avontuurlijk wandelen

Hiken op Madeira: Fanal Forest (Laurierbos, Laurisilva)

K

om hiken op Madeira, door Fanal Forest. Ook wel het laurierbos of laurisilva genoemd. Een mysterieus bos vol laurierbladeren waarbij 9 van de 10 keer dichte mist staat. Een mysterieus sprookje met wilde koeien en spookachtige bomen. Dit moet je zeker meegemaakt hebben!

Beste tijd om te wandelen

April tot en met oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

Zelf in te vullen

Hiken op Madeira door Fanal Forest (Laurierbos, Laurisilva)

Fanal Forest is een bos dat zich het best laat omschrijven als sprookjesachtig en mysterieus in één. Het is een bos met dichte mist en wilde koeien. Een bos dat er bij regen spooky uitziet. Als je niet anders zou weten, zou je denken dat het hier zou spoken. Fanal Forest is een prachtige bestemming voor als je je hoge bergtoppen wil afwisselen.
Fanal Forest hike Madeira

Wat is het Fanal Forest?

Fanal Forest is een laurierbos, nu is dat opzich niet heel bijzonder want overal ter wereld vind je laurierbossen. Fanal Forest is anders omdat het met 15.000 hectare het grootste en best overgebleven laurierbos van Europa is. Voordat er mensen woonden op Madeira, bestond bijna het hele eiland uit laurierbos. Nu is dat wel anders, nu bestaat ‘slechts’ ⅙ van het eiland uit laurierbossen. Deze laurierbomen op Madeira worden op ruim 800 jaar oud geschat. Holy-moly!

Als je niet anders zou weten, zou je denken dat het hier zou spoken

Wandelschoenen

10 keer de beste goedkope wandelschoenen

Goedkope wandelschoenen: wat zijn de beste? Goedkope wandelschoenen, waar zijn ze te koop? En beter: hoe goed zijn goedkope wandel schoenen? Ik zocht het voor je uit. Want niet alleen zijn wandelschoenen heel belangrijk voor de gezondheid van je voeten

Lees meer »
Fanal Forest hike Madeira

Hiken door Fanal Forest

Vanaf de parkeerplaats loop je eigenlijk zo Fanal Forest in. Wij kozen ervoor om niet een vaste wandeling te doen, maar lekker op ons eigen gemakje te wandelen. Want in alle eerlijkheid is het ook best lastig om de weg te vinden met bordjes of GPS als er dikke mist staat. Als je de tijd hebt: lekker laten gaan ook. Geniet maar van de omgeving! Je komt bomen tegen in de meest onwaarschijnlijke vormen. Grazende koeien die niets van je aantrekken en drassige ondergronden.

Hiken op Madeira

Wil je wel wandelen in Fanal Forest met een uitgezette wandeling? Dan zijn er twee hikes die aan te raden zijn:

Hike PR13 – Vereda do Fanal. Deze hike door o.a. Fanal Forest is 11 km lang en is een point to point wandeling. Dat betekent dat je vanaf het eindpunt – Ribeira da Janela – weer terugwandelt naar het beginpunt. 

Hike PR14 – Levada dos Cedros. Met 6 km is deze point to point wandeling een stukje korter dan de PR13. Deze wandeling gaat niet standaard door het Fanal Forest, maar dat kun je wel zelf toevoegen aan je wandeling. 

Dikke mist, flinke regendruppels: het maakt deze hike alleen nog maar nóg mooier!

Fanal Forest hike Madeira
Fanal Forest hike Madeira

Fanal Forest bezoeken

Het Fanal Forest is gratis te bezoeken en je kunt er in principe elk moment van de dag heen. En in tegenstelling tot vele andere wandelingen op Madeira, zou ik deze hike lekker bewaren op een dag dat het slecht weer is. Dat klinkt gek, maar geloof mij: dan is het Fanal Forest het allermooist! Dikke mist, flinke regendruppels: het maakt deze hike alleen nog maar nóg mooier! Het enige nadeel aan dikke mist: je kunt snel verdwalen, haha.

Hoe kom je bij Fanal Forest?

Het Fanal Forest is een bos dat ongeveer 1 uur rijden van de hoofdstad Funchal ligt. De weg gaat vrij steil omhoog. Met slingerende wegen en smalle straatjes. Het is een rondje door de hoge heuvels van Madeira. Fanal Forest ligt redelijk ver van de bewoonde wereld, er gaat dan ook geen openbaar vervoer heen. Het beste is om met je eigen auto naar de parkeerplaats van Fanal Forest te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde tour door het Fanal Forest te boeken. Waar je ook voor kiest, kom voor 10u: dan is het nog heerlijk rustig!

Beste reistijd Madeira

De beste tijd om Madeira te bezoeken en te hiken door Fanal Forest is van april tot en met oktober. Je hebt dan de meeste kans op lekkere temperaturen en de minste regen. Op bewolkte dagen heb je meer kans op dichte mist in het Fanal Forest. En hoewel dat tegenstrijdig klinkt, is dat eigenlijk wel waarom je hier heen zou moeten. Dus heb je een mindere dag met veel bewolking? Kom hiken in Fanal Forest. 

Het is een rondje door de hoge heuvels van Madeira

Meer tips voor je reis naar Madeira

Alles op een rijtje

3.8/5

Beste tijd om te wandelen

April tot oktober

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Geen

Vertrekpunt

Parkeerplaats Fanal Forest

Eindpunt

Parkeerplaats Fanal Forest

Verschil in hoogte

+/- 50 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

Zelf in te vullen

Praktische tips

  • Fanal Forest is het mooist met slecht weer: plan deze wandeling dan ook wanneer het regent
  • Er lopen hier wilde koeien: geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand
  • Met mist verdwaal je sneller. Houd Google Maps een beetje in te gaten, zo weet je de weg terug

Meer inspiratie