avontuurlijk wandelen

Kloof van Gorges du Durnand – Zwitserland en Italië

M

aak kennis met ‘Gorges du Durnand’, oftewel: de kloof van Durnand. Een prachtige wandelroute in Zwitserland voor jong en oud. Deze kloof op de grens van Zwitserland en Italië is een uitdagende wandeling van een uurtje, speciaal voor avontuurlijke gezinnen. Een kilometer lang, maar dat zegt niets over het wandelniveau. Deze wandelroute is alleen voor avontuurlijke wandelaars!

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Duur (one way)

30 minuten

Hiken in Zwitserland en Italië: Gorges du Durnand

Gorges du Durnand is een kloof en sinds 1877 isopen voor publiek. In totaal zorgen 330 houten treden omhoog ervoor dat dit niet zomaar een wandeling is. De treden omhoog zijn steil en open. Je kijkt met alle gemak zo de afgrond in. Hier kletteren maar liefst 14 watervallen achter elkaar de afgrond in. En hou je goed vast aan de reling, het wordt een natte bedoeling met al het opstuivende water.

Waar liggen de Gorges du Durnand?

In de kromming van de rivier de Rhône, vlakbij de grote stad Martingny vind je het dorpje Le Borgeaud. Op deze plek komen de rivieren de Drance en Durnand samen. Om de kloof van Durnand te bereiken, is het ‘t handigste om de borden van Col du Grand St-Bernard te volgen. Op de splitsing richting Champex blijf je de borden van Gorges du Durnand volgen.

Café-Restaurant Les Gorges du Durnand

Na een aantal minuten kom je in de bocht bij Café-Restaurant Les Gorges du Durnand. Daar vind je tevens een gratis parkeerplaats. Onze ervaring is dat deze gedurende de dag steeds voller werden. In het restaurant kun je ook je tickets kopen voor de kloof.

Klim omhoog in de kloof

Op je klim naar boven vind je aan de rotskant blauwe bosbessen en wilde bosaardbeien. De hangende houten vlonders, tunnels en trappen met in totaal 330 treden maken van deze wandeling een echt avonturenland. Tussen de dreigende rotswanden stroomt de Durnand-rivier met een oorverdovend gebulder naar beneden. Het dondert en bruist hier. Het zonlicht tovert het fijn vernevelde water om tot kleurrijke regenbogen.

Hier kletteren maar liefst 14 watervallen achter elkaar de afgrond in.

Draag goede schoenen

Hou er rekening mee dat de vlonders en treden erg glad kunnen worden door al het opstuivende water op deze wandeling over de Gorges du Durnand. Goede schoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Brug Gorges du Durnand

In het midden van de kloof van Durnand, vind je een grote ijzeren brug. Ik vond hem behoorlijk spannend! De brug beweegt een beetje als je erop staat en geeft je een fenomenaal uitzicht over de Gorges du Durnand. Toegegeven: zo naar beneden kijkend gaf mij kippenvel over mijn hele lichaam. Van spanning!

Lengte over de Gorges du Durnand

De wandeling door de Gorges du Durnand is niet lang, ongeveer 1 kilometer maar door de zeer steile trappen wel erg uitdagend. Let op met jonge kinderen, de houten trappen kunnen flink glad worden!

Het dondert en bruist hier. Het zonlicht tovert het fijn vernevelde water om tot kleurrijke regenbogen.

Kijk niet naar beneden

Wij vonden vooral de traptreden in de eerste helft het zwaarst, daar zit een trap tussen die maar geen einde lijkt te hebben. En je kijkt zo naar beneden. Brrr! Omwille van het spannende gedeelte van de houten treden, zou ik deze wandeling over de Gorges du Durnand dan ook aanraden voor kinderen vanaf 6 jaar.

Hike Horges du Durnand

Aan het einde van kloof gaat een steil bergpad omhoog, zonder reling en over uit stekende boomwortels. Zodra je eenmaal dit punt bent gepasseerd, zie je het draaihek. Vanaf daar is het nog een klein stukje omhoog, het bospad volgt vlak daarna naar beneden. De terugweg volgt via een prima te bewandelen bospad.

Duur wandeling Gorges du Durnand

Een fijne afwisseling op je dag, een ideale wandeling met avontuurlijke kinderen. De wandeling duurt in totaal maar een uurtje. Bij de parkeerplaats vind je tevens ook een restaurant, waar je heerlijke zelfgemaakte taartjes en cake’jes kunt proeven!

Tussen de dreigende rotswanden van de Gorges du Durnand stroomt de Durnand-rivier met een oorverdovend gebulder naar beneden. 

Meer tips voor je reis naar Italië

Alles op een rijtje

4.1/5

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Bebording

Geen, volg het pad naar boven

Vertrekpunt

Parkeerplaats Gorges du Durnand (1.550 m)

Eindpunt

Draaihek Gorges du Durnand (1.650 m)

Verschil in hoogte

100 meter

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

30 minuten

Praktische tips

  • Gezien het karakter van de kloof zou ik zeggen: vanaf een jaar of 6 toegankelijk. Houd je kinderen goed in de gaten, een uitglijder is zo gemaakt.
  • Kaartjes voor de Gorges du Durnand koop je bij het restaurant.
  • Kom vroeg in de ochtend, dan heb je de kloof nog redelijk voor jezelf.

Meer inspiratie