hollands glorie

Wandelen Hoge Veluwe: Otterlose Zand

O

p de Hoge Veluwe kun je perfect wandelen. Zoals deze wandelroute: het Otterlose Zand. Een stuifzandgebied waar je het einde niet van ziet. Het Otterlose Zand is een van de vijf grootste stuifzandgebieden van de Veluwe. En, het is het gebied waar de wolf het vaakst wordt gespot. Dat wilde ik zien!

Lengte

8 km

Routekleur

Symbool met een moeflon

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Ingang Otterlo (€)

Wandelen Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe kent diverse ingangen, deze wandeling over het Otterlose Zand start bij Ingang Otterlo van de Hoge Veluwe. Zodra je de ingang bent gepasseerd, volg je de groene paaltjes met daarom een moeflon afgebeeld. Na de hekken is dat direct rechts, een klein heuveltje op. Je wandelt het eerste stukje door bos en langs de afrasteringshekken van het nationale park.

Paaltjeswandeling op de Hoge Veluwe

Zodra je het zandpad in bent gelopen, wandel je het eerste kwartier door dicht bos. Prachtige zandpaden worden afgewisseld met een groene korstmossen en paddestoelen. Het grote zand waar we voor komen is in de verte al zichtbaar!

Prachtige zandpaden worden afgewisseld met een groene korstmossen

Otterlose Zand, Hoge Veluwe

Hier in het gebied ‘t Rieselo wandel je voor het eerst door het stugge, mulle zand. En wen er maar even aan, want de komende 6 kilometer ga je geen andere ondergrond meer voelen. Alleen maar mul stuifzand en heide. Je hebt hier grote kans om oog in oog te staan met een wild dier. Onder andere herten, wilde zwijnen, vossen, dassen, moeflons en wolven komen hier voor.

Wat is het Otterlose Zand?

Het Otterlose Zand is in totaal 3km2 groot, een open vlakte met grote groepen vliegdennen, een jeneverbessenbos en hier en daar een stukje stuifduin. Op de Veluwe ligt het grootste oppervlakte aan zandverstuivingen in Nederland, 40% daarvan ligt op de Hoge Veluwe. 

Wandelroute Otterlose Zand, moeflon

Dat deze route wordt aangegeven door een paaltje met daarop een moeflon, is geen toeval. De moeflon, een soort schaap, graast al meer dan 100 jaar hier op de Hoge Veluwe. Het is het kleinste schaap dat in Europa voorkomt. En in plaats van wol, draagt de moeflon haar. Van oorsprong komt de moeflon vooral voor in rotsige gebieden zoal Corsica. 

Moeflons Otterlose Zand

Dat de moeflon hier op de Hoge Veluwe is uitgezet, heeft een specifieke reden. Toen de dieren in 1921 werden uitgezet in het park, waren de dieren bedoeld voor het vergroten van de biodiversiteit. Inmiddels hebben de moeflons zich ook bewezen bij het openhouden van de heidegebieden en het bestrijden van de grove den. Dit harige schaap is namelijk het enige dier dat de grove den op zijn menu heeft staan. Maar… de moeflon wordt bedreigd. 

Hier in het gebied ‘t Rieselo wandel je voor het eerst door het stugge, mulle zand

Wolf Hoge Veluwe

Op de Hoge Veluwe leven naar schatting 7 wolven. De meeste van deze wolven zijn het vaakst gespot op de Otterlose Zand en in het bos dat hierachter ligt. Ik had Joep mee tijdens deze wandeling, dus ik heb geen wolf gezien. Wel heb ik een heleboel wolvensporen gezien! Oprecht, dat was niet moeilijk om de pootafdrukken te herkennen. En, als je goed kijkt, kom je misschien ook wel wat poep tegen van de wolf. 

Tips wolf spotten Hoge Veluwe

Wil je je kansen vergroten op de Hoge Veluwe om een wolf te spotten? Kom dan vroeg in de ochtend of een uurtje voor zonsondergang. Dan heb je de meeste kans. Draag geen parfum of deodorant, dan ruiken de wolven. Neem een verrekijker en camera mee. En het belangrijkste: spot je een wolf, blijf altijd op zeer ruime afstand (25 meter). 

Wandelroute Otterlose Zand, een aanrader?

Al met al is deze wandelroute over de Otterlose Zand een prachtige wandeling voor een vroege zaterdag- of zondagochtend. Heerlijk als je in je eentje wandelt en je hoofd leeg wil maken. Het stuifzand maakte de wandeling zeker zwaarder. En ik kan mij zomaar voorstellen dat het in de zomer ongelooflijk heet is. Neem dan zeker een flesje water en wat te drinken mee. Bij mij gaat hij op mijn nog-eens-te-wandelen-lijstje!

Auto parkeren Hoge Veluwe

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats van Ingang Otterlo of je kunt je auto meenemen het park in. Ik parkeerde mijn auto op de kleine parkeerplaats naast Ingang Otterlo. Dat had meerdere voordelen. Zo hoefde ik niet de hoofdprijs te betalen voor entree tot het park en was het ook niet nodig, want de wandelroute startte direct nadat ik de hekken van de Hoge Veluwe gepasseerd was.

Op de Hoge Veluwe leven naar schatting 7 wolven

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Wandeling Otterlose Zand, Nationaal Park de Hoge Veluwe

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Ingang Otterlo (€)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De kans is niet groot, maar je kunt de wolf hier tegenkomen.
  • In de zomer kan het hier goed heet worden, wat eten en drinken mee is verstandig
  • In het natte seizoen zijn hoge wandelschoenen zeker aan te raden

Meer inspiratie