avontuurlijk wandelen

Hiken in Frankrijk: de middeleeuwse vestingstad Carcassonne

W

ie in Zuid-Frankrijk is, moet zeker eens Carcassonne bezocht hebben. Misschien wel het allerbekendst door het bordspel, al is dat natuurlijk weer afgeleid van deze bijzondere middeleeuwse vestingstad. Ik had geen idee wat ik kon verwachten van dit bijzondere vestingstadje. Oprecht: als je houdt van de middeleeuwen en haar geschiedenis, dan moet deze stad op je bucketlist.

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

Halve dag

Hiken in Frankrijk: Carcassonne

Carcassonne is een stad gelegen in Zuid-Frankrijk, in de regio Occitanie op ongeveer 90 km ten zuidoosten van Toulouse. De rivier de Aude gaat door de stad heen; ook een leuk uitstapje, want hier leven goed te spotten otters in de rivier. Die we inderdaad hebben gezien. Erg leuk! De vesting zelf is het beste lopend te bereiken, in principe is de vesting autovrij – behalve voor de circa 300 mensen die nog in de vesting van Carcassonne wonen.
Hiken Frankrijk Carcassonne
Hiken Frankrijk Carcassonne

Hiken in Carcassonne

Carcassonne is een middeleeuwse vestingstad, met smalle straatjes en pleintjes. In de smalle straatjes vind je allerlei winkeltjes. Van toeristenwinkeltjes, tot sieradenshops en winkels waar ze het spel Carcassonne verkopen. Aan de pleintjes vind je vooral de restaurantjes, waar je typisch Franse lekkernijen kunt eten.

Carcassonne is een middeleeuwse vestingstad, met smalle straatjes en pleintjes

Hiken Frankrijk Carcassonne

Gratis entree in de vesting

De vesting van Carcassonne is gratis toegankelijk. Dat betekent dat je naar hartelust de winkeltjes, restaurantjes en alles eromheen kunt bekijken. Of het nu winter of zomer is, in Carcassonne is het altijd druk. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen vanuit de hele wereld deze unieke middeleeuwse vesting. Ik zou je aanraden om vroeg in de ochtend (na zonsopgang) Carcassonne te bezoeken. Vaak is het dan ook wat rustiger in het kasteel, als je deze wil bezoeken.

Kasteel van Carcassonne (Cité van Carcassonne)

Middenin de vesting vind je het kasteel van Carcassonne. Om het kasteel te bekijken heb je wel kaartjes nodig. Kaartjes kun je kopen aan de kassa van het kasteel, makkelijker is het om online tickets te kopen. In Carcassonne is het namelijk altijd druk – en zeker na 10 uur in de ochtend staat er al een urenlange rij bij de kassa’s. Wil je dus echt graag naar het kasteel van Carcassonne? Koop dan je kaartjes ruim van tevoren.

Extra informatie:

  • Het kasteel is dagelijks geopend van 9u30 tot 18u30, sluitingstijd 17u tussen september en april
  • Het kasteel is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten
  • Laatste toegang is 30 minuten voor sluitingstijd

De vesting van Carcassonne is gratis toegankelijk. Dat betekent dat je naar hartelust de winkeltjes, restaurantjes en alles eromheen kunt bekijken

Cité van Carcassonne

Een bezoekje aan het kasteel van Carcassonne (Cité van Carcassonne) is één grote walhalla voor geschiedenisliefhebbers. Via een verhoogde loopbrug loop je het kasteel in. Het biedt je echt fantastische uitzichten over de benedenstad van Carcassonne. Het pad door het kasteel brengt je verder langs de torens over de bovenste muren. 

Uitkijktorens kasteel

De uitkijktorens zijn bovenop het kasteel gebouwd en steken iets uit, zodat wachters aan weerszijden de buitenkant van de muren konden observeren. Al met al, als je het hele kasteel wil bezoeken ben je zeker 2 – 3 uur bezig. Houd er rekening mee dat het vaak wel filelopen is, in de smalle straatjes in het kasteel.

Overnachten in Carcassonne + hoteltip

Het meest ideale is om in het centrum van Carcassonne te overnachten. Je bent dan in 10 minuutjes in de middeleeuwse vesting. Wij sliepen in het 4*-hotel Tribe Carcassonne. Een designhotel, op loopafstand van vele goede restaurantjes en de vesting. 
Hotel Tribe Carcassonne - Zuid-Frankrijk
Hotel Tribe Carcassonne - Zuid-Frankrijk
Kamerindeling Hotel Tribe Carcassonne - Zuid-Frankrijk
Kamerindeling Hotel Tribe Carcassonne - Zuid-Frankrijk

Eten in Carcassonne + restauranttip

Je kunt op elke hoek van de straat in Carcassonne lekker eten krijgen. Je bent tenslotte in Frankrijk. Buiten de vesting vind je diverse restaurantjes, die met siësta gesloten zijn. Wil je gewoon lekker Hollands om 18.00 uur aanschuiven en bijzonder lekker eten in de vesting van Carcassonne?

La Table d’Alais

Loop dan door de vesting, naar het centrale plein en sla daar het rechterstraatje in. Je vindt daar La Table d’Alais. Een restaurant dat zelfs is aangeraden door Michelin; het is dus wat luxer eten in de vesting van Carcassonne. Daarmee is ook de prijs wat hoger en de kwaliteit weer excentriek goed!

Een bezoekje aan het kasteel van Carcassonne (Cité van Carcassonne) is één grote walhalla voor geschiedenisliefhebbers

Meer tips voor je reis naar Frankijk

Alles op een rijtje

4/5

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Bebording

Geen

Vertrekpunt

Cité de Carcassonne

Eindpunt

Cité de Carcassonne

Verschil in hoogte

Divers

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

2 u

Praktische tips

  • Toegang tot de vesting is gratis
  • Kaartjes voor het kaartjes koop je liever online, om de lange wachtrij te voorkomen
  • In de avond kun je heerlijk dineren in de vesting

Meer inspiratie