avontuurlijk wandelen

Hiken op Madeira: PR6 – Levada das 25 Fontes

E

én van de mooiste en groenste hikes op Madeira? Dat is zonder twijfel de PR6 - Levada das 25 Fontes in Rabaçal. De wandelroute leidt je via allerlei waterwegen, koeien op het wandelpad en gifgroene kikkers naar twee watervallen: de 100 meter hoge Risco-waterval en de watervallengroep van 25 Fontes. Hier bulderen met veel bombarie 25 watervallen verticaal langs een berghelling naar beneden. Heel tof!

Beste tijd om te wandelen

Voorjaar en najaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

3 u

Hiken op Madeira: PR6 - Levada das 25 Fontes

Madeira is een echt bloemeneiland, naar verluidt is het er altijd lente. Nu heb ik ook de ervaring dat het knap koud kan zijn op Madeira; al komt dat gelukkig maar eens per 50 jaar voor.

Weer op Madeira

Gemiddeld is het 18 tot 20 graden in het dal van Madeira. Een ideale wandeltemperatuur, want hoger in de bergen is het ietsje koeler. Daarnaast; Madeira is hét eiland als je de mooiste hikes wil maken. En dan mag deze hike de PR6 – Levada das 25 Fontes niet ontbreken!

Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco
Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco

Onderweg tijdens de PR6 - Levada das 25 Fontes

Je begint deze PR6 – Levada das 25 Fontes hike op de parkeerplaats van Rabaçal (bovenaan in het kaartje vind je de specifieke locatie). De hike is perfect aangegeven met houten bordjes, zoals je die overal op Madeira vindt. Goed om te weten is dat deze hike PR6 – Levada das 25 Fontes eigenlijk uit twee hikes bestaat: de PR6, langs de 25 Fontes en de PR6.1, die gaat langs de Risco-waterval.

Madeira is een echt bloemeneiland, naar verluidt is het er altijd lente

Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco

Risco waterval

De route naar de Risco-waterval is slechts een uitsnede van de PR6 – Levada das 25 Fontes. Onderweg naar het eindpunt van de PR6 – Levada das 25 Fontes, kom je een bordje tegen met PR6.1, naar de Risco-waterval. Deze eenrichtingsweg is een korte omweg naar de Risco-waterval. Je wandelt via smalle levada’s naar de 100 meter hoge waterval. De route naar de Risco-waterval duurt ongeveer 30 – 45 minuten. Daarna kun je weer verder op de hoofdroute naar de 25 Fontes.

Watervallengroep 25 Fontes

Tijdens deze hike PR6 – Levada das 25 Fontes is je eindpunt de 25 watervallen van Fontes. Maar voordat je daar bent, hike je langs prachtige uitzichtpunten en stopt. Soms zul je op slechts een meter breed tweerichtingsverkeer tegenkomen. Voor mij betekende dat, dat ik af en toe de levada’s op moest klimmen. Dat voelde ietwat illegaal, want je staat op de eeuwenoude muurtjes van de waterwegen. Maar een andere oplossing is er soms simpelweg niet, je wil immers ook niet honderden meters naar beneden vallen…

Waterpoel 25 Fontes

Uiteindelijk, na 3 – 4 uur hiken kom je uit bij 25 Fontes. Bereid je voor op een enorme waterpoel waarbij er tal van watervallen verticaal de berghelling in storten. Een gebulder van jewelste, het klotsende water zorgt ervoor dat je elkaar maar moeilijk kunt verstaan. Grote watervallen lossen de kleintjes af, sommigen gaan in elkaar over en anderen vinden een nieuwe weg naar beneden. Eén ding is zeker: deze watervallen zullen je versteld laten staan!

Een gebulder van jewelste, het klotsende water zorgt ervoor dat je elkaar maar moeilijk kunt verstaan

Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco
Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco

Zwemmen? Of poelen?

In het hoogseizoen schijn je te kunnen baden in het water van de PR6 – Levada das 25 Fontes. Wij gingen in maart, toen was het water nog behoorlijk ijzig koud. Maar laat je niet tegenhouden. Je kunt gerust de stenen op klimmen, om het water in de gaan. Als je stevige en waterdichte wandelschoenen hebt, kun je zelfs een stuk het water in wandelen. Wat je ook doet; geniet van deze hike over de PR6 – Levada das 25 Fontes.

In het hoogseizoen schijn je te kunnen baden in het water van de PR6 - Levada das 25 Fontes

Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco
Hiken op Madeira PR6 Levada das 25 Fontes Risco

Meer tips voor je reis naar Madeira

Alles op een rijtje

4.3/5

Beste tijd om te wandelen

Voorjaar en najaar

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

PR-6

Vertrekpunt

Parkeerplaats Calheta – Levada of 25 Fontes and Risk (gratis)

Eindpunt

25 Fontes

Verschil in hoogte

800 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

3 u

Praktische tips

  • Neem voldoende eten en drinken mee op deze hike. Er is onderweg geen restaurant of café.
  • Zorg voor goed schoeisel, deze hike vraagt om goede schoenen
  • Kom je wilde paarden of koeien tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf als het even kan op minimaal 25 meter afstand

Meer inspiratie