hollands glorie

Wandelroute Gorsselse heide, de Achterhoek

O

p een koude winterdag besluiten we te gaan wandelen over Gorsselse heide. Ik ben er niet eerder geweest, hoewel het eigenlijk erg dichtbij is. En ik heb goede verhalen over de Gorsselse heide gehoord. Tijd voor een bezoekje, tijdens deze veel te koude wintermiddag.

Lengte

8 km

Routekleur

Paars

Vertrekpunt en parkeren

Startpunt de Zessprong, Joppe

Wandelroute Gorsselse heide in de Achterhoek

De Gorsselse heide ligt dichtbij Deventer, in Gelderland. En hoewel ik Gelderland niet direct aan de Achterhoek koppel, is dit wel zeker het begin van de Achterhoek. Als kind kwam ik vaker in deze regio. Toch verrassend om te zien dat je vele jaren later weer nieuwe dingen leert. Ik had nooit eerder geweten dat de Achterhoek hier begint. Mocht je niet uit de buurt komen en denken dat mensen hier met een typisch accent praten: wees gerust. Het valt echt mee 🙂

En hoewel ik Gelderland niet direct aan de Achterhoek koppel, is dit wel zeker het begin van de Achterhoek.

Start wandeling Gorsselse heide

Deze wandeling over de Gorsselse heide start bij Startpunt de Zessprong in Joppe. Dat lijkt wat gek, omdat je over Gorsselse heide wil wandelen, maar Joppe is een klein gehucht tegen Gorssel aan. Vanuit Startpunt de Zessprong heb je diverse uitvalsmogelijkheden.

Diverse wandelingen Gorsselse heide

De blauwe route over de Gorsselse heide is 8 km lang, de rode route over de Gorsselse heide eveneens 8 en de groene route over de Gorsselse heide is 17 km lang. Voor elke route geldt: parkeer je auto bij Startpunt de Zessprong, er zijn voldoende parkeerplekken. Wil je voor of na je wandeling even wat drinken of eten? Dat kan perfect bij Restaurant De Zessprong in Joppe. Op hetzelfde punt als het startpunt.

Parel van de Achterhoek

Vanuit Startpunt de Zessprong volgen we de blauwe paaltjes. Vroeger lagen hier op de Gorsselse heide nog grotere uitgestrekte heidevelden, die allemaal gemeenschappelijk bezit waren. Ze werden door de boeren gebruikt voor hun vee en landbouw. Kijk niet gek op van een hert of ree. Of een stel uilen in de bomen. Het is de variatie de deze heide zo uniek maakt.

Vroeger lagen hier op de Gorsselse heide nog grotere uitgestrekte heidevelden, die allemaal gemeenschappelijk bezit waren.

Vennetjes Gorsselse heide

Vanuit de ingang van de Gorsselse heide, volgen we verder de blauwe paaltjes. We wandelen over mul zand en door dichte bossen. Langs een voormalig militair oefengebied en over paarsbruine heide. We komen ruiters op paarden tegen en dagjesmensen. Het is prachtig hier. Het late middagzonnetje in de winter zorgt voor een oranjeroze lucht. Het is een prachtig tafereel.

Vlonderpad

De wandelroute leidt je langs een aantal vennetjes. Een van de mooiste vond ik waar ook een houten brug over as aangelegd. Het leek wel een soort vlonderpad over het water. Een prachtig tafereel, zo middenin de heide van Gorssel.

De wandelroute over de Gorsselse heide leidt je langs een aantal vennetjes.

Gevarieerde route

Na een kleine 6 km, hebben we het grootste gedeelte van de Gorsselse heide wel gehad. Het zonnetje schemert, het wordt koud. Gelukkig zitten de 8 km er bijna op. Nog even goed opletten dat we niet de verkeerde paaltjes volgen en voor we het weten zijn we weer bij de auto. Jammer dat het nog coronatijd is. Een warme choco had niet misstaan!

Alles op een rijtje

3.6/5

Wandelroute

Gorsselse heide

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Startpunt de Zessprong (gratis)

Horeca

Restaurant de Zessprong, Joppe

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandeling over de Gorsselse heide kan in het najaar drassig zijn. Draag hoge wandelschoenen die waterdicht zijn of hoge laarzen.
  • In de zomer kan het hier erg warm zijn door het stuifzand en de heide. Wees altijd goed voorbereid met een flesje water en wat te eten.