Wandeling Hoge Veluwe – Hoenderloo Lang

V

oor liefhebbers van prachtige Nederlandse natuur zijn er prachtige wandelingen te maken over de Hoge Veluwe. Ik zag door de bomen het bos niet meer, dus liet mij inspireren door de mooiste wandelingen die Nationaal Park de Hoge Veluwe zelf adviseert. Het werd de wandeling van 8 km door Hoenderloo: Hoenderloo Lang. En voor je het je afvraagt er bestaat inderdaad ook een wandeling door de Hoge Veluwe met de naam Hoenderloo Kort.

Lengte

8 km

Routekleur

Routepaaltje met vos

Vertrekpunt en parkeren

Ingang Hoenderloo, Nationaal Park de Hoge Veluwe (€)

Vanaf parkeerplaats Ingang Hoenderloo is de wandelroute over de Hoge Veluwe eigenlijk perfect aangegeven.

Wandelroute over de Hoge Veluwe

Deze wandelroute start bij Ingang Hoenderloo, op de Hoge Veluwe. We hebben de auto geparkeerd en entreekaartjes gekocht. De Hoge Veluwe is een natuurgebied in private handen en om het gebied in beheer te houden, wordt er een entreeprijs gevraagd. Let hier even goed op, want als je met de auto het park in wil betaal je hier een toeslag voor.

Hoenderloo Lang en Hoenderloo Kort

Vanaf parkeerplaats Ingang Hoenderloo is de wandelroute over de Hoge Veluwe eigenlijk perfect aangegeven. Volg de bordjes met de vos voor Hoenderloo Lang, wil je liever de korte route lopen? Volg dan de bordjes met het edelhert. Een groot gedeelte van de route is het dezelfde wandeling.

Bij de theekoepel heb je een prachtig uitzicht over de Jachthuisvijver, onmisbaar in het landschap.

Wandeling Hoenderloo Lang en De Theekoepel

De wandeling over de Hoge Veluwe met de naam Hoenderloo Lang start bij de Ingang Hoenderloo. In 8 kilometer wandel je door natuurveld Zwarte Berg, parallel aan de Houtkampweg waar veel edelherten te vinden zijn. Vanuit daar wandel je langs het heideveld van de Eikelkamp, door het Veentjesbos om op de helft van je route een kopje thee te drinken bij de theekoepel. 

De Theekoepel in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bij de theekoepel heb je een prachtig uitzicht over de Jachthuisvijver, onmisbaar in het landschap. De Theekoepel is een koepelachtig gebouwtje, aangrenzend aan Jachthuis Sint Hubertus. Bij de theekoepel kun je terecht voor warme en koude drankjes of een lekker tussendoortje. In de theekoepel van de Hoge Veluwe vind je daarnaast ook meer informatie over het naastgelegen Jachthuis Sint Hubertus.

Vervolg wandeling Hoge Veluwe Hoenderloo Lang

De wandeling vervolgt door het prachtige bos van ‘Siberië’ en vanuit daar langs de Prins Hendriklaan. De diverse bossen en velden van de Hoge Veluwe hebben allemaal een eigen, bijzondere naam gekregen. Zo heb je het Otterlose Zand en het Deelense Veld, maar ook gekkere veldnamen zoals de Bund en Schuilkelder. 

Alle veldnamen Hoge Veluwe

Benieuwd naar alle veldnamen van de Hoge Veluwe? Hier vind je alle veldnamen van de Hoge Veluwe. 

Beste plek om edelherten te spotten

De Hoge Veluwe is een prachtig gebied om wilde dieren zoals het edelhert of wilde zwijnen te spotten. Tijdens deze wandeling Hoenderloo Lang zijn wij zowel wilde zwijnen als edelherten tegengekomen. Het is echter geen garantie, totaal afhankelijk van het weer en het seizoen.

Zo heb je het Otterlose Zand en het Deelense Veld, maar ook gekkere veldnamen zoals de Bund en Schuilkelder. 

Tijdens deze wandeling over de Hoge Veluwe kom je langs zeker 6 diverse wildobservatieplaatsen en schuilhutten. Hier kun je in plaatsnemen om de kans groter te maken om edelherten of ander wild te spotten. Wees in ieder geval stil en kom bij schemering (ochtend of avond) om de kans op wilde dieren te spotten te vergroten. Dit zijn de beste wildobservatieplaatsen om edelherten en wilde zwijnen te spotten:

 • wildobservatieplaats Wildbaanweg
 • wildobservatieplaats de Schuilkelder
 • wildobservatieplaats Millelamel 

Meer tips om wild te spotten

Wil je meer tips hoe je het best wild kunt spotten op de Hoge Veluwe? Lees dan dit artikel van VisitVeluwe met boswachter Henk Ruseler. 

De mooiste paaltjeswandelingen Hoge Veluwe

Toen ik aan het oriënteren was om op de Hoge Veluwe te wandelen, kon ik er maar niet achter komen welke paaltjeswandelingen er zijn uitgezet. Deze wandeling Hoenderloo Lang was dan ook enigszins een gokje, want veel informatie kon ik er niet over vinden. Om die reden heb ik een artikel samengesteld: de mooiste paaltjeswandelingen over de Hoge Veluwe.

Ik zou je willen aanraden om wel de wandelkaart te kopen bij de entreebalie van het Nationale Park, dan krijg je nog veel meer informatie.

Om die reden heb ik een artikel samengesteld: de mooiste paaltjeswandelingen over de Hoge Veluwe.

Alles op een rijtje

4.4/5

Wandelroute

Hoenderloo Lang

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Ingang Hoenderloo, Nationaal Park de Hoge Veluwe (€)

Horeca

De Theekoepel

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

 • Kom je om het wild te spotten? Dan doe je er goed aan in de ochtend te komen. Zorg dat je niet te felle kleding draagt en geen geluid maakt.
 • Neem sowieso je verrekijker mee naar de Hoge Veluwe. Ook hoog in de bomen bevinden zich prachtige dieren, waaronder de zwarte specht.

Over Wereldwijd Wandelen

 • Kelsey Obdeijn

  Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

  Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

  Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.