hollands glorie

Wandeling Kootwijkerveen, Veluwe

H

et is medio januari, als er een wandeling over het Kootwijkerveen op het programma staat. Een heel bijzonder stukje natuur op de Veluwe. Want hoewel je hier overal om je heen het waterrijke veen ziet, is hier dichtbij één van de droogste natuurgebieden van Nederland: het Kootwijkerzand. Een bijzonder natte wandeling, op een nat en droog gebied tegelijk.

Lengte

5,4 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Kootwijkerveen (Landal Rabbit Hill), Uddel

Wandelroute Kootwijkerveen

Het Kootwijkerveen is misschien niet bij veel wandelaars bekend. Bij natuurorganisaties als Staatsbosbeheer staat het natuurgebied bekend als één van de schoonste parels van Nederland. En heeft vooral te maken met het veenmeer dat aan alle kanten is omringd door beboste stuifheuvels. Dat lijkt niet alleen bijzonder, dat ís ook bijzonder. Hoogveen zoals je dat hier ziet is namelijk erg zeldzaam.

Brand Kootwijkerveen

En er is nog iets speciaals aan het Kootwijkerveen. In 1995 woedde hier een ontzettend grote brand, waardoor zelfs de A1 voor een dag afgesloten is geweest in verband met de vlammen. Een verdrietige situatie, maar die tegelijkertijd ook een boel heeft opgeleverd.

Dat lijkt niet alleen bijzonder, dat ís ook bijzonder. Hoogveen zoals je dat hier ziet is namelijk erg zeldzaam.

Hoogveen zoals je dat hier ziet op de Kootwijkerveen in zeldzaam in Nederland.

Hoogveen op de Veluwe

Hoogveen zoals je dat hier ziet op de Kootwijkerveen in zeldzaam in Nederland. Het natte hoogveengebied ligt midden op de droge Veluwse zandgronden. Dat maakt dit stukje hoogveen nog bijzonderder. Daarom is Staatsbosbeheer ook erg zuinig op het Kootwijkerveen. Dat hier twee wandelingen zijn uitgezet is erg uniek. Als je hier gaat wandelen, doe voorzichtig met de mooie omgeving.

Voorzichtig met het natuurgebied

In deze wandeling door het Kootwijkerveen vind je diverse informatiepanelen en voldoende bankjes om van het uitzicht te genieten. Wees je wel bewust van de bijzonderheid van dit natuurgebied: honden dus aan de lijn en blijf op de paden.

Kootwijkerveen moerasgebied

Oorspronkelijk is het Kootwijkerveen is een moerasgebied op de helling van een historische stuwwal op 40 meter boven NAP. Hoe meer je richting Apeldoorn gaat, leidt het gebied naar 70 meter boven NAP. Door deze hoogte zakt het regenwater naar beneden en komt het uiteindelijk in het meer van het Kootwijkerveen terecht. De bodem van het meer is ondoorlatend, waardoor het water blijft staan en een ideale plek is voor hoogveen.

Wandelen Kroondomein Het Loo

Het Kootwijkerveen kende ik vooral als de plek die ik kende van het Landal-park. De startplek van deze wandelroute ligt namelijk aan dit vakantiepark. Niet te missen als je er langs rijdt. Voor ons ligt het park op de route naar ons favoriete natuurgebied: Kroondomein Het Loo. Het Kootwijkerveen ligt echt aan de grens met Kroondomein Het Loo. In het juiste seizoen hoef je dan ook niet veel moeite te doen om wilde dieren te spotten zoals wilde zwijnen en herten. Wij liepen deze wandelroute in januari tijdens een bijzonder natte regenperiode, dus voor ons geen wilde dieren.

Wandelen in Kroondomein Het Loo
Hoewel we graag wandelen in het Kroondomein, wandelen we vandaag door het mooie Kootwijkerveen. Ben je op zoek naar inspiratie voor de mooiste wandelingen in het Kroondomein? Kijk dan vooral even hier.

Zie je een edelhert of wild zwijn? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij lopen.

Edelherten en wilde zwijnen Kootwijk

In dit stukje Veluwse hoogveen vind je zeker in het voorjaar een grote variatie aan wilde dieren. De adder, ringslang en gladde slang vinden hier hun thuis. Maar ook de zandhagedis en hazelwormen zou je kunnen tegenkomen in het juiste seizoen. Op de hoge zandgrond bij het Kootwijkerveen heb je goed uitzicht op het water. Pak je verrekijker erbij, want dan kun je nog beter de dodaars bekijken. In het voorjaar zie je hier de zwarte specht en de raaf. In de winter zie je hier de klapekster, op zoek naar z’n prooi.

Wilde dieren Kootwijk

In de bossen van Kootwijk lopen edelherten en wilde zwijnen. Overdag houden de dieren zich schuil op de rustige vlakken. Vooral in de vroege ochtend of aan het einde van de dag heb je de meeste kans om ze te zien. Dat kan eigenlijk in ieder seizoen, maar in het voorjaar en de zomer is de kans het grootst om ze tegen te komen. Zie je een edelhert of wild zwijn? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij lopen.

Brand Kootwijk 1995

In 1995 woedde hier in de bossen van Kootwijk en het Kootwijkerveen een enorme brand. Staatsbosbeheer is er nooit achter gekomen hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Waarschijnlijk door een onoplettende wandelaar of kampeerder. De brand had een afstand van drie kilometer aan beide zijden van de A1, waardoor grote delen bos in de as gelegd werden. Door de droogte en de zeer brandbare vliegdennen greep het vuur snel om zich heen. Dit gedeelte van de Veluwe bestond in die tijd voor een groot gedeelte uit stuifzand waarin het water makkelijk wegzakt. Een gevaarlijke combinatie voor deze enorme brand.

A1 afgesloten

Maar liefst 150 brandweermannen en 20 spuitwagens hebben eraan te pas moeten komen om het vuur te blussen rondom Kootwijk. Zelfs de A1 werd voor lange tijd afgesloten, de vlammen kwamen gevaarlijk dichtbij. De brandweer sprak in 1995 over de grootste brand in 20 jaar. Meer dan 100 hectare ging uiteindelijk in vlammen op.

Leven na de as

Hoewel de brand in het Kootwijkerveen enorm verwoestend was, heeft het ook veel opgeleverd gek genoeg. Staatsbosbeheer heeft na de brand besloten om niets op te ruimen maar de natuur zelf haar gang te laten gaan. Dat heeft veel opgeleverd: dode bomen braken af waar vervolgens weer boomkruipers en kuifmezen hun nesten bouwden. In de kale, verbrande bomen wemelde het ineens van de insecten.

Brand Kootwijkerveen

De brand op de Kootwijkerveen was natuurlijk een super verdrietige situatie. Hoe gek het ook klinkt, het heeft ook veel opgeleverd. Mede daardoor is het Kootwijkerveen een prachtig wandelgebied geworden.

Hoewel de brand in het Kootwijkerveen enorm verwoestend was, heeft het ook veel opgeleverd gek genoeg.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Wandeling Kootwijkerveen

Lengte

5,4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Kootwijkerveen, Ingang Landal Rabbit Hill (gratis)

Horeca

Landal Rabbit Hill

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het veengebied is erg kwetsbaar en bijzonder, blijf daarom op de paden lopen.
  • Er loopt nog een wandeling vanaf de parkeerplaats. Deze gaat door de bossen van Kootwijk en langs het Kootwijkerveen. Deze wandeling is gemarkeerd met oranje paaltjes en is 18 km lang.