wandelen en meer

5x mooiste podcasts tijdens het wandelen

5x de mooiste podcasts tijdens het wandelen

Ben jij ook zo’n liefhebber van podcasts? Ik heb er even aan moeten wennen – aan deze ingesproken video’s zonder beeld. Of luisterboeken zonder boek. Soms eindeloos geneuzel, soms met een serieus onderwerp. Het is pas sinds kort dat ik podcasts echt weet te waarderen. Hoe dat komt? Ik heb mij te lang bezig gehouden met podcasts die vooral door anderen leuk werden gevonden, waardoor ik niet goed wist of podcasts wel iets voor mij waren. Dat zijn ze zeker, en ik heb de juiste podcasts gevonden die mij het meeste aanspreken. 

Ik heb er even aan moeten wennen - aan deze ingesproken video’s zonder beeld. Of luisterboeken zonder boek.

Favoriete podcasts om mee te wandelen

Mijn favoriete podcasts van dit moment is geen rijtje met eindeloos gezever over voetbal, of andere sporten. Het is geen wild gesprek met allerlei sprekers over de meest uitlopende onderwerpen. Deze podcasts zijn speciaal geselecteerd voor tijdens het wandelen. Om tijdens het wandelen echt te ontspannen. Ik vind ze oprecht heel erg fijn en heb er een tijdje over gedaan om deze podcasts voor tijdens het wandelen te ontdekken.

Voel je natuurlijk niet verplicht om deze podcasts te beluisteren – als ik iets heb geleerd de afgelopen periode dan is het wel dat podcasts heel persoonlijk gebonden zijn. Iets interesseert je – of juist helemaal niet.

Ik kan bijvoorbeeld heel slecht tegen een podcasts waar meerdere sprekers enigszins tegelijk door elkaar praten. Het maakt niet uit of ik er net 1 minuut naar luister of 10: het ontspant mij niet. Daarom zul je in deze onderstaande podcasts voor tijdens het wandelen ook geen drukke podcasts vinden. Maar juist rustige opnames voor een mooie wandelroute.

Wandelpodcasts beluisteren

Tip: wandel je graag in je eentje? Bepaal dan voor jezelf of je een podcast wil luisteren met oortjes in je oren. Zelf houd ik er niet zo van om mij af te zonderen van de omgeving tijdens het wandelen. Je kan bijvoorbeeld proberen om één van de twee oortjes in de oren te doen, zodat je altijd nog iets van omgevingsgeluid meekrijgt.

In het Rijks

Heb jij weleens naar een kunstwerk geluisterd? In deze podcast ‘In het Rijks’ vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken van het Rijksmuseum en hun makers. Deze podcast is zo gemaakt, dat je hem ook kan beluisteren zonder het museum te bezoeken.

Vertel mij wat

Waargebeurde verhalen uit de Betuwe, verteld door inwoners die iets bijzonders hebben meegemaakt. Niet voorgelezen maar spontaan verteld. Het is bijna alsof je op een avond in het café zit. Maar dan met de mooiste verhalen van bijzondere mensen. Heerlijk!

TED Talks Daily

Elke doordeweekse dag brengt TED Talks Daily de laatste audio-talks. Stof tot nadenken over elk denkbaar onderwerp. Met TED Talks Daily vind je wat ruimte in je dag om je perspectieven te veranderen, je nieuwsgierigheid aan te wakkeren en iets nieuws te leren.

Met Groenteman in de kast

In de podcast ‘Met Groenteman in de kast’ gaat Gijs iedere week in gesprek met een persoon die hem heeft verwonderd. Met bijzondere gesprekken als uitkomst. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Maarten van Rossem - De Podcast

Onze nationale mopperkont geeft op geheel eigen wijze commentaar op de ontwikkelingen in de wereld. Van de ‘losgeslagen gek in het Witte Huis’ Donald Trump tot aan advies welke stewardessen van KLM je het beste kunnen helpen. 

Kies het juiste podcastplatform

Er zijn tal van platforms en apps waarmee je bijvoorbeeld één van de bovenstaande wandelpodcasts kan beluisteren. De experts van Vergelijkstreaming zette de beste apps en platforms voor podcasts op een rijtje. 

Over Wereldwijd Wandelen

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.