avontuurlijk wandelen

Hiken in Amerika (USA): Tuolumne Grove of Giant Sequoias

H

eb jij weleens gigantische sequoiabomen gezien? In Nederland kennen we de enorme vrienden als mammoetbomen. In Amerika heb je een speciaal park met de sequoiabomen: sommigen van wel 83 meter hoog. Vlakbij Yosemite National Park vind je de Tuolumne Grove of Giant Sequoias. Een ideale plek voor een mooie hike!

Beste tijd om te wandelen

Medio mei tot september

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

1,5 u

Hiken in Tuolumne Grove of Giant Sequoias

In de Tuolumne Grove of Giant Sequoias vind je ongeveer 24 gigantische sequoiabomen. De één nog groter en hoger, dan de andere. Er ligt een onverhard pad door de Tuolumne Grove of Giant Sequoias die redelijk goed te hiken is voor iedereen met een redelijke conditie. Parkeer daarvoor de auto bij de parkeerplaats van de Tuolumne Grove of Giant Sequoias en volg de Old Big Oak Flat Road. Deze weg was één van de eerste wegen naar Yosemite Valley. Het pad loopt steil naar beneden langs suikerdennen en witte sparren. Let goed op, want het pad gaat 150 meter naar beneden op ongeveer 1 km.

Hike pad door Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Binnen de Tuolumne Grove of Giant Sequoias ligt een verder prima te bewandelen pad. Het pad is onverhard, op sommige punten redelijk breed en sta je dichtbij de grootste sequoiabomen. Het pad is in totaal 0,5 km lang. Niet bijzonder lang, wel heel mooi. Dat is overigens one-way, want inclusief de hike terug naar boven heb je een wandeling gemaakt van 4 km. En zoals alle wegen die naar beneden leiden: de weg naar boven is veel lastiger! Houd rekening met 1 tot 2 uur kijk- en wandelplezier.

Wat is Tuolumne Grove of Giant Sequoias?

Tuolumne Grove of Giant Sequoias is een reuzensequoiabos in het Yosemite National Park. Het is één van de drie plekken waar de sequoiabomen te bewonderen zijn. De andere twee parken zijn Merced Grove en Mariposa Grove. Heel mooie parken, maar ook stukken drukker én tijdens bosbranden vaak afgesloten. In ons geval hebben we Tuolumne Grove of Giant Sequoias bezocht en dat was zeker niet minder mooi dan de andere twee reuzensequoiabossen in het Yosemite National Park.

Sequoiabomen: grootste bomen ter wereld

De sequoiabomen zijn één van de grootste bomen ter wereld. Niet voor niets dus dat deze gigantische reuzen graag worden bezocht. De hoogste sequoia boom van het Tuolumne Grove of Giant Sequoias is ‘General Sherman’. Dit is de grootste boom ter wereld, met een lengte van 83 meter en een stamomtrek van 24 meter. Kun je je dat voorstellen? Niet alleen is hij enórm, maar ook stokoud. Geschat wordt dat deze sequoiabomen 2000 à 3000 jaren oud zijn.

De sequoiabomen zijn één van de grootste bomen ter wereld

Boomstammen in Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Het leuke aan deze hike door Tuolumne Grove of Giant Sequoias is dat je niet alleen de allergrootste bomen van de wereld bekijkt, je mag er ook doorheen wandelen. Sommige bomen hebben de bosbranden of het natuurgeweld niet overleefd. Daardoor zijn de toppen van de bomen gekapt en is er ‘slechts’ een boomtop van enkele tientallen meters over. In deze boomstam is een ‘tunnel’ gemaakt, zodat je door de boom kunt lopen. Nu is Jelco bijna 2.10 meter lang, maar hij werd zelfs klein bij deze boomstammen, haha!

Bassie en Adriaan en de sequoiabomen

Toen wij in Amerika waren, zei Jelco als eerste: “ik wil naar de sequoiabomen in de Tuolumne Grove of Giant Sequoias. Want daar zijn Bassie en Adriaan geweest!” Haha, ik moest er stiekem best om lachen. Bijzonder eigenlijk, hoe je als kind toch zoveel leert van een clown en een acrobaat. En dat het zoveel impact heeft gemaakt. Geniet met ons mee van het liedje van deze bijzondere reuzen, haha.

In deze boomstam is een ‘tunnel’ gemaakt, zodat je door de boom kunt lopen

Bosbranden

California staat inmiddels (helaas) redelijk bekend om haar bosbranden. Zeker in Yosemite National Park komen jaarlijks vele bosbranden voor. In de tijd dat wij onze reis maakten in Amerika, waren er één van de grootste bosbranden in de historie van Yosemite. Super jammer, want behalve dat we niet alles daardoor hebben kunnen zien, hebben we ook best wat verschroeide natuur gezien. Hier en daar was het ook behoorlijk spannend! 

Voorbereiden op de bosbranden

In de vroege ochtend reden we bijvoorbeeld op één van de grotere wegen van Yosemite en was het ineens super mistig. M’n ogen prikten en het as zat op mijn huid en haren. Ik kan je dus niet vaak genoeg zeggen: wees voorbereid op bosbranden, zeker in de zomer. Zoek de bosbranden niet op en wees voorzichtig met de plekken waar je gaat hiken.

Bestand tegen bosbranden

Gek genoeg hebben deze sequoiabomen in de Tuolumne Grove of Giant Sequoias weinig last van de vele bosbranden. Brandbestrijders pakken vaak de sequoiabomen op zorgvuldige wijze in, om ze te beschermen tegen de bosbranden. Het ingenieuze van sequoiabomen is dat ze een dikke, vezelige stam hebben die uitermate goed geschikt is tegen brand. Ze zijn daardoor vrijwel ongevoelig voor bosbranden. Alleen de stam van de sequoiabomen is bij bosbranden wat verschroeid. Wel worden sequoiabomen vaker (logischerwijs) geraakt door bliksem. 

In de tijd dat wij onze reis maakten in Amerika, waren er één van de grootste bosbranden in de historie van Yosemite

Alles op een rijtje

4/5

Beste tijd om te wandelen

Medio mei tot september

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Bebording

Geen

Vertrekpunt

Parkeerplaats Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Eindpunt

Parkeerplaats Tuolumne Grove of Giant Sequoias

Verschil in hoogte

150 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • De bomen zijn groot en immens, toch zijn ze in zekere zin ook kwetsbaar. Kerf niets in de bomen
  • In het heetste zomerseizoen zou ik dit park vermijden, dan is het veel te warm