hollands glorie

Het Drents-Friese Wold: de Grote Bos en Duin wandelroute

D

it is echt de allermooiste wandelroute in het Drents-Friese Wold. Stap in de betoverende wereld van het Drents-Friese Wold, een schitterend nationaal park op de grens van Drenthe en Friesland. Hier wachten adembenemende heidevelden, zandduinen, schilderachtige vennen en weelderige bossen op je.

Lengte

10 km

Routekleur

Wit en rood

Vertrekpunt en parkeren

Buitencentrum Drents-Friese Wold, Appelscha (gratis parkeren)

De Grote Bos- en Duinroute, Drents-Friese Wold

Er zijn talloze routes om te verkennen in het Drents-Friese Wold, maar één mag je absoluut niet missen: de grote Bos- en Duinroute. Deze tocht onthult de schatten van het nationale park in slechts 10 kilometer. In dit verhaal deel ik alles wat je moet weten over deze betoverende wandeltocht.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een natuurgebied dat letterlijk op de grens tussen Friesland en Drenthe ligt. Het bezoekerscentrum in Appelscha ligt in Friesland, maar gedurende de route steek je een paar keer de grens met Drenthe over. En hoewel je natuurlijk je paspoort op deze route niet mee hoeft, is dit echt een superleuke wandeling!

Er zijn talloze routes om te verkennen in het Drents-Friese Wold, maar één mag je absoluut niet missen: de grote Bos- en Duinroute

Wandelreis Drenthe Koninklijke Wandelbond Nederland

Ik maakte deze wandeling op uitnodiging van de Koninklijke Wandelbond Nederland. Zij organiseren regelmatig wandelreizen naar binnen- en buitenland. Deze wandelig was onderdeel van de wandelreis door Drenthe. En ik mocht mee! Een kans die ik niet wilde laten liggen, want ik wist al dat dit gebied prachtig is!

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold, Appelscha

Alle wandelingen door het Drents-Friese Wold starten bij het bezoekerscentrum in Appelscha. Je hebt hier diverse wandelroutes die je kunt volgen. Deze wandelroute is het langst en volgt 2 routes eigenlijk: de witte en de rode route. Je kunt er ook voor kiezen om één van de twee te lopen, dan is de route korter.

Boswachters Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold

Hoewel wij niet helemaal de route liepen zoals de officiële route, kwamen we wel altijd weer uit bij de paaltjes. Onze gidsen (boswachters van Staatsbosbeheer) kenden het gebied zo goed, dat het voor ons soms voelde als een kruip-door-sluip-door-paadje, maar deze boswachters wisten alles supergoed!

Deze wandelroute is het langst en volgt 2 routes eigenlijk: de witte en de rode route

Boswachters van Staatsbosbeheer

Ik vond het echt enig om mee te wandelen met deze groep. We begonnen de wandeling met gids Gosse: een vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en een echte Fries. Grappig ook, want met dat accent was het soms best even goed luisteren. Onderweg werd Gosse afgelost door oud-boswachter Joop. Joop is 25 jaar boswachter geweest van het Drents-Friese Wold, totdat hij met pensioen ging. Hij wist giga veel van het gebied. Oprecht een feestje om zo met deze wandelreis mee te wandelen!

Grote specht Drents-Friese Wold

Het eerste gedeelte van deze wandeling door het Drents-Friese Wold volgt door weelderig bos. Met heuvels die best een beetje stevig zijn. Kijk goed naar boven, wellicht tref je wel een grote specht. Over specht gesproken: bij het betreden van de wandelroute bij het bezoekerscentrum zie je een enorme. Uit hout gesneden weliswaar, maar net zo indrukwekkend.

We begonnen de wandeling met gids Gosse: een vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en een echte Fries. Grappig ook, want met dat accent was het soms best even goed luisteren

Heidevelden in Drents-Friese Wold

Daarna kom je uit via half-open velden op prachtige heidevelden. Zo ver je oog reikt zie je paarse velden. Wij waren er begin september, de heide stond nog prachtig in bloei! En dat was echt een feestje, want zo vaak was ik deze zomer nog niet bij de heide geweest. Na de heide volgde het Aekingerzand. Ook wel de Kale Duinen genoemd.

Kale Duinen, Aekingerzand Drents-Friese Wold

De Kale Duinen, bekend als het Aekingerzand, vormen een uitgestrekt zandverstuivingsgebied nabij het betoverende Appelscha. Het maakt deel uit van het majestueuze Nationaal Park Drents-Friese Wold. Terwijl bossen en heide het gebied omringen, is er binnen de duinen zelf nauwelijks begroeiing te vinden. Hierdoor krijgen zand en wind vrij spel, en wordt een uniek landschap geschapen. Plekken met zandverstuiving zijn zeldzaam en worden dan ook in heel Europa gekoesterd en beschermd. Om dit bijzondere stuifzandgebied te behouden, wordt actief tegen bebossing opgetreden. Een ware schat van de natuur, gekoesterd en bewaard voor generaties die nog komen.

Uitkijktoren Kale Duinen

Onderweg stuit je op de Uitkijktoren over de Kale Duinen. Beklim hem en laat je betoveren door het weidse panorama. Bij helder weer reikt je blik ver over de uitgestrekte zandvlaktes. Verwonder je niet als je onderweg de heideschapen tegenkomt, zij grazen hier met een nobel doel – het tegengaan van bebossing, zodat grassen en andere flora niet de overhand krijgen. En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon een genot om ze te zien!

Canadameer Drents-Friese Wold

De route voert je tevens langs het Canadameer, ook wel bekend als Aekingameer. In vroeger tijden werd hier zand gewonnen, wat resulteerde in dit prachtige water. Tegenwoordig dient het diepe meer als een oase van recreatie. Sluit je dag in stijl af met een bezoek aan het gezellige eethuis aan de Canadaweg.

Onderweg stuit je op de Uitkijktoren over de Kale Duinen. Beklim hem en laat je betoveren door het weidse panorama

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Grote Bos en Duinroute, Drents-Friese Wold

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Buitencentrum Drents-Friese Wold, Appelscha (gratis)

Horeca

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

(Een deel van de route door de Kale Duinen is niet toegankelijk voor honden tussen 1 mrt en 1 sep.)

Praktische tips

  • Een deel van de route door de Kale Duinen is niet toegankelijk voor honden tussen 1 maart en 1 september
  • In de zomer is het bloedheet op het stuifzand: zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt
  • Je gaat een paar keer door begrazingsgebied. Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand

Meer inspiratie