avontuurlijk wandelen

Wandeling NP de Hoge Kempen, België

L

ekker wandelen in Nationaal Park de Hoge Kempen in België. Ik moet heel eerlijk zeggen: niet vaak heb ik mensen deze uitspraak horen zeggen. Maar wat mij betreft totaal onnodig. Want wat hebben onze buren toch prachtige natuur! Ik had oprecht niet verwacht dat wandelen in België zo verrassend kon zijn. Dit is Nationaal Park de Hoge Kempen. Een prachtig natuurgebied voor de mooiste wandelingen!

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar door

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

1,5 uur

Wandelen in Nationaal Park de Hoge Kempen

Wij waren op vakantie in Limburg, toen het ons een mooi idee leek om eens even bij onze buurtjes te buurten. Naar het enige nationale park dat België rijk is: Nationaal Park de Hoge Kempen. Je vindt dit nationale park in de Belgische provincie Limburg, een uniek natuurgebied waar je op 12000 hectare natuurpracht vindt. Paarsbloeiende heide, uitgestrekte dennenbossen, grote waterplassen en hoge toppen. 

Wandelen Terhills België

Voor deze wandeling zijn we het nationale park binnengekomen via de hoofdingang: Terhills. Misschien wel de mooiste plek om binnen te komen, want dit is de ingang naar de hoge toppen van Nationaal Park de Hoge Kempen. Drie keer raden waarom we deze ingang namen 🙂 Op naar de top! Op naar de lange terril en de tweelingterril.

Lange terril Nationaal Park de Hoge Kempen

Nationaal Park de Hoge Kempen was vroeger de steenkoolmijn van Eisden. Tot voor kort was deze plek bekend als Connecterra, maar vanaf sinds 2021 heet dit gebied Terhills. De pracht van Nationaal Park de Hoge Kempen blijft ongewijzigd. Hoewel je toch echt in België bent, staat dit gebied bekend als het gebied van de ‘bergen en meren’. En dat komt vooral door de terrils.

Wat zijn terrils?

De lange terril is één van de heuvels die het resultaat zijn van het storten van het niet-bruikbare deel van het ijzererts. De lange terril is 50 meter hoog en brengt je een fantastisch uitzicht over Nationaal Park de Hoge Kempen. Daarnaast heb je op de lange terril ook uitzicht op de tweelingterril: die bestaat uit twee heuvels en is nog eens 10 meter hoger dan de lange terril.

Tot voor kort was deze plek bekend als Connecterra, maar vanaf sinds 2021 heet dit gebied Terhills.

Wandelroutes vanuit hoofdingang Terhills

Vanuit hoofdingang Terhills heb je diverse wandelingen. Wij liepen de groene route van 3,6 km. In één uur brengt deze je over de lange terril tot bij het panoramapunt. De blauwe route van 5,4 km gaat behalve naar het panoramapunt ook rond de kleine waterplas van het Terhills Cable Park. En als laatste heb je ook de paarse route van 9,5 km die zowel over de lange terril en de tweelingterril gaat.

De lange terril is 50 meter hoog en brengt je een fantastisch uitzicht over Nationaal Park de Hoge Kempen.

Terhills België

De groene route van 3,6 km door Nationaal Park de Hoge Kempen start bij de hoofdingang Terhills. Vanuit daar loop je langs het schachtblok de dichte bossen in. Je wandelt afwisselend op zandpaden, verharde en onverharde paden. In het midden van de wandeling wordt de wandeling pittig. 

Zware, korte wandeling

Je beklimt een steile trap en de lange terril. Hij is 50 meter hoog en dat voel je wel in je kuiten. De lange terril beklimmen kost je ongeveer 15 minuten. Bovenop de lange terril heb je fantastisch uitzicht over het hele nationaal park.

Paarse wandeling

Je kunt er ook voor kiezen om de paarse route te bewandelen van 9,5 km. Deze brengt je helemaal rondom de plas van Nationaal Park de Hoge Kempen. Deze gaat ook deels door het nieuwe CenterParcs-park. 

Hiken in België

Hoewel ik niet vaak mensen heb horen zeggen dat ze graag wandelen in België, ben ik sinds deze wandeling wel één van die mensen. Wat is België ontzettend mooi! En wat draagt Nationaal Park de Hoge Kempen veel geschiedenis met zich mee. Verrassend mooi!

Je wandelt afwisselend op zandpaden, verharde en onverharde paden.

Meer tips voor je reis naar België

Alles op een rijtje

4.3/5
Beste tijd om te wandelen Hele jaar door Moeilijkheidsgraad Toeristisch wandelen – niveau 1 Bebording Groen (3,6 km) Vertrekpunt Parkeerplaats Hoofdingang Terhills Eindpunt Lange terril Verschil in hoogte +/- 50 meter hoogte Duur van startpunt tot eindpunt (one way) 1,5 uur

Praktische tips

  • De klim over de terrils kan als zwaar worden ervaren. Neem er de tijd voor, zeker als de weersomstandigheden er naar vragen.
  • Bij de hoofdingang van NP de Hoge Kempen kun je lekker wat drinken en bijkomen van de klim.
  • Voor je eigen veiligheid zijn goede schoenen aan te raden.

Meer inspiratie