Wandelen en meer

ANWB wandelroutes: dit zijn de 5 mooiste

anwb wandelroutes mooiste anwb-app wegenwacht komoot alltrails

ANWB wandelroutes

ANWB wandelroutes: je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. De een vindt ze fantastisch, de ander heeft er iets minder mee. Waar je ook van houdt, de ANWB wandelroutes brengen je vaak naar de meest prachtige plekken in Nederland. Van Nationaal Park Nieuw Land tot de Hoge Veluwe. Dit zijn mijn allermooiste ANWB wandelroutes!

De mooiste ANWB wandelroutes

ANWB wandelroutes heb je in allerlei soorten en maten. Het voordeel van ANWB wandelroutes is dat ze op diverse manieren te bewandelen zijn. Je kunt bijvoorbeeld de routebeschrijving printen, de gpx-beschrijving downloaden maar de makkelijkste manier is om de ANWB-wandelroutes te bewandelen met de Eropuit app. 

Met de routes in de Eropuit-app heb je alles op één plek. het voordeel daarvan is dat je ook niet met een uitgeprint papier door de bossen loopt. Niet alleen makkelijker, maar ook een stuk duurzamer.

Download hier de ANWB Eropuit app

5 mooiste ANWB wandelingen

Omdat ik fan ben van de wandelingen van ANWB, deel ik graag met jou de 5 allermooiste wandelingen die ik heb gevonden op de website van ANWB. Ik breng je van de Hoge Veluwe in Gelderland naar het historische stadscentrum van Leiden. En dan van het Zuid-Kennemerland weer terug naar de Eenzame Eik op de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van deze top 5 mooiste ANWB wandelroutes!

Inhoudsopgave

Mooiste ANWB wandelroutes #1: Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug

Het is de oudste boswachterij van Nederland: boswachterij Amerongen. Sinds 2003 maakt de boswachterij deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt hier over prachtige paden door een uniek bos. Op naar het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug!

Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug

Tijdens deze ANWB wandelroute kom je over de Amerongse Kop (69 m boven NAP). Dit is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en is daarmee het toppunt van deze ANWB wandeling.

In het kort:

Waarom een mooie wandelroute van ANWB:

 • Over het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug
 • Langs ontzettend veel historische grafheuvels
 • Langs de ‘Eenzame Eik’ in het Sterrenbos

Meer over de wandeling

 • Lengte: 8 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Veenseweg 28, Amerongen (gratis)

Mooiste ANWB wandelroutes #2: Wandelen door Nieuw Land

Het is er zó mooi: de Oostvaardersplassen in Flevoland. Dit is misschien wel een van mijn mooiste wandelgebieden. Hier ontdek je de echte ruige natuur die in Nederland nog maar weinig te vinden is. Wandel door Nationaal Park Nieuw Land: het nieuwste land in Nederland.

ANWB wandelroute Oostvaardersplassen

Deze ANWB wandelroute neemt je mee naar diverse vogelkijkhutten zoals De Zeearend en De Driehoek. Daarna wandel je langs een echt scheepswrak uit de 16e eeuw.

In het kort:

Waarom een mooie wandelroute van ANWB:
 • Langs wilde dieren zoals edelherten
 • Ontdek het 16e-eeuwse scheepswrak
 • Langs diverse vogelkijkhutten
Meer over de wandeling
 • Lengte: 21 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 (gratis)
Wandelschoenen

10 keer de beste goedkope wandelschoenen

Goedkope wandelschoenen: wat zijn de beste? Goedkope wandelschoenen, waar zijn ze te koop? En beter: hoe goed zijn goedkope wandel schoenen? Ik zocht het voor je uit. Want niet alleen zijn wandelschoenen heel belangrijk voor de gezondheid van je voeten

Lees meer »

Mooiste ANWB wandelroutes #3: De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is zonder twijfel het bekendste nationale park van Nederland. Je vindt er een grote variatie aan wilde dieren, zoals edelherten en wilde zwijnen. Maar ook diverse musea, zoals het Kröller Müller en het Museonder.

ANWB wandelroutes Hoge Veluwe

Deze ANWB wandelroute over de Hoge Veluwe brengt je in 12 km van de Lange Laan, via heidevelden en bossen naar het Deelensche Veld. Een bijzondere wandeling met veel kans op wilde dieren!

In het kort:

Waarom een mooie wandelroute van ANWB:
 • Het mooiste NP van Nederland
 • Vol met wilde dieren
 • Neem een bezoekje aan het Museonder
Meer over de wandeling
 • Lengte: 12 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Houtkampweg, Hoenderloo (€)
Hoge Veluwe en Nationaal Park de Hoge Veluwe wandelen
Nederland

Wandelroutes Hoge Veluwe: de mooiste paaltjesroutes

Paaltjesroutes en wandelen Hoge Veluwe Wandelroutes Hoge Veluwe: er zijn prachtige wandelingen te maken. Vooral de paaltjesroutes zijn er fraai, dit zijn wandelroutes aangegeven door middel van wandelpaaltjes met een kleur of dier. Je vindt hier een grote diversiteit aan wandelroutes, van GPS-routes tot paaltjesroutes.

Lees meer »

Mooiste ANWB wandelroutes #4: Duinen van Zuid-Kennemerland

Oh! Heb jij weleens zoveel Schotse Hooglanders bij elkaar gezien? Hier in de duinen van het Zuid-Kennemerland struikel je er nog net niet overheen. Dit is precies de reden waarom ik zo dol ben op het Zuid-Kennemerland. Elk seizoen mooi!

Wandelen in Zuid-Kennemerland

De duinen van Zuid-Kennemerland worden beschouwd als een van de mooiste van Nederland. Tijdens deze ANWB wandelroute kom je langs een uitkijkpunt voor trekvogels en langs Midden Herenduin: dé plek voor Schotse Hooglanders.

In het kort:

Waarom een mooie wandelroute van ANWB:
 • Spot de Schotse Hooglanders
 • Door het mooiste duin van Nederland
 • Door een landschap van trekvogels
Meer over de wandeling
 • Lengte: 9 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Santpoortse Dreef 1, Santpoort-Noord (gratis)

Mooiste ANWB wandelroutes #5: Groene stadswandelroute Leiden

Ik hou van de stad Leiden! Ik woon er weliswaar niet en ik woon er een behoorlijk eind vandaan, maar ik ben altijd graag in Leiden. En niet zonder reden heb ik meermaals een stadswandeling in Leiden gedaan. Zeker een aanrader!

Mooiste ANWB wandelroute

Met deze ANWB wandelroute wandel je door het centrum van Leiden. Langs Hortus Botanicus, en uiteindelijk wandel je langs de Gekroonde Liefdestuin. Een heerlijke wandeling door het centrum van Leiden!

In het kort:

Waarom een mooie wandelroute van ANWB:
 • Langs Hortus Botanicus
 • Door Stadstuinderij Het Zoete Land
 • Ontdek de zogenaamde watertuintjes
Meer over de wandeling
 • Lengte: 8 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Leiden (gratis)

Mooiste ANWB wandelroutes

Nederland heeft een schat aan prachtige wandelroutes, en de ANWB wandelroutes behoren tot de beste van het land. Of je nu een beginner bent of een ervaren wandelaar, de hierboven genoemde routes bieden allemaal unieke ervaringen en adembenemende landschappen. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en verken de natuurlijke schoonheid van Nederland op deze 5 mooiste ANWB wandelroutes.

1. Zijn deze wandelroutes geschikt voor kinderen?

Ja, de meeste van deze wandelroutes zijn geschikt voor kinderen. Het is echter altijd verstandig om de lengte en moeilijkheidsgraad van de route te controleren voordat je op pad gaat.

2. Zijn er horecagelegenheden langs de wandelroutes?

Ja, langs de meeste van deze wandelroutes zijn er horecagelegenheden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

3. Moet ik betalen om de ANWB wandelroutes te gebruiken?

Nee, de ANWB wandelroutes zijn vrij toegankelijk en kunnen gratis worden gebruikt via de website en de Eropuit-app.

4. Kan ik mijn hond meenemen op deze wandelroutes?

In de meeste gevallen zijn honden toegestaan op de wandelroutes, maar houd er rekening mee dat ze mogelijk aangelijnd moeten zijn. Controleer altijd de specifieke regels voor huisdieren voordat je gaat wandelen.

5. Is er parkeergelegenheid bij de wandelroutes?

Ja, bij de meeste wandelroutes zijn parkeergelegenheden in de buurt waar je je auto kunt parkeren.

Ja, de ANWB routeplanner is gratis en te downloaden voor Android en iOs.

De reisorganisatie van ANWB heet ANWB Reizen. In het verleden had ANWB een aantal reisorganisaties zoals Pharos Reizen, FOX Reizen en ANWB Ledenreizen.

Ja, ANWB biedt ook gratis wandelroutes aan op hun website en via de Eropuit-app. Deze app is gratis te downloaden.

Meer inspiratie