hollands glorie

Wandelroute Goudsberg, Middelpunt van Nederland

I

n het Gelderse Lunteren ligt de Goudsberg: het Middelpunt van Nederland. Een ideale plek voor een prachtige wandelingen met of zonder kinderen. Deze wandeling is een combinatie van twee gemarkeerde wandelroutes, met de leukste to do’s onderweg. Van twee uitkijktorens tot het Middelpunt van Nederland. En van de Tijdlijntrap met meer dan 100 treden tot het Uilenbos. Een heerlijke wandelroute in Lunteren!

Lengte

8 km

Routekleur

Oranje en blauw

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Restaurant de Lunterse Boer (gratis)

Wandelen Goudsberg, Middelpunt van Nederland

Iets ten zuiden van Barneveld ligt het relatief onbekende Lunteren met haar Goudsberg. Een klein dorp, maar bekend vanwege haar prachtige ligging in de Veluwe en het Middelpunt van Nederland. Overigens is die titel een beetje discutabel, want is het middelpunt van Nederland wel echt het midden van Nederland? Ik vertel je er straks meer over.

Wandeling Lunteren en de Goudsberg

Deze wandelroute door de Lunterse Bossen en over de Goudsberg begint bij Restaurant De Lunterse Boer in Lunteren. Een prima plek om je wandeling te beginnen, want behalve een goede lunch na het wandelen vind je hier ook meer dan voldoende gratis parkeerplaatsen. Daarnaast staat er een groot bord met alle gemarkeerde wandelingen en knooppunten aangegeven. Ideaal als je bijvoorbeeld net zoals wij, diverse wandelroutes over de Goudsberg met elkaar wil combineren.

Deze wandelroute door de Lunterse Bossen en over de Goudsberg begint bij Restaurant De Lunterse Boer in Lunteren

Wandelroute Goudsberg, Uilenbos en Buurtbosch

Deze wandeling over de Goudsberg is een combinatie van het Uilenbos (4,6 km & oranje gemarkeerd) en de Buurtbosch (5,1 km & blauw gemarkeerd), in totaal zo’n 8 kilometer lang omdat we gedeeltes van de routes wandelen. Door deze twee wandelroutes te combineren, kom je eigenlijk langs alle highlights die de Goudsberg te bieden heeft. 

Stuwwal met diversiteit

Je zou kunnen zeggen dat de Goudsberg een stuwwal is met een erg afwisselend landschap. Bossen, heidevelden en ‘engen’ wisselen elkaar af. Prachtig om doorheen te wandelen, nog mooier omdat je door het hoogteverschil op veel plekken prachtig uitzicht hebt.

Uitkijktoren de Koepel

Het eerste uitkijkpunt tijdens deze wandelroute over de Goudsberg is Uitkijktoren de Koepel. Een uitkijktoren met een lange, belangrijke geschiedenis. Tijdens de aanleg van het Lunterse Buurtbosch werd hier eerst een theehuisje gebouwd, met uitzicht op het prachtige bos. Later kwamen hier nog 4 etages bij, zodat de toren 22 meter hoog werd. Op die manier keek je over de bomen uit. Vanaf de bovenste etage van de toren kijk je over de hele omgeving.

Meer info over Uitkijktoren de Koepel

Wil je Uitkijktoren de Koepel beklimmen? Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is normaal dagelijks geopend behalve op maandag van 14:00 -17:00 uur van Pasen t/m de herfstvakantie in oktober.

Entree: € 2,- t/m 12 jaar €1,-

Het eerste uitkijkpunt tijdens deze wandelroute over de Goudsberg is Uitkijktoren de Koepel

Uitkijktoren de Hessenhut

Verder op deze wandeling door het Lunterse Buurtbosch en de Goudsberg, kom je langs de middeleeuwse Hessenweg: een historische handelswet tussen Amersfoort en Arnhem. Daar waar vroeger handel werd vervoerd, staat nu De Hessenhut. Een uitkijktoren waarbij je een prachtig vergezicht hebt over het middeleeuwse en glooiende landschap. Met helder weer kijk je zo richting Barneveld. Hier begrijp je eigenlijk pas echt waarom het hier De Goudsberg wordt genoemd.

Ronde Hessenhut

Ook De Hessenhut zelf doet denken aan de middeleeuwen. Het benedendek van De Hessenhut herdenkt de geschiedenis van grindwinning op deze plek. Het is dan ook niet zonder reden dat De Hessenhut rond is. Het doet denkt aan de wielvorm van een hessenwagen. Leuk feitje: het hout waarmee De Hessenhut gebouwd is, komt van de Douglas-boom. Deze bomen komen uit het Buurtbosch zelf.

Wandelen Uilenbos, Lunteren

Vanuit de Buurtbosch wandel je het Uilenbos in. Het Uilenbos in Lunteren is een kleinschalig landschap. Het Uilenbos is vooral bekend vanwege haar zandgroeve, waarlangs je wandelt. Maar het echte werk begint eigenlijk pas vanaf hier: je bent onderweg naar het Middelpunt van Nederland. Het middelpunt van de Goudsberg.

Het benedendek van De Hessenhut herdenkt de geschiedenis van grindwinning op deze plek

Middelpunt van Nederland

Onderweg naar Het Middelpunt van Nederland komen we regelmatig de bordjes tegen. Het kan niet ver weg meer zijn. We wandelen de ene heuvel op en de andere af. Dit is het mooie van de Goudsberg: het lijkt wel on-Nederlands. Na meerdere zandheuvels te hebben beklommen, komen we een grote ring met de keien tegen. Dit is het Middelpunt van Nederland! Er staan drie zwerfkeien in de cirkel, allemaal met hun oorsprong uit de IJstijd. Dit is niet alleen Het Middelpunt van Nederland, maar ook het Goudsberggebied: waar deze wandeling om draait.

Wat is het middelpunt van Nederland?

Wist je trouwens dat er best wat discussie is over wat precies het echte middelpunt van Nederland is? Er zijn er namelijk meerdere. In Amersfoort vind je het geografische middelpunt van Nederland, hier op de Goudsberg zou het Middelpunt van Nederland zijn, maar in Putten zou weer het zwaartepunt van Nederland zijn. Voor mij persoonlijk maakt het niet veel uit, ik vind al deze middelpunten een bezoekje waard 🙂

Tijdlijntrap, Goudsberg

Het slot van de wandeling over de Goudsberg leid je naar de Tijdlijntrap. Deze 15 meter hoge trap ligt tussen het diepste punt van de grote Zandgroeve en het Middelpunt van Nederland. Omdat er zoveel hoogteverschil is, is er een trap aangelegd die de ontstaansgeschiedenis van het gebied vertelt. 

Figuren langs de trap

De Tijdlijntrap in Lunteren is maar liefst 15 meter hoog en telt meer dan 100 treden. Langs de trap staan een aantal figuren die je het verhaal vertellen van het landschap gedurende de IJstijd 140.000 jaar geleden. Van boven naar beneden kom je o.a. En sabeltandtijger, een rendier, een rund, een middeleeuwse ridder en een man met een kruiwagen tegen.

Wandelroute Goudsberg voor kinderen

Na deze wandelroute over de Goudsberg in Lunteren, door het Uilenbos en het Buurtbosch kan ik gerust zeggen dat dit een van de allerleukste wandelingen met kinderen zijn. Uitkijktoren de Hessenhut en Het Middelpunt van Nederland zijn oprecht leuk en interessant tegelijk. En de Tijdlijntrap maakt deze kuitenbijterroute compleet. Deze wandelroute over de Goudsberg gaat op het lijstje: om nog veel vaker te wandelen!

De Tijdlijntrap in Lunteren is maar liefst 15 meter hoog en telt meer dan 100 treden

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Wandelroute Uilenbos

Wandelroute Buurtbosch

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Restaurant de Lunterse Boer (gratis)

Horeca

Restaurant de Lunterse Boer

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De route over de Goudsberg is prachtig, maar zeker in de naseizoenen kan het wel wat drassig zijn. Goede wandelschoenen zijn dus een must.
  • De routepaaltjes zijn met kleurtjes en met nummertjes aangegeven. Super handig!

Meer inspiratie