hollands glorie

Wandeling Groene Bedstee, Oosterbeek

E

en prachtige wandeling over de Groene Bedstee op de Veluwe in Oosterbeek (nabij Arnhem). Deze wandeling ‘de Groene Bedstee’ is er eentje als je houdt van kuitenbijters en oorlogse historie. Het is een afwisselend landschap door brede graslanden, flinke akkers en bossen met veel historie.

Lengte

14 km

Routekleur

Geen, GPS-wandeling

Vertrekpunt en parkeren

Airborne begraafplaats, Oosterbeek

De beukenhaag ‘de Groene Bedstee’ is officieel in 1865 aangelegd en primair bedoeld voor de dames van het landgoed

Een deel van deze wandeling gaat over landgoed Lichtenbeek, waar tijdens de Slag om Arnhem zwaar gevochten is. Jaarlijks worden de gesneuvelde soldaten uit deze strijd herdacht op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek, tevens de start en het einde van deze wandelroute.

Wandelroute de Groene Bedstee

Deze wandeling in Oosterbeek is 14 km lang en passeert diverse landgoederen. Je wandelt door landgoed Lichtenbeek, Boschveld en Mariëndaal, met als kers op de taart de beukenhaag van ruim 300 meter lang waar vandaan de naam van deze wandeling komt: de Groene Bedstee. 

Beukenhaag de Groene Bedstee

De beukenhaag ‘de Groene Bedstee’ is officieel in 1865 aangelegd en primair bedoeld voor de dames van het landgoed. Als de lente haar intrede maakte en de beukenhaag volgroeid was met jong blad, gaf het bladerdek genoeg schaduw voor de dames om zonder blootstelling aan zonlicht onderdoor te lopen. Destijds zorgde het bladerdek ervoor dat de dames van stand geen kleur op hun huid kregen: een blanke huid stond voor welvaart. En daar was veel mee gemoeid.

Lindeboom

Op ongeveer de helft van de beukenhaag vind je een lindeboom: een teken van liefde. Neem plaats op het bankje en laat je liefde spreken. Of je nu man bent, vrouw, of je van zon of schaduw houdt: gelukkig is de Groene Bedstee tegenwoordig voor iedereen toegankelijk!

Klaas op Klompen - Rosandepad in Oosterbeek

Voor het TV-programma ‘Klaas op Klompen’ was ik te gast bij de Groene Bedstee, om te praten over het Klompenpad dat hier ligt. In het onderstaande videofragment (vanaf minuut 19:25) kun je mijn verhaal volgen. 

Of je nu man bent, vrouw, of je van zon of schaduw houdt: gelukkig is de Groene Bedstee tegenwoordig voor iedereen toegankelijk!

Flora en fauna in de Groene Bedstee

Deze wandeling over de Groene Bedstee trekt door oude landgoederen, kenmerkend van deze landgoederen zijn de bomen van diverse leeftijden. Een mooie broed- en schuilplaats voor vele dieren! Op landgoed Mariëndaal kom je met een beetje geluk de das tegen, een vaste bewoner van dit gebied. In de bossen vind je zijn burcht, in het veld is de das op zoek naar voedsel. Op de Amsterdamseweg vind je zogenaamde dassentunnels: kunstmatig aangelegde tunnels die ervoor moeten zorgen dat de dassen niet door auto’s worden overreden.

Christuskoepel Mariëndaal in de Groene Bedstee

Tussen de landgoederen van Oosterbeek en Arnhem vind je nog een landgoed waar deze wandeling de Groene Bedstee je overheen voert: Groot Warnsborn. In de kern van het landgoed vind je hotel-restaurant Groot Warnsborn waar je in coronatijd een heerlijke koffie of thee to go haalt. Wij maakten de wandeling in de winter, waarbij er ook heerlijke vuurkorven en marshmallows te vinden waren. Na dik 10 kilometer wandelen door flinke heuvels hadden we op dat moment niet veel meer nodig om blij te zijn! Wat koffie al niet met je kan doen 😉

Landgoed Groot Warnsborn

Na onze nodige koffie- en plaspauze, vervolgde de wandeling over de Groene Bedstee zich langs de sprengen van landgoed Groot Warnsborn. Bijzonder aan dit gebied is dat de watersprengen naar het noorden stromen, en niet naar het zuiden richting de rivieren. Het water in de sprengen verdwijnt na een aantal plassen en vijvers weer in de grond. Daarnaast vind je op Groot Warnsborn vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud.

Airborne begraafplaats Oosterbeek

De wandeling eindigt daar waar hij ook gestart is: op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste militairen die hier liggen zijn gestorven tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden in 1944.

Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ereveld

Na de oorlog besloot de Britse regering de omgekomen militairen te begraven dichtbij de plek waar zij zijn gesneuveld. Nadat alle 1730 militairen naar het ereveld werden gebracht, zijn alle graven voorzien van een wit kruis. Pas jaren later, in 1952 zijn alle kruizen voorzien van zerken van natuursteen zoals we dat nu kennen. Op dit ereveld vind je 1648 graven van Britse militairen, 3 van Nederlandse militairen en 79 van Poolse militairen. Amerikaanse militairen liggen hier niet, de Amerikaanse regering koos ervoor om haar militairen centraal te begraven op Amerikaans grondgebied.

Graven op ereveld Airborne, Oosterbeek

Wie de natuurstenen graven goed bekijkt, zal zien dat op elk graf een tragedie beschreven staat. Drie van de 1760 mannen zijn voor hun heldhaftige daad postuum onderscheiden met de hoogste Britse onderscheiding die kan worden toegekend aan Britse militairen: het Victoria Cross. Van de 1760 graven zijn er naar schatting zo’n 250 stenen die graven markeren van militairen van wier zijn identiteit tot op heden (nog) onbekend is. 

Om stil van te worden

Na 14 kilometer te hebben gewandeld op deze route over de Groene Bedstee, kan ik eigenlijk aan maar een ding denken: de onmacht, het verdriet en onzekerheid dat hedendaags nog zoveel families (van militairen) raakt. Ik ben er echt stil van.

Drie van de 1760 mannen zijn voor hun heldhaftige daad postuum onderscheiden met de hoogste Britse onderscheiding die kan worden toegekend aan Britse militairen.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

De Groene Bedstee

Lengte

14 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt / Parkeren

Airborne Begraafplaats, Oosterbeek (gratis)

Horeca

Hotel-restaurant Groot Warnsborn

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De Airborne Begraafplaats is 24 uur per dag toegankelijk
  • Deze wandelroute gaat deels over het klompenpad Rosandepad. De eerste helft van de route volg je het klompenpad, dat als één van de mooiste klompenpaden wordt gezien
  • In deze wandeling over de Groene Bedstee zitten best wat hoogteverschillen. Goede wandelschoenen zijn een must 🙂

Meer inspiratie