avontuurlijk wandelen

Hiken op Madeira: PR8 – Ponta de São Lourenço

D

eze hike op Madeira mag absoluut niet ontbreken op je bucketlist: de PR8 op het schiereiland Ponta de São Lourenço. Alsof je op de maan aan het wandelen bent. Kraters in het landschap, rotsformaties met bijzondere vormen, de ruige zee klotsend tegen het eiland, smalle wandelpaden zonder reling. Toegegeven: je moet het maar durven. Maar dan krijg je wel dit uitzicht! Kortom: zet ‘m op je bucketlist, deze hike PR8 over het schiereiland Ponta de São Lourenço.

Beste tijd om te wandelen

Medio maart tot medio september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Duur (one way)

2,5 u

Hike PR8 - Ponta de São Lourenço

Madeira staat ook wel bekend als het bloemeneiland – naar verluidt is het er altijd lente. Ideale omstandigheden om te hiken! Niet alleen het weer is ideaal, maar ook de natuur van Madeira is práchtig: vooral vanwege de tientallen meters hoge watervallen, weelderige jungles en waterrijke levada’s. Landinwaarts merk je weinig van het vulkanische karakter van het eiland, dat is totaal anders op het schiereiland Ponta de São Lourenço.

Eén van de mooiste hikes op Madeira

Het is niet zonder reden dat deze hike (aangegeven met PR8) op het schiereiland Ponta de São Lourenço wordt gezien als één van de mooiste hikes van Madeira. De natuur is er fenomenaal, echt niet te vergelijken met andere landen of gebieden. Dat komt ook mede omdat hier veel unieke planten en diersoorten leven. Je vindt hier een unieke fauna en flora met ruim 140 plantensoorten en diverse beschermde vogels. Wist je bijvoorbeeld dat de monniksrob (een soort zeehond) hier leeft? Om meteen je verwachtingen te temperen, je moet er wel wat geduld en geluk voor hebben 🙂

Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco
Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco

Wandelen op het schiereiland Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço ligt op het uiterste puntje van het oostelijke deel van Madeira. Het schiereiland van Madeira maakt deel uit van de Natura 2000-collectie: een Europees netwerk van bijzondere en beschermde natuurgebieden. Ponta de São Lourenço is ongeveer 9 kilometer lang en heeft best wat hoogteverschil voor zo’n klein oppervlak. 

Hiken op de maan

Het is er ruig en kaal, op sommige plekken met een harde herfstachtige wind. Een compleet verschil met de weelderige, altijd groene levada wandelpaden. De ruige kustlijn is één van de mooiste van Madeira. Het is echt een unieke plek, zo met panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Bij helder weer kun je zelfs buureiland Porto Santo zien liggen.

Voorbereiding hike PR8 - Ponta de São Lourenço

Deze hike over het meest oostelijke puntje van Madeira heeft wel wat gedegen voorbereiding nodig. Zoals je ziet op de vele foto’s: het landschap is ruig. Zorg daarom altijd voor veilige en stevige schoenen. Het liefst wandelschoenen met een B-profiel, die zijn voor dit landschap echt ideaal. Zorg ook voor een wind- en waterdichte jas, die ga je hier met de stevige wind echt nodig hebben. En last but not least: trek laagjes kleding aan. Als je eenmaal stevig aan het hiken bent, krijg je het al snel warm. 

Laagjes kleding tijdens hiken

Door te werken met laagjes kun je jezelf telkens van een laagje kleding ontdoen, zonder het meteen te koud te krijgen door bijvoorbeeld de stevige wind. Mijn wandelkleding tijdens zo’n hike bestaat uit een wandel t-shirt (of sportshirt), een wandeltrui met lange mouwen en daaroverheen een wind- en waterdichte jas. Om het wandelen op oneven terrein voor jezelf makkelijker te maken, kun je je equipment ook uitbreiden met goede trekkingstokken: vond ik zeker naar de top onmisbaar!

Om het wandelen op oneven terrein voor jezelf makkelijker te maken, kun je je equipment ook uitbreiden met goede trekkingstokken

PR8 op Madeira: medium zware hike

De hike op het schiereiland Ponta de São Lourenço is in totaal ongeveer 7 kilometer lang en medium zwaar. Hoe verder je loopt, hoe zwaarder de hike wordt. Zeker het eerste uur is de wandeling prima te doen. Brede paden, evenredige traptreden: hier kun je echt volle bak genieten van het 360 graden uitzicht over het gehele eiland. Iets verder wordt de hike wat lastiger. 

Bergop, bergaf

Het wandelpad leidt je voortdurend bergop en bergaf, dan weer langs steile hellingen met én zonder reling. Verticale kliffen met prachtige steenformaties met nog steeds zichtbare lavakanalen liggen voor je. Echt lastig of gevaarlijk wordt het nooit, als je gewend bent om te hiken. 

Parkeerplaats PR8 - Ponta de São Lourenço

Deze hike PR8 – Ponta de São Lourenço begint bij de parkeerplaats van Ponta de São Lourenço. Google Maps leidt je over de grootste wegen naar het beginpunt. Houd er rekening mee dat veel bustoeristen hier ook heen komen, om stukjes te wandelen en foto’s te maken. 

Tips voor de beste hike: kom vroeg

Houd je niet zo van de drukte? Kom dan liever vroeg in de ochtend, idealiter rond 09.00 uur. Dan kun je nog net de zonsopkomst meepakken en heb je minder last van hordes mensen. De parkeerplaats is dan ook nog lekker rustig! Ter vergelijking: toen we teruggingen van de wandeling naar de parkeerplaats, stond er zelfs een file van auto’s die wilden parkeren. 

Houd rechts aan

Het wandelpad is de hele hike prima aangegeven. Hier en daar is het wandelpad verdeeld over het eiland en heb je de keuze om links of rechtsaf te gaan. Wij hebben consequent rechts aangehouden, met een reden. De paden naar links waren een enkele keer afgesloten maar belangrijker: het zijn ‘afsnijdt’-routes. Wij namen de rechterpaden voor de ‘full experience’, haha.

Wij namen de rechterpaden voor de ‘full experience’, haha.

Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco
Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco

Pauze bij Casa do Sardinha

Na ongeveer 2 uur wandelen, kom je bij het knooppunt Casa do Sardinha. Een klein café, aan het einde van het eiland tussen weelderige palmbomen. Ook hier geldt het rechtsprincipe. Linksaf is een smokkelweg naar het toilet en een snellere weg naar het café (0,3 km). Ga je rechtsaf, dan doe je er iets langer over (0,6 km). In beide gevallen: kies waar jij je het beste bij voelt. Je komt via beide wandelingen uit bij Casa do Sardinha.

Cappucino en bananencake

Wij zijn even gestopt bij Casa do Sardinha voor een welverdiende cappuccino en bananencake. Heerlijk was het! Al was het nog vroeg in de ochtend (zo rond 11.00 uur), we kregen een bananencake zo groot als een halve cake, haha. Daar konden we de rest van de middag op teren. Lekker onder het afdakje was het overigens goed vertoeven, windvrij en in de zon. 

Boottochtje bij Casa do Sardinha

Dit is trouwens ook de ideale plek om een boottochtje mee te maken, waarbij je grote kans hebt om walvissen en dolfijnen te spotten. Of huur snorkelspullen, het schijnt hier ook prachtig te zijn om te snorkelen. Wij hebben dat helaas niet gedaan, mijn lieftallige wederhelft is behoorlijk zeeziek 🙂 Wil je wel een boottochtje maken? Kijk dan eens bij Madeira Sea Emotions bijvoorbeeld voor meer informatie en foto’s.

Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco

De top van Morro do Furado

Vanuit Casa do Sardinha kun je nog hoger, naar de top van Morro do Furado. Officieel staat er een bordje met verboden toegang, omdat de top niet officieel tot de hike van PR8 hoort. Negeer dit bord gerust, anders mis je het beste uitzicht van de wandeling! Met een beetje extra voorzichtigheid is de route naar Morro do Furado prima te bewandelen. Het is volkomen veilig en overal zijn rails en trappen gebouwd. 

Uitzicht bovenop Morro do Furado

Het uitzicht op het schiereiland is prachtig, zelfs op een bewolkte dag. Hier heb je een adembenemend uitzicht op het puntje van het eiland en de vuurtoren. Op een heldere dag zie je in het noorden Porto Santo liggen en met een beetje geluk in het zuiden de Desertas-eilanden. 

Vanuit Casa do Sardinha kun je nog hoger, naar de top van Morro do Furado

Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco
Hiken op Madeira Ponta de Sao Lourenco

Meer tips voor je reis naar Madeira

Alles op een rijtje

4.8/5

Beste tijd om te wandelen

Medio maart tot medio september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Bebording

PR8 – Ponta de São Lourenço

Vertrekpunt

Parkeerplaats Ponta de São Lourenço

Eindpunt

Morro do Furado

Verschil in hoogte

660 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2,5 u

Praktische tips

  • Hoewel deze hike PR8 niet moeilijk is, is goede voorbereiding wel enorm belangrijk. Draag goede schoenen en diverse laagjes kleding.
  • Het weer in de bergen kan snel omslaan, hike daarom deze PR8 niet wanneer het slecht weer is of wordt voorspeld.
  • Het kan vrij druk zijn op deze hike, vertrek daarom voor 09.00 uur in de ochtend wil je er zeker van zijn dat je niet in een drukke boel wandelt.

Meer inspiratie