar boven maken of sterke werkers die 50 kg rijst mee naar boven sjouwen op hun schouders. Ondanks de zware tocht ga je dit zeker weten tof vinden!

Goede conditie vereist

Als je een beetje goede conditie hebt, kan je deze hike naar de top van Adam’s Peak prima aan. Zorg in ieder geval dat je laagjes draagt, want zeker in de nacht kan het nog wel eens koud worden. Draag goede sportschoenen met een goed profiel. En natuurlijk: neem voldoende eten en drinken mee. Zeker de eerste uurtjes, dan wil je niet teveel stoppen en gewoon doorlopen. 

Als je dan - na uren hiken - eindelijk op de top staat, dan begint het echte feest eigenlijk pas echt

Terugweg van Adam’s Peak

Waar je middenin de nacht vertrekt, ga je weer terug in de warme ochtendgloren. Dus ook voor de terugweg is het handig als je wat voorbereiding hebt getroffen. Zonnebrand en een zonnebril bijvoorbeeld. En geniet op de terugweg van het uitzicht, want dat zie je niet op je weg naar boven. Nu pas zie je wat voor enorme weg je hebt gewandeld. En oooh! Dat is een potje mooi zeg!

Warme douche en lekker eten

Als je rond 06.00 / 07.00 uur van de top weer vertrekt naar beneden, ben je voor de lunch weer in het dal. Tipje van mij: slaap in een hotel waarin je lekker warm kunt douchen. Als er iets is waar je na al die uren klimmen blij van wordt, is het een warme douche en lekker eten.

Zonder gids of met gids Adam’s Peak

Wij hebben de Adam’s Peak beklommen zonder gids. En eerlijk gezicht ging dat prima. De weg naar boven is behalve steil nergens heel moeilijk. Je kunt de weg bijvoorbeeld niet kwijtraken. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar het is zeker geen must om een gids in te huren voor de hike naar Adam’s Peak. Vertrouw op jezelf en op je voeten. Of anders in god Shiva, Boeddha of Adam 😉

Tipje van mij: slaap in een hotel waarin je lekker warm kunt douchen

Alles op een rijtje

4.7/5

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Zware wandeling – niveau 3

Bebording

Geen, één weg omhoog

Vertrekpunt

Parkeerplaats Dalhousie

Eindpunt

Top van Adam’s Peak

Verschil in hoogte

950 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

4 u

Praktische tips

  • Echte voorbereiding is niet nodig. Zorg dat je een prima conditie hebt, goede (sport)schoenen draagt en laagjes kleding.
  • Als je in de ochtend vertrekt: neem de tijd. Het is er druk, voel je daardoor niet opgejut.
  • Zeker op de top is het druk. Probeer niet in de verdrukking te raken 🙂 Geniet van het uitzicht en de opkomende zon!

Meer inspiratie