hollands glorie

Wandelroute Kroondomein Het Loo, Wenum-Wiesel

O

h, Kroondomein Het Loo: wat ben je ook in het Wieselse Bos weer prachtig. Dit is misschien wel de allermooiste wandelroute op het Kroondomein. Zeker in de lente, wanneer de vogeltjes fluiten en de paden weer wat opdrogen. Ik kende Wenum-Wiesel wel van naam, maar ik had er nooit eerder gewandeld. Vanaf nu zal dat veel vaker gebeuren, want pokjandikkie: wat is het hier prachtig!

Lengte

8,5 km

Routekleur

GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Wieselseweg 128, Wenum-Wiesel

Mooiste wandelroute Kroondomein Het Loo

Ik heb al best wat wandelingen gemaakt in het Kroondomein, maar ik was niet eerder in dit gedeelte geweest. Dat komt omdat in dit gedeelte geen gemarkeerde wandelroutes lopen. Je kunt natuurlijk zelf je eigen wandelroute maken, wij volgden de route van IVN door het Wieselse Bos.

Wilde dieren spotten Kroondomein Het Loo

Wil je wilde dieren spotten tijdens je wandeling? Deze wandelroute door het Wieselse Bos bij Wenum-Wiesel kent een heleboel plekjes om wilde dieren te spotten. Zo tref je een weide aan, waar regelmatig damherten en wilde zwijnen te zien zijn. En ook wandel je langs een zwijnenbad – waar zwijnen lekker badderen. Maar zoals altijd geldt hier ook: zorg dat je niet opvalt, niet te veel geluid maakt en de dieren niet nadert. 

Dit is misschien wel de allermooiste wandelroute op het Kroondomein

Kogelvangers Wieselse Bos

Eén van de eerste highlights die je tegenkomt tijdens deze wandelroute door Kroondomein Het Loo lijken wel grafheuvels. Ze zijn echter wel erg hoog en iets te groot voor een grafheuvel. Het zijn voormalige kogelvangers van een schietbaan. De kogelvangers waren onderdeel van de Koninklijke Scherpschuttersvereniging, opgericht in 1867. De schietbaan is in 1870 aangelegd. 

Koning WIllem lll op wandelroute Kroondomein Het Loo

Koning Willem lll was beschermheer van deze vereniging en had niet zonder reden dan ook nauwe banden met de schietvereniging. En dat maakt dit stukje meteen een duik in de historie. Je komt de kogelvangers tegen bij punt 2 op deze wandeling.

Het zijn voormalige kogelvangers van een schietbaan

Leemkuil Zwijnenbad wandelroute Kroondomein Het Loo

Verderop tijdens de wandeling kom je een oude leemkuil tegen. Leem werd vroeger gebruikt voor de aanleg van wegen en het aansmeren van muren van boerderijen. Nu is het vooral een plek die ideaal is om te wroeten voor wilde zwijnen. De wilde zwijnen rollen door de modder en schuren daarna hun vacht schoon tegen de bomen die hier op Kroondomein Het Loo staan. 

Uitzichtpunt wandelen Kroondomein Het Loo

Voor een supermooi uitzicht over de Veluwe, sla je voor paal 11 linksaf het paadje in. Dit paadje leidt naar een prachtig uitzicht over de bossen. En hoewel het uitzicht on-Nederlands mooi is, is hier nog een highlight te bezichtigen.

Mooiste wandelingen Kroondomein Het Loo
Gelderland

Kroondomein Het Loo: de mooiste wandelingen

Kroondomein Het Loo is een natuurgebied op de Veluwe, geliefd door de prachtige natuur en de vele wilde dieren die je hier tegenkomt. Het Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, bestaande uit de Koninklijke Houtvesterij Het

Lees meer »

Nu is het vooral een plek die ideaal is om te wroeten voor wilde zwijnen

Gedenksteen van Haersma de With - Wieselse Bos

Boven op de heuvel met uitzicht over het Loo, vind je een bijzondere gedenksteen. Dit is de gedenksteen voor Jhr. Mr. van Haersma de With die in 1892 werd benoemd tot jagermeester. Een jagermeester was als het ware de hoogst haalbare functie van het koninklijke jachtdepartement. Bij zijn overlijden stond Wilhelmina er persoonlijk op om de gedenksteen te plaatsen.

Weide Wieselse Bos

Na een kleine 1,5 km verder, passeer je de grote weide. Hier staan regelmatig damherten en wilde zwijnen te grazen. Een ideale plek om wilde dieren in het Kroondomein te spotten. Na de weide ben je nog een kleine 20 minuutjes onderweg naar de parkeerplaats. Dit was oprecht een heerlijke wandeling in de lente! Hier gaan we vaker heen.

Wandelen

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Wenum-Kroondomein Het Loo

Lengte

8,5 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Wieselseweg 128 (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je wilde dieren tegen tijdens deze wandeling? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand.
  • Voordat je bij de parkeerplaats komt, zie je een bordje met ‘auto’s verboden na 250 meter’. Als je 100 meter verder rijdt, die je vanzelf aan de rechterkant een gratis parkeerplaats.

Meer inspiratie