hollands glorie

Wandeling Landgoed Clingendael, Den Haag

E

en wandeling over landgoed Clingendael in Den Haag is een fijne variatie op het drukke stadsleven. Tussen Wassenaar en Den Haag vind je dit prachtige Clingendaelse Bos, opgetrokken uit Engelse landschapsstijl. Voorzien van charmante gebouwen, een schattig theehuis en indruwekkende tuinen. Maar misschien wel het mooiste aan het Clingendaelse Bos is de Japanse Tuin uit 1910.

Lengte

2 of 4 kilometer

Routekleur

Geel of rood

Vertrekpunt en parkeren

Wassenaarseweg, Den Haag (€)

Wandeling Clingendaelse Bos Den Haag

Het Clingendaelse Bos is een bos op landgoed Clingendael. Landgoed Clingendael wordt dan ook gezien als één van de mooiste plekken van Den Haag. Hier vind je de rust die je in de stad tekort komt. Bijzonder aan dit landgoed is dat er sinds de 16e eeuw diverse adellijke families hebben gewoond, die er tuinen hebben aangelegd. De bekendste daarvan is de Japanse Tuin, waar ik je later in deze blog meer over vertel.

Rijke historie

Door deze rijke geschiedenis van Landgoed Clingendael, kun je naar hartelust wandelen. Er zijn wandelroutes uitgezet, die volgen over houten bruggetjes en hondenlosloopveldjes. Of stel je eigen wandelroute samen en laat je verwonderen door de smalle bossteegjes in het Clingendaelse Bos. De gele wandelroute door landgoed Clingendael is vier kilometer lang, de rode paaltjesroute door het Clingendaelse Bos is twee kilometer lang.

Maar misschien wel het mooiste aan het Clingendaelse Bos is de Japanse Tuin uit 1910.

Clingendaelse Bos landgoed

Voor mij als provinciaal is het even wennen in het Clingendaelse Bos. Ten eerste ben ik zulke stadsparken niet gewend. In eerste instantie dacht ik dus ook dat het een mooi, degelijk bos was. Pas later begreep ik de historische waarde ervan. Met die blik moet ik zeggen dat het toch eigenlijk bijzonder is. Eigenlijk had de naam ‘Clingendael’ al een belletje bij mij moeten rinkelen, want met een decadente ‘ae’ in de naam, verwijst dit naar de adellijke historie.

Clingendaelse Bos Den Haag: stad van de duinen

Clingendael verwijst naar het dal tussen de duinen waarin het landgoed zich bevindt, ook wel ‘clinge’ genoemd. Het bos is ruim 200 jaar uit en is eigenlijk al die jaren in het bezit van adellijke families genegeerd. Pas later werd de schoonheid ervan ontdekt. Grappig weetje: dit is één van de eerste natuurgebieden die in handen is gekomen van Staatsbosbeheer sinds 1899.

Diverse tuinen Landgoed Clingendael

In het Clingendaelse Bos vind je prachtige tuinen, verrijkt met de mooiste bloemen en planten. Je vindt er bijvoorbeeld de rozentuin, de azalea’s en rododendrons van het sterrenbos. Maar ook de oer-Hollandse tuin met buxushagen en bloemperken is te vinden op het landgoed dat doorgaans bestaat uit Engelse landschapsstijl. 

Clingendaelse Bos Japanse Tuin

Op landgoed Clingendael vind je – verscholen in de bossen – de grootste Japanse tuin van Nederland, zo’n 6800 vierkante meter. De kwetsbare tuin bevat prachtige en zeldzame bomen en planten. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken per jaar geopend. In de lente (mei / juni) en in de herfst (oktober).

Herfstopening Japanse Tuin

Tijdens de herfstopening is de tuin heel kleurrijk door de herfstverkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns. De Japanse tuin is gratis en de ingang vind je aan de kant van het Sterrenbos.

Aanvullende regels Japanse Bos

Buggy's, honden en rolstoelen zijn verboden in het Japanse Bos. Lees meer op de website van Landgoed Clingendael.

Op Landgoed Clingendael vind je - verscholen in de bossen - de grootste Japanse Tuin van Nederland

Nog een bezoek?

Uiteindelijk moet ik zeggen dat het Clingendaelse Bos een mooie plek is om te vertoeven en een korte (lunch)wandeling te maken. Als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse natuurhistorie, dan is het een niet-te-missen plek. Voor echte natuurliefhebbers zoals ik ben, zou ik dit eerder omschrijven als een leuke tussenstop. Tenzij de Japanse Tuin open is. Dan is een bezoekje aan Landgoed Clingendael zeker de moeite waard!

Als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse natuurhistorie, dan is het een niet-te-missen plek.

Alles op een rijtje

3.2/5

Wandelroute

Landgoed Clingendael

Lengte

2 – 4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats aan de Wassenaarseweg, Den Haag (€)

Horeca

Theehuis op Landgoed Clingendael, Den Haag

Honden

Toegestaan, ook losloopgebied

Praktische tips

  • Je mag wandelen met de hond op Landgoed Clingendael, houd er wel rekening mee dat je niet in de Japanse Tuin mag komen.
  • Kom je speciaal voor de Japanse Tuin? Check van tevoren even de openingtijden, zodat je niet voor niets komt.

Meer inspiratie