Wandeling Hoge Veluwe – Hoenderloo Lang

V

oor liefhebbers van prachtige Nederlandse natuur zijn er prachtige wandelingen te maken over de Hoge Veluwe. Ik zag door de bomen het bos niet meer, dus liet mij inspireren door de mooiste wandelingen die Nationaal Park de Hoge Veluwe zelf adviseert. Het werd de wandeling van 8 km door Hoenderloo: Hoenderloo Lang. En voor je het je afvraagt er bestaat inderdaad ook een wandeling door de Hoge Veluwe met de naam Hoenderloo Kort.

Lengte

8 km

Routekleur

Routepaaltje met vos

Vertrekpunt en parkeren

Ingang Hoenderloo, Nationaal Park de Hoge Veluwe (€)

Wandelroute Hoge Veluwe

Deze wandelroute start bij Ingang Hoenderloo, op de Hoge Veluwe. We hebben de auto geparkeerd en entreekaartjes gekocht. De Hoge Veluwe is een natuurgebied in private handen en om het gebied in beheer te houden, wordt er een entreeprijs gevraagd. Let hier even goed op, want als je met de auto het park in wil betaal je hier een toeslag voor.

Hoenderloo Lang en Hoenderloo Kort

Vanaf parkeerplaats Ingang Hoenderloo is de wandelroute over de Hoge Veluwe eigenlijk perfect aangegeven. Volg de bordjes met de vos voor Hoenderloo Lang, wil je liever de korte route lopen? Volg dan de bordjes met het edelhert. Een groot gedeelte van de route is het dezelfde wandeling.

Vanaf parkeerplaats Ingang Hoenderloo is de wandelroute over de Hoge Veluwe eigenlijk perfect aangegeven.

Wandeling Hoenderloo Lang

De wandeling over de Hoge Veluwe met de naam Hoenderloo Lang start bij de Ingang Hoenderloo. In 8 kilometer wandel je door natuurveld Zwarte Berg, parallel aan de Houtkampweg waar veel edelherten te vinden zijn. Vanuit daar wandel je langs het heideveld van de Eikelkamp, door het Veentjesbos om op de helft van je route een kopje thee te drinken bij de theekoepel. 

De Theekoepel in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bij de theekoepel heb je een prachtig uitzicht over de Jachthuisvijver, onmisbaar in het landschap. De Theekoepel is een koepelachtig gebouwtje, aangrenzend aan Jachthuis Sint Hubertus. Bij de theekoepel kun je terecht voor warme en koude drankjes of een lekker tussendoortje. In de theekoepel vind je daarnaast ook meer informatie over het naastgelegen Jachthuis Sint Hubertus.

Hoenderloo lang

De wandeling vervolgt door het prachtige bos van ‘Siberië’ en vanuit daar langs de Prins Hendriklaan. De diverse bossen en velden van de Hoge Veluwe hebben allemaal een eigen, bijzondere naam gekregen. Zo heb je het Otterlose Zand en het Deelense Veld, maar ook gekkere veldnamen zoals de Bund en Schuilkelder. 

Edelherten spotten Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een prachtig gebied om wilde dieren zoals het edelhert of wilde zwijnen te spotten. Tijdens deze wandeling Hoenderloo Lang zijn wij zowel wilde zwijnen als edelherten tegengekomen. Het is echter geen garantie, totaal afhankelijk van het weer en het seizoen.

Hoge Veluwe en Nationaal Park de Hoge Veluwe wandelen
Nederland

Wandelroutes Hoge Veluwe: de mooiste paaltjesroutes

Paaltjesroutes en wandelen Hoge Veluwe Wandelroutes Hoge Veluwe: er zijn prachtige wandelingen te maken. Vooral de paaltjesroutes zijn er fraai, dit zijn wandelroutes aangegeven door middel van wandelpaaltjes met een kleur of dier. Je vindt hier een grote diversiteit aan

Lees meer »

Zo heb je het Otterlose Zand en het Deelense Veld, maar ook gekkere veldnamen zoals de Bund en Schuilkelder. 

Wildobservatieplaats Hoge Veluwe

Tijdens deze wandeling kom je langs zeker 6 diverse wildobservatieplaatsen en schuilhutten. Hier kun je in plaatsnemen om de kans groter te maken om edelherten of ander wild te spotten. Wees in ieder geval stil en kom bij schemering (ochtend of avond) om de kans op wilde dieren te spotten te vergroten. Dit zijn de beste wildobservatieplaatsen om edelherten en wilde zwijnen te spotten:

  • Wildbaanweg
  • Schuilkelder
  • Millelamel 

Alles op een rijtje

4.4/5

Wandelroute

Hoenderloo Lang

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Ingang Hoenderloo, Nationaal Park de Hoge Veluwe (€)

Horeca

De Theekoepel

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je om het wild te spotten? Dan doe je er goed aan in de ochtend te komen. Zorg dat je niet te felle kleding draagt en geen geluid maakt.
  • Neem sowieso je verrekijker mee. Ook hoog in de bomen bevinden zich prachtige dieren, waaronder de zwarte specht.

Meer inspiratie