avontuurlijk wandelen

Hiken in Amerika (USA): Death Valley National Park

E

r zijn tal van prachtige hikes te maken in Amerika (USA). Eén van de meest bijzondere hikes is toch wel door Death Valley National Park. Een prachtig maan- en berglandschap door twee staten. Het is niet zonder reden dat Death Valley National Park haar naam draagt: het lijkt wel één grote dode vallei. Lijkt. Want het is zeker niet dood. Dit is één van de heetste plekken op aarde. Laat je daar niet door afleiden, want hiken in Death Valley National Park is onweerstaanbaar!

Beste tijd om te wandelen

Maart tot en met juni, september en oktober

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1 u

Hiken in Death Valley National Park

Death Valley ligt in Noord-Amerika en is verspreid over de staten California en Nevada. Het nationale park ligt in de Mojave-woestijn en ligt op zijn diepste punt 146 meter onder de zeespiegel. Deze vallei des doods draagt niet voor niets deze naam. Het is de heetste, droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika. Op z’n heetst werd het hier in de zomer van 2021, toen er een temperatuur werd gemeten van 54,4 graden Celcius.

Tal van hikes

Laat je daar zeker niet door afschrikken, want met wat aanpassingen is hiken in Death Valley National Park prima te doen. Je hebt tal van hikes door Death Valley National Park liggen, genoeg keuze! Daar hoef je overigens geen gebruik van te maken. Want net zoals wij, is het heerlijk om gewoon te hiken langs de hoofdweg.

Hiken Death Valley USA Amerika
Hiken Death Valley USA Amerika

California Highway 190

De hoofdweg door Death Valley National Park is de California Highway 190. Deze hoofdweg doorsnijdt het park van oost naar west. Wij hebben langs deze hoofdweg hier en daar gewandeld. Wij hebben ervoor gekozen geen officiële hike te maken, omdat het simpelweg te warm voor was. Zelfs als je – in ons geval – al om 6 uur in de ochtend in het park bent. Om 08.00 uur in de ochtend was het op deze nazomerdag al 40 graden Celcius. Veel te warm voor een lange hike!

Death Valley hiken

Tijdens je rit en tijdens je hikes door Death Valley kom je prachtige landschappen tegen. Het is een kilometers lang landschap. Een soort gekke combinatie tussen een maanlandschap en berglandschap in één. Kale vlaktes vol rotsen. Kraters in alle vormen en kleuren. Hier kun je met eigen ogen aanschouwen van de immense hitte met het landschap doet. Scheuren in de zandgrond, opgedroogde zandmeren en zoutkristallen in magische vormen. 

Hiken langs hoogtepunten in Death Valley

Mijn tip: rij met de auto langs de diverse hoogtepunten. Zoals The Racetrack (wandelende stenen), Artist Drive (kleurrijk landschap), Devil’s Golf Course (vreemd gevormde zoutkristallen) en natuurlijk Dante’s View (viewpoint op 1669 meter hoogte).

Het is de heetste, droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika

Hiken Death Valley USA Amerika

Badwater

Dat het hier warm is in Death Valley, dat hoef ik je niet meer te vertellen. Ik zou je echt willen aanraden de hitte niet teveel op te zoeken. Zorg gewoon dat je niet wandelt of gaat hiken na 10 in de ochtend. Er staan niet voor niets overal borden als ‘STOP. Extreme Heat Danger’. Dat lijkt wat overdreven, maar is het zeker niet. Je ziet tijdens je rit en hikes ook bordjes staan met ‘Heath kills, don’t become an Death Valley victim’. 

Slecht water

Eén van die plekken waar je zeker niet onder de hitte uitkomt, is Bad Water. Deze vlakte ligt 85,5 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt van het hele westelijke halfrond. Het water in deze vallei is door haar extreme zoutgehalte absoluut ondrinkbaar – vandaar ook de naam Bad Water (slecht water). Hoewel je zou denken dat geen enkel dier in deze hitte én zoutvlakte kan leven, schijnen er toch vissen in dit gebied. Zoals de Death Valley pulpfish. Met een beetje geluk kun je ze zelfs zien zwemmen. 

Dieren in Death Valley

Tijdens onze hikes door Death Valley zijn we best wat wilde dieren tegengekomen. Eén van de meest gespotte dieren zijn hier de lynx en de coyote. Deze laatste kwam gevaarlijk dichtbij de auto. Best spannend! We waren dan ook gespannen en enthousiast tegelijk. Het leek erop dat hij wat mensen gewend was. Coyotes, raven, roadrunners, grondeekhoorns en hagedissen zijn de meest voorkomende dieren in het wild hier. Maar ook dikhoornschapen, bobcats, poema’s, hazen, eekhoorns én tarantulas. Het is één van de 50 soorten vogelspinnen die inheems zijn en hier leven.

‘Heath kills, don’t become an Death Valley victim’

Hiken Death Valley USA Amerika
Hiken Death Valley USA Amerika

Voorbereiding hiken in Death Valley

Hiken in Death Valley kan niet zonder voorbereiding. Je moet echt voorbereid zijn op extreme hitte, dat kan oplopen in de ochtend tot over de 40 graden Celcius. Zorg daarom altijd voor minimaal 4 liter water per persoon, per dag! Dat ga je zeker nodig hebben. Drink niet van de waterbronnen in het park, er zitten behalve veel zouten ook ziektekiemen in. Iets waar we niet bestand tegen zijn. Draag altijd een shirt, een zonnehoed met brede rand en een zonnebril. Uiteraard – een no brainer – veel zonnebrand.

Uitdrogingsverschijnselen

Zorg dat je je eigen lichaam goed in de gaten houdt. Duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn zijn tekenen van uitdroging. Neem deze signalen serieus. Heb je hier last van: ga direct uit de zon en drink zoveel mogelijk vers water. Het nat maken van je kleding kan je lichaamstemperatuur omlaag brengen. Een andere tip om je vochtgehalte in de gaten te houden is om je urine te controleren. Hoe donkerder je urine, hoe minder vocht je hebt. Je nieren moeten dan hard werken. Lichte urine betekent dat je een goed vochtgehalte hebt. In de toiletten van Death Valley vind je meer informatie over de kleur van je urine (I know, lekker onderwerp. Toch belangrijk. Zéker als je gaat hiken!).

Hikes in Death Valley

Met wat serieuze voorbereiding kun je net als wij prima hiken in Death Valley. Mocht je liever een vaste hike lopen? Dan zou ik je adviseren om niet te ver te gaan. Wil je dat wel? Laat dan de rangers bij de parkingang weten waar je bent en waar je van plan bent te hiken. Je krijgt dan een tijd waarin ze je terug verwachten. Als je dan niet terug bent, gaan bij de rangers de alarmbellen af.

Korte hikes

Aan te raden hikes door Death Valley zijn:

Je moet echt voorbereid zijn op extreme hitte, dat kan oplopen in de ochtend tot over de 40 graden Celcius

Hiken Death Valley USA Amerika
Hiken Death Valley USA Amerika

Alles op een rijtje

4.3/5

Beste tijd om te wandelen

Maart tot en met juni, september en oktober

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Geen

Vertrekpunt

Parkeerplaats Death Valley National Park

Eindpunt

Parkeerplaats Death Valley National Park

Verschil in hoogte

85 meter (dalen)

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1 u

Praktische tips

  • Bereid je supergoed voor op je trip naar Death Valley National Park
  • Neem voldoende water (4 liter per dag per persoon) mee en drink gedurende de dag voldoende
  • Zorg dat je niet uitdroogt en let op de kleur van je urine
  • Ga je ver hiken? Laat dan de rangers weten waar je van plan bent te hiken
  • Zorg voor voldoende zonnebrand, een goede zonnehoed en beschermende kleding

Meer inspiratie