hollands glorie

Wandeling over het Deelense Veld, De Hoge Veluwe

W

andelen over de Hoge Veluwe: dikwijls probeer ik dit te vermijden. Al is het alleen maar om de drukte te ontlopen en weg te blijven van het toeristische. Vroeger kwam ik maar al te vaak in de Hoge Veluwe. Zeker toen had ik nog niet zo door wat de charme was van het Nationaal Park. Ik ben geboren in Deventer en met Apeldoorn om de hoek, ging ik er stiekem vanuit dat er overal wel een soort ‘Veluwe’ was. Oh, how I was wrong… Zo af en toe moet ik toch even terug naar dat mooie Nationale Park. Al is het alleen maar om te wandelen in al het moois en langs de wilde dieren. Het is een dure wandeling (€30 voor 2 personen, incl. auto), maar vooruit. We gaan ervoor.

Lengte

13 km

Routekleur

Geen, GPS-wandeling

Vertrekpunt en parkeren

Bezoekerscentrum Hoge Veluwe (€, toegang tot het park)

Wandelen over het Deelense Veld

Deze wandeling over Nationaal Park de Hoge Veluwe en specifieker over het Deelense Veld is eigenlijk best bijzonder. Het is een privilege dat we pas sinds een paar jaar over dit gedeelte van Nationaal Park de Hoge Veluwe kunnen wandelen; hiervoor was dit gebied absoluut verboden terrein. De flora en fauna van het Deelense Veld is prachtig en uniek in zijn soort, maar daardoor ook bijzonder kwetsbaar. Wil je dit stuk gaan wandelen? Wees je dan alsjeblieft bewust van je voetstappen, stoor de vogels niet en blijf op de wandelpaden.

De flora en fauna van het Deelense Veld is prachtig en uniek in zijn soort

Deelense Veld, Hoge Veluwe

Het Deelense Veld komt eigenlijk pas aan het einde van de route aan te pas. De eerste kilometers volgen over een wisselend pad. Dan weer hele stukken door mul Veluwezand, dan over een verhard pad dat we delen met typische Veluwe-fietsers en dan hebben we het pad weer voor ons alleen. De eerste kilometers is wat dat betreft niet meer dan een typische Veluwe-wandeling: fenomenaal maar niet bijzonderder dan een andere wandeling over de Veluwe.

Wandelen met Storytrails

Deze wandeling is trouwens ook meteen een goede spitsafbijter. Normaal gesproken bewandelen we paaltjeswandelingen, maar omdat we hier wandelen over Nationaal Park de Hoge Veluwe en we zoveel mogelijk mensen willen vermijden kiezen we voor een GPS-route.

Storytrails: wandelen met video of audio

Er zijn tal van GPS-routes, maar ik kijk graag naar apps die net een beetje extra bieden. Een tijdje geleden hebben we de app van StoryTrails ontdekt. Dit is een wandelapp met uitgebalanceerde wandelingen, waarbij je tijdens je wandeling op bepaalde punten een audio- of videofragment kan beluisteren. Over de historie van dat punt of andere wetenswaardigheden. 

Wandelen over de zandverstuiving

Het eerste deel van de route gaat over een oude zandverstuiving. Op deze oude zandverstuiving vind je vliegdennen, onwillekeurig in het zand. De vliegden is een grove den, maar door de natuurlijke manier van het uitzaaien van zijn zaadjes, groeien er dennen op de meest willekeurige plekken in het zand. Een vliegden is niet ineens een aparte soort van de grove den, maar door zijn groei op deze zandgronden wijkt zijn vorm nogal eens af van de grove den die in een bos groeit. 

Dennen; allemaal hetzelfde?

De takken van vliegdennen hangen vaak laag aan de grond, daar waar de meest licht schijnt. Grove dennen in het bos moeten vaak strijden om licht, daarom zijn dennen in het bos vaak langer en dunner.

Vogels van het Deelense Veld

Als je vroeg van huis bent vertrokken voor deze wandeling, dan hoor je misschien wel de melancholische jodel van de boomleeuwerik. Ze leven hier in het droge zand. Andere vogeltjes die hier leven zijn onder andere de geelgors, de boompieper, de raad en de kuifmees.

Trouwens, kijk ook goed uit op het pad en de zonnige hoekjes van de berm.

Wandelen over het Deelense Veld

Hoe verder je wandelt door de Hoge Veluwe, hoe dichter het Deelense Veld komt. Op bijna de helft van je wandeling zie je het Deelense Veld al liggen aan je rechterzijde. Vanaf dit punt heb je het beste uitzicht over de vogels die zich bevinden in het Deelense Veld. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe kiekendief of een raaf. 

Adders, hazelwormen en hagedissen

Trouwens, kijk ook goed uit op het pad en de zonnige hoekjes van de berm. In vroege ochtenden en late avonden heb je hier goede kans om een adder of hazelworm tegen het lijf te lopen. Beide soorten komen veel voor in het Deelense Veld. Ze leven niet specifiek in dit gedeelte van het Deelense Veld; ze komen overal voor. Je hebt daarnaast ook kans om de hagedis, gladde slang en ringslang tegen te komen.

Het Deelense Veld: een unieke wandeling

Zodra je eenmaal het fietspad bent overgestoken en het zandpad dat rechtdoor loopt bent ingegaan, begint het Deelense Veld echt. Een natte, immense vlakte van heide en stuifzand. Het is één van de meest bijzondere gebieden van de Hoge Veluwe. Overal om je heen is leven. Neem plaats in het zand (niet in het veld zelf!) en laat je verwonderen door alle dieren of diertjes die je door het struikgewas tegenkomt. Het eerste deel van het Deelense Veld is nog redelijk droog, het tweede deel is nat en zompig. In het natte gedeelte van het Deelense Veld kom je vaak rugstreeppadden tegen. 

Harde ijzerbanken op het Deelense Veld

Het Deelense Veld is zo bijzonder omdat harde ijzerbanken ervoor zorgen dat het regenwater op veel plekken niet kan wegzinken in de bodem. Hierdoor ontstaat er een natte savanne in het Deelense Veld. Een serie vennetjes waar het in elk seizoen een feestje is van bijzondere vogels en kleine dieren. Het droge gedeelte van het Deelense Veld ligt vaak hoger dan het natte, waardoor het zelfs op het wandelpad zelf genieten is van de flora en fauna. Pas trouwens op dat je geen natuur verstoort, dit gebied is super kwetsbaar. 

In het natte gedeelte van het Deelense Veld kom je vaak rugstreeppadden tegen. 

Een bijzondere wandeling over Nationaal Park de Hoge Veluwe

Deze wandeling over het Deelense Veld is 13 km lang, een flinke kuitenbijter. Zeker door al het mulle Veluwe-zand geen makkelijke wandeling. Een wandeling voor de echte natuurliefhebber en avonturier. Het wandelpad is op sommige punten mul, lastig te bewandelen en zwaar voor je knieen. Wees je daar bewust van. Gelukkig is het een prachtige wandeling, waar het helemaal niet vervelend is om een extra keer te stoppen.

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Zwerven over het Deelense Veld

Lengte

13 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Bezoekerscentrum Hoge Veluwe (€, toegang tot het park)

Horeca

Bezoekerscentrum Hoge Veluwe

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Het is een absoluut privilege om hier te wandelen, ga heel voorzichtig om met het Deelense Veld en stoor de natuur niet.
  • Toegang tot Nationaal Park de Hoge Veluwe is best prijzig, check van te voren de prijzen.
  • Deze wandelroute is goed te combineren met andere wandelroutes op de Hoge Veluwe, check de bezoekerscentra voor de mooiste wandelroutes.

Meer inspiratie