hollands glorie

Wandelen door de geschiedenis: Arnhem & Airborne

Wandelen geschiedenis Arnhem

Waar je in Nederland ook komt, de geschiedenis ligt letterlijk voor het oprapen. Dat je daar niet altijd bij nadenkt als je gedachteloos door het bos wandelt, kan ik mij goed voorstellen. Niet elke boom vertelt een eeuwenoud verhaal. En niet elk stuifzandgebied is voorzien van bruine ANWB-borden. Toch zal het je verbazen hoeveel verhalen er verscholen liggen in Nederland.

Wandelen rond het Verscholen Dorp

Soms letterlijk, zoals bij het Verscholen Dorp in Vierhouten. Alleen al daarover kan ik uren praten. Staatsbosbeheer heeft een indrukwekkende wandelroute uitgezet door het Verscholen Dorp, een aanrader. Vandaag neem ik je mee naar een ander verhaal. Wel de Veluwe en ook dezelfde oorlog, enkel een ander perspectief.

Wandelen door de Slag om Arnhem

Arnhem, de hoofdstad van Gelderland heeft een rijke en bewogen geschiedenis. Niet in de laatste plaats om de Slag om Arnhem, één van de meest dramatische slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Als je hier meer over te weten wil komen, is het Airborne Museum in Oosterbeek (nabij Arnhem) een goed startpunt voor je wandeling. De tanks en kanonnen buiten het museum herinneren je aan de verschrikkelijke gevechten die hier hebben plaatsgevonden tussen 1939 en 1945.

Wandelingen bij het Airborne Museum

Het Klompenpad ‘Rosandepad’ heeft het Airborne Museum als startpunt, evenals de twee perimeterwandelingen die te verkrijgen zijn in het museum. Mocht je echt een fervente wandelaar zijn, dan is de ANWB-wandeling ‘de oudste wandelroute van Nederland’ van ruim 150 km ook aan te raden. Etappe 6 komt langs het Airborne Museum. 

Klaas op Klompen - Rosandepad in Oosterbeek

Voor het TV-programma ‘Klaas op Klompen’ was ik te gast bij de Groene Bedstee, om te praten over het Klompenpad dat hier ligt. In het onderstaande videofragment (vanaf minuut 19:25) kun je mijn verhaal volgen. 

Airborne War Cementery

Vanaf het museum zou ik je adviseren naar de Airborne War Cemetery te wandelen (1,7 km). Dit is een militair ereveld, waar meer dan 1750 geallieerde soldaten zijn begraven. Zij sneuvelden tijdens of vlak na de Slag om Arnhem. Bij elk graf staat een identieke zerk van witte natuursteen, waarvan er nog steeds ruim 200 zonder naam. Hoe vaak ik hier ook kom, elke keer weer beneemt het mijn adem. Dit ereveld is dan nog maar een ‘kleine’ begraafplaats vergeleken met bijvoorbeeld Margraten, maar toch blijf ik elke keer diep onder de indruk. De ronduit verschrikkelijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden hier tastbaar.

Wandelroute door Landgoed Mariëndaal

Hoewel de oorlog een grote rol speelt in de geschiedenis van Arnhem en Oosterbeek, gaat haar geschiedenis verder terug. Als je geïnteresseerd bent in de historie van kastelen en landgoederen, verleng dan je wandeling richting het heuvelachtige landgoed Mariëndaal in Oosterbeek. Een typisch Veluws landschap met grote hoogteverschillen en prachtige uitzichten. Middenin het bos vind je de Groene Bedstee: een lange tunnel van kronkelige beukenhagen, 150 jaar oud en ruim 300 meter lang. Zeker in de zomer is de Groene Bedstee een indrukwekkende tunnel vol weelderig groen.

Groene Bedstee in Oosterbeek

De Groene Bedstee werd vroeger gebruikt door de landgoeddames van Mariëndaal, om er samen met hun geliefden doorheen te wandelen. Zo bleven ze uit het zicht en uit de zon, in die tijd werd een bleke huid vooral gezien als een teken van welvaart. In het midden van de Groene Bedstee, op de kruising en voor het bankje, vind je een lindeboom. De boom van de liefde. Het is een understatement dat deze liefdesboom met haar eveneens 150-jarig bestaan behoorlijk wat tragedie heeft meegemaakt.

Wandelen in Oosterbeek

Arnhem en Oosterbeek vertellen een verhaal met twee uitersten. De lieflijke Groene Bedstee, met haar weelderige bladerdek tegenover de verschrikkingen van de Slag om Arnhem. Als er iets is dat ik leer tijdens het wandelen, is dat de geschiedenis nooit vergeten mag worden. En dat oorlog vooral in het museum thuishoort.

Meer inspiratie