hollands glorie

Wandeling Kaapse Bossen, Baarn

E

en boswandeling door de Kaapse Bossen in Doorn stond al even op mijn to-wandellijstje. Niet in de laatste plaats om de heerlijke rust die je hier vindt, zo midden op de Utrechtse Heuvelrug en tussen grote steden als Utrecht en Amersfoort. In de Kaapse Bossen is natuur en historie met elkaar afgewisseld en ideaal voor een wandeling met het gezin door de vele kindvriendelijke activiteiten. Wandel door statige beukenlanen, smalle bospaadjes, banjer door het stoffige stuifzand of verwonder je door de (bloeiende) heide.

Lengte

5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Groene Entree, Baarn (gratis)

Wandeling Kaapse Bossen in Doorn

Wie wil wandelen in de Kaapse Bossen heeft diverse uitvalsmogelijkheden. Deze wandeling start aan de parkeerplaats ‘Groene Entree’, vanuit hier starten diverse wandelingen waaronder de 5 km en 10 km lange wandeling door de Kaapse Bossen. Extra leuk aan een wandeling door de Kaapse Bossen is een bezoek aan de 25 meter hoge uitzichttoren De Kaap. Die beentjes worden wel getraind! Het exacte aantal treden heb ik niet geteld, het aantal dagen dat ik spierpijn had daarna wel, haha.

Midden op de Utrechtse Heuvelrug, tussen grote steden als Utrecht en Amersfoort

Kaapse Bossen

Wij kozen voor de 5 km lange wandeling met de originele naam ‘Kaapse Bossen’, de wandeling van 10 km heet ‘Hoogtepunten’. Een groot gedeelte van de route is overigens hetzelfde, dus twijfel je nog aan welke afstand je wil lopen: op driekwart van de 5 km-route is er een afslag, waardoor beide routes splitsen. Je kunt dus altijd verderop in de route besluiten welke wandeling je gaat maken door de Kaapse Bossen. 

Wat is er te zien in de Kaapse Bossen?

Afhankelijk van welke wandeling door de Kaapse Bossen je maakt, kom je diverse hoogtepunten tegen. Beide wandelingen komen langs uitkijktoren De Kaap. De toren is gebouwd op een heuvel van 40 meter hoog, de uitzichttoren zelf is 25 meter hoog. Hoog genoeg om over de hele omgeving uit te kijken. Bovenop de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. In het oosten zie je met helder weer de Amerongse Berg en de domtoren van Utrecht in het westen. Als het weer meewerkt kun je zelfs de Rijn zien schitteren door het groene landschap in het zuiden. Zie je ook de kerkklokken van Amersfoort en de Pyramide van Austerlitz?

Wandelen Kaapse Bossen

Uitkijktoren De Kaap is voor jong en oud een leuke afwisseling van de wandeling. Hoewel ik niet perse hoogtevrees heb, vond ik het boven toch best spannend daarboven. Op de grond was het windstil, bovenop het dek van de uitkijktoren toch niet helemaal…  Voor een controlefreak als ik toch ietsje spannend, haha. Overigens was het uitzicht formidabel! Alleen al daarvoor zou ik zeggen: maak die toch naar boven, die spierpijn komt later wel. Let er trouwens wel even op dat de houten treden best hoog zijn, voor jonge kinderen een uitdaging.

Historie in de Kaapse Bossen

Kies je voor de 10km lange wandeling door de Kaapse Bossen, dan kom je ook langs een aantal mysterieuze symbolen. Bijvoorbeeld de Doornse Klei – een zware zwerfsteen die in de jaren ‘30 werd geplaatst ter vermaak van de bezoekers. Iets verder vind je ook een stenen tafel, uit dezelfde tijdsperiode en voor hetzelfde vermaaksdoel. In de jaren ‘30 moest je overigens wel betalen voor een uitje naar de Kaapse Bossen, wilde je deze drie ‘bijzonderheden’ tegen het lijf lopen.

Hoogtepunten

Voor bovenstaande bijzonderheden volg je de 10 km lange wandeling door de Kaapse Bossen. Deze route is aangeduid met blauwe bordjes met de naam ‘Hoogtepunten’.

De uitkijktoren is gebouwd op een heuvel van 40 meter hoog, de uitzichttoren zelf is 25 meter hoog. Hoog genoeg om over de hele omgeving uit te kijken

Kindvriendelijke wandeling in de Kaapse Bossen

Deze wandeling is met recht een familievriendelijke wandeling. Niet alleen omwille van de uitkijktoren, maar ook door de vele leuke natuuractiviteiten die je hier kunt doen. Zo vind je er diverse klimbomen, stuifzand om heerlijk in te spelen en een speeltuin bij theehuis Chalet Helenaheuvel. Dit theehuis annex restaurant vind je op ongeveer de helft van de 5 km-route (de 10 km route komt er ook langs). In coronatijd zijn er heerlijke verse broodjes af te halen. Goed om te weten: je hoeft niet naar binnen om je bestelling door te geven. Persoonlijk vind ik dat een groot pluspunt!

Theehuis Chalet Helenaheuvel

Achter Theehuis Chalet Helenaheuvel vind je het stuifzandgebied, met diverse bankjes om even op uit te rusten, je lunch te nuttigen of als je geluk hebt wilde dieren te spotten. Het stuifzand is een heerlijke plek voor het hele gezin, inclusief hond. In de Kaapse Bossen zijn honden namelijk overal aangelijnd welkom, op sommige mogen ze zelfs loslopen. Met recht een familie-uitje!

Het stuifzand is een heerlijke plek voor het hele gezin inclusief hond

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Kaapse Bossen, Doorn

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Parkeerplaats Groene Entree (gratis)

Horeca

Theehuis Chalet Helenaheuvel

Honden

Toegestaan, aangelijnd en los

Praktische tips

  • Er starten diverse wandelingen vanaf de parkeerplaats, bekijk daarvoor het infobord
  • Deze wandelingen zijn kindvriendelijk en ideaal als weekenduitje met het hele gezin

Meer inspiratie