hollands glorie

Wandelen over de Renderklippen in Heerde

D

e Renderklippen waren een redelijk nieuw begrip voor mij. We lopen relatief vaak over de Veluwe, maar de Renderklippen waren daar niet eerder een deel van. Toch gaan de Renderklippen vaker op mijn wandellijstje. Ze zijn niet alleen bijzonder, de schoonheid ervan heeft mij verwonderd. Het enige dat minder fijn vonden aan de Renderklippen, waren de vele hondenuitlaatservices. Ach, een kleinigheidje en we houden van honden.

Lengte

12 km

Routekleur

Geen, GPS-wandeling

Vertrekpunt en parkeren

Hertenkamp Heerde (gratis)

De Renderklippen zijn gechargeerd gezegd een lange rij heuvels tot wel 15 meter hoog.

Wandelen Renderklippen

Wandelen op de Renderklippen. De Renderklippen zijn gechargeerd gezegd een lange rij heuvels tot wel 15 meter hoog. Ze houden de zandverstuivingen op hun plek. Ze geven een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. De stuwwallen zijn duizenden, zo niet miljoenen jaren geleden gevormd. 

Wandeling Renderklippen

Duizenden jaren geleden kwam al het slib, zand, grond en keien dat de Rijn en de Maas meevoeren terecht in Nederland. De wind verplaatste grote hoeveelheden zand over enorme afstanden. De 15 meter hoge Renderklippen zijn hier het levende bewijs van. 223 hectare vol heuvels, hoogteverschillen, zandpaden, meertjes en vennetjes maken van de Renderklippen een prachtig gebied.

De stuwwallen zijn duizenden, zo niet miljoenen jaren geleden gevormd. 

Wandelen over de Renderklippen

Tijdens je wandeling over de Renderklippen kom je bijna altijd wilde dieren tegen. In het mulle Veluwe-zand komen veel zandhagedissen voor, maar ook adders, ringslangen en gladde slangen vinden hier hun thuis. In de avond is het hier trouwens pikkedonker. Doordat de grote steden best ver verwijderd zijn van de Renderklippen, is het hier in de avond echt he-le-maal donker. 

Wilde dieren spotten Epe

Behalve kleine diertjes in het zand, leven er natuurlijk ook grote wilde dieren zoals je wel meer ziet op de Veluwe. Met een beetje geluk kom je herten, reeën, wilde zwijnen en schapen tegen.

Prachtige wandelroutes Veluwe

Deze wandeling over de Renderklippen is prachtig en we begrijpen meteen waarom zo geliefd. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat je prachtige vergezichten hebt. Dat kan ook niet anders, want sommige heuvels zijn wel 15 meter hoog. Op de heuvels groeit vooral heide en bos. Een prachtig gezicht. We lopen als het ware de ene heuvel op en de andere af. Hier en daar staat een bankje om van het uitzicht te genieten. Omdat het best druk is hier op de Renderklippen, besluiten we om verder te lopen.

Renderklippen wandelen: bijzondere naam

Ik heb mij tijdens deze wandeling best even afgevraagd wat een bijzondere naam het is: De Renderklippen. De naam de Renderklippen komt van ‘renderen’, het op en neer wandelen van de heuvels.

Mul zand op de Renderklippen

De Renderklippen zijn nooit geschikt geweest voor landbouw. De zandgrond is arm aan voedingsstoffen en de heide is bij uitstek geschikt om de schapen er op te laten grazen. Dat gebeurt nog steeds met regelmaat. Zou dit niet gebeuren, dan is de kans groot dat de prachtige heidevelden dichtgroeien door de vele bomen.

We lopen als het ware de ene heuvel op en de andere af. Hier en daar staat een bankje om van het uitzicht te genieten.

Schaapskooi Renderklippen

Tijdens deze wandeling over de Renderklippen, kom je langs de schaapskooi waar nog steeds 150 schapen overnachten als ze niet op de heide grazen. Vroeger werd de kudde schapen gebruikt om de heide te begrazen en de mest te gebruiken voor de landbouwgrond in Epe. Met de komst van kunstmest was dit niet meer nodig. De schapen die nu op de heide grazen, zorgen ervoor dat de heide niet volgroeid met bomen.

Pluizenmeer

Op driekwart van de wandeling kom je bij het pluizenmeer. Dit meertje kun je niet missen. Vroeger werden hier de schapen in gewassen, tegenwoordig is het een groenig meertje waar veenpluis, wollegras en zonnedauw op groeit. Er liggen meerdere vennetjes rondom de Renderklippen, het Pluizenmeertje wordt als de belangrijkste gezien.

Geschiedenis Pluizenmeer Epe

Rond het Pluizenmeertje vind je dan ook een informatiebord zodat jong en oud kunnen genieten van de geschiedenis van het Pluizenmeer. Overigens was de eerste naam van het Pluizenmeer ‘Vlasmeertje’, maar omdat er pluizig veengras groeit rondom is de naam veranderd naar het Pluizenmeertje.

De Renderklippen: mooie wandeling

Hoewel het een heerlijke wandeling over de pracht van de Veluwe was, zou ik je persoonlijk adviseren deze wandeling te maken buiten de weekenden en buiten de drukke tijden. Kom vroeg in de ochtend of wat later in de middag. Dan is het er een stuk rustiger en ben ik er van overtuigd dat je nog beter kunt genieten van de Renderklippen!

Op driekwart van de wandeling kom je bij het pluizenmeer. Dit meertje kun je niet missen.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Wandelen tussen de schapen

Lengte

12 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Hertenkamp Heerde (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het is verboden om buiten de paden te lopen
  • Op de Renderklippen lopen de schapen rond, informeer bij de Schaapskooi waar de schapen lopen om ze te ontmoeten.
  • Hou op deze route rekening met veel loslopende honden.