hollands glorie

Wandelroute Weerribben-Wieden & het Veenhart

L

ekker wandelen op de Weerribben: niet alleen rolt het heerlijk van je tong, het is werkelijk een plaatje om hierdoor te mogen wandelen! Wat een prachtig natuurgebied is de Weerribben. Het heeft mij verrast, de combinatie van historie, water, otters en slangen. Je leest het goed. Deze wandeling staat in mijn top 10 mooiste wandelingen ooit!

Lengte

11 km

Routekleur

Knooppuntenpaaltjes

Vertrekpunt en parkeren

Vlodderbrug, Kalenberg

Wandelen Weerribben

Op een mooie zomerse dag in mei, besluiten we naar de Weerribben te rijden. Dat klinkt vrij makkelijk, maar ik vergeet daarbij te zeggen dat het een van de warmste meimaanden was van de afgelopen jaren. Om 11 uur in de ochtend steeg het kwik al tot achterin de 20 graden. Heerlijk wandelweer, al was het later in de middag toch behoorlijk warm, zo langs het vlakke en vooral onbeschutte water. 

Wandelen in de zomer

Ik kan dan ook niet helemaal ontkennen dat we hier en daar wat stukjes hebben afgesnoept, wandelen in de volle zon was deze vroege zomerdag niet ons beste plan. Maar dan neemt niet weg dat we wel een boel gezien hebben. Een heleboel! En heel mooi!

Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Nationaal Park de Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is maar liefst 10.000 hectare groot. Het is bekend vanwege haar bijnaam ‘het drijvende land’ en dat is niet voor niets. Een labyrint van plassen, meren, waterdorpen en uitgestrekte rietkragen. De Weerribben zijn bij het grote publiek vooral bekend vanwege Giethoorn: het Venetië van Nederland. In alle eerlijkheid: de natuur van de Weerribben zijn het allermooist. Wij vertrekken dan ook weg van het toerisme, op naar de rust en ruimte van dit misschien wel meest bijzondere natuurgebied van Nederland.

Nationaal Park de Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa

Wandelen door het Nationaal park en het Veenhart

Deze wandeling heeft naar mijn weten geen naam, hij wurmt zich door het Nationaal Park de Weerribben-Wieden en door het Veenhart. Het is een wandelroute die zich kenmerkt door het drijvende land. Overal waar je kijkt, zie je kleine eilandjes en moerassen. Het is typisch voor de Weerribben. 

Knooppuntenwandeling

Het is een gemarkeerde wandelroute, maar dan wel met knooppuntenpaaltjes. Dat betekent dat je knooppuntenpaaltjes met verschillende nummers volgt, in plaats van het reguliere gekleurde paaltje. Het voordeel van knooppunten is dat je ook je eigen route uit kunt stippelen. Het nadeel, je voelt hem al: je moet wel blijven opletten tijdens het wandelen 🙂 En laat dat nou net mijn sterkste kant zijn, haha!

Startpunt wandeling Weerribben-Wieden

Deze wandeling door de Weerribben start bij de Flodderbrug (ook wel bekend als Vlodderbrug) in Kalenberg. De parkeerplaats vind je aan de kruising met de Koningin Julianaweg met de Wetering Oost. Vanuit daar starten ook direct de knooppunten voor deze wandeling. Om deze wandelroute door de Weerribben te wandelen, volg je de volgende 9 knooppuntenpaaltjes:

Flodderbrug – D10 – D15 – D22 – D21 – D24 – D23 – D13 – D12 – D11 – Flodderbrug

Oranje en rode paaltjes

Let er wel even op dat de paaltjes D15, D22 en D21 rood zijn gemarkeerd. De rest van de paaltjes zijn oranje. Het zou vervelend zijn als je daardoor verdwaalt.

Deze wandeling door de Weerribben start bij de Flodderbrug (ook wel bekend als Vlodderbrug) in Kalenberg

Trilveen in de Weerribben

Echt bijzonder in de Weerribben in het trilveen, een soort drijvend tapijt dat soms wel – maar vaker niet – begaanbaar is. Het is een zeldzaam soort bodemtype. Je kan wel raden waar de naam vandaan komt: het veen trilt als een rietje, de slappe bodem beweegt op en neer als er overheen gelopen wordt.

Otters en grote vuurvlinder in de Weerribben

Tijdens deze wandelroute door de Weerribben kom je met een beetje geluk de meest mooie dieren tegen. Uiteraard staan de Weerribben bekend als de beste plek om otters te spotten. Om je niet te hoge verwachtingen te geven: otters zijn schuwe dieren, het is een gelukstreffer als je er een tegenkomt. 

Grote vuurvlinder Weerribben

Behalve de otter leven er nog meer prachtige dieren in de Weerribben. Op en rond het water leven talrijke moerasliefhebbers. Wat dacht je van de ringslang? Of de grote vuurvlinder? Het is de meest zeldzame vlinder van Nederland en komt alleen in de Weerribben voor.

Waterdorp Kalenberg en molen de Wicher

Middenin het hart van de rietcultuur: welkom in het waterdorp Kalenberg. Het Kalenbergerriet is bekend in binnen- en buitenland. En als je hier loopt, kun je je dat vast voorstellen. Prachtige huizen staan hier langs het water, met uitzicht over de enorme velden. Het valt op dat Kalenberg ook bekend staat vanwege haar vele bruggetjes: de een nog mooier dan de ander. 

Molens in de Weerribben

Je wandelt langs prachtige watermolens op deze wandelroute door de Weerribben, superbelangrijk om de verzuring in het landschap tegen te gaan. De molens zorgen ervoor dat er telkens water op het rietland wordt gespoten. Het rietland is onwijs belangrijk voor de Weerribben, daarmee blijft de rietteelt in stand.

Echt bijzonder in de Weerribben in het trilveen, een soort drijvend tapijt dat soms wel - maar vaker niet - begaanbaar is

Prachtige wandeling Weerribben

Na molen de Wicher zit deze wandeling door de Weerribben er weer bijna op. En dat is – gezien de felle zon – misschien niet eens zo heel erg. Het vlakke water zorgde ervoor dat we nog ietsje meer wegsmolten dan we aanvankelijk al deden. Maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een prachtige wandelroute was dit!

Na het wandelen dorpjes bezoeken: Paasloo en Oldemarkt

Tijdens deze 11 km lange wandelroute door de Weerribben, zou je ook een historisch uitstapje kunnen maken naar de twee historische dorpjes Paasloo en Oldemarkt. Twee historische dorpjes met een geschiedenis die lang terug de tijd in gaat. Paasloo staat bekend als een glooiend land, gescheiden door houtwallen in plaats van sloten. Een waar pelgrimsoord voor schrijvers, dichters, tekenaars en kunstenaars. De serene rust vind je in Paasloo.

Oldemarkt

In Oldemarkt vind je meer ‘leven’. De botermarkt en de varkensharen waren ooit de bekendste trekkers van dit dorp. Prachtige gevels, gezellige winkels en een levendige haven maken van Oldemarkt nog steeds een bedrijvig dorpje. Mocht je nu echt kooplustig zijn: kom dan op Hemelvaartsdag naar Oldemarkt. Dan staat daar de Lambertusmarkt. Geliefd bij jong en oud!

Je wandelt langs prachtige watermolens op deze wandelroute door de Weerribben, superbelangrijk om de verzuring in het landschap tegen te gaan

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Weerribben-Wieden en het Veenhart

Lengte

11 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Flodderbrug, Kalenberg (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • In de zomer is het aan te raden om extra water mee te nemen, er is weinig beschutting onderweg. In de herfst en winter zijn hoge wandelschoenen of laarzen zeer aan te bevelen.
  • Let er even op dat de paaltjes dus van kleur wijzigen, van oranje naar rood en andersom.

Meer inspiratie