hollands glorie

Wandeling over landgoed Prattenburg, Rhenen

E

en wandeling over Landgoed Prattenburg op de Utrechtse Heuvelrug is voor liefhebbers van heuvelachtige landschappen, dichte bossen en heidevelden. Landgoed Prattenburg ligt tussen Rhenen en Veenendaal in en ligt daarmee prachtig gelegen op één van de meest heuvelachtige gebieden van de Utrechtse Heuvelrug. Het landgoed staat bekend om haar prachtige beukenlanen, een mooi smeltwaterdal, een uitgedroogde sprengenkop en een (bloeiend) heideveld. Dit is Landgoed Prattenburg, een prachtige boswandeling!

Lengte

6,5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Groene Entree Prattenburg. Rhenen

Wandelen landgoed Prattenburg

Ik had nog nooit eerder van het Landgoed Prattenburg gehoord, hoewel ik toch vaker in de regio Rhenen / Veenendaal heb gewandeld. Eén van mijn favoriete wandelingen over de Kwintelooijen schijnt notabena náást Landgoed Prattenburg te liggen. Evengoed was het voor mij een nieuw natuurgebied. En dat heb ik geweten: we gingen heuvel op, heuvel af. Ik had mij even niet goed voorbereid dat dit gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug behóórlijk heuvelachtig was. De eerste 2 kilometers had ik al het gevoel alsof ik het dubbele had gewandeld. En dat was nog maar een luttele 2 kilometer. Een goed begin dus.

Het landgoed staat bekend om haar prachtige beukenlanen

Landgoed Prattenburg

Landgoed Prattenburg is een eeuwenoud landgoed, vooral bekend vanwege haar prachtige lanen. Het is officieel particulier landgoed: sinds 1964 is het landgoed in handen gekomen van de familie Van Wijck. Nog steeds, sinds de dag van vandaag, zijn zij de eigenaren van Landgoed Prattenburg. Hoewel het steeds kostbaarder wordt om het landgoed te onderhouden, doen ze er alles aan om het landgoed open te stellen voor publiek. Dat betekent wel dat ze vragen om je aan een paar regels te houden:

  • In verband met de reekalfjes die hier ieder jaar geboren worden, moeten honden aan de lijn. Ook buiten het geboorteseizoen;
  • Blijf op de paden, ook al zien de bossen er aantrekkelijk uit;
  • En, als je wil, kun je een boom adopteren om oude bomen te vervangen in Landgoed Prattenburg.

Wandelen Prattenburg Rhenen

Landgoed Prattenburg is ruim 445 hectare groot. Vergeleken met de stad Heemstede, beslaat het landgoed ongeveer de helft van deze stad. Van deze 445 hectare is 400 hectare bos, 30 hectare biologische landbouwgronden en 17 hectare historisch park. Het landgoed is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. 

Start aan Groene Entree Prattenburg

We starten deze wandeling aan parkeerplaats de Groene Entree Prattenburg, gelegen achter Restaurant de Drie Zussen in Rhenen. De parkeerplaats is prima bereikbaar, vanaf daar steek je de weg recht over. Het eerste groene wandelpaaltje staat aan de overkant van de weg. Vanaf daar wandel je rechts de hekjes in, het landgoed in.

Utrechtse Heuvelrug: heuvelachtig natuurgebied

Zoals al eerder geschreven, zijn de eerste kilometers best flink. Landgoed Prattenburg heeft een hoogteverschil van 50 meter, vergeleken met het naastgelegen Kwintelooijen. Dat is goed te merken, het zijn flinke kuitenbuiters. Het bospad is overigens goed te bewandelen en de wandelpaaltjes staan op uitstekende plekken. Verdwalen kan op deze wandelroute écht geen mogelijkheid zijn. De tweede helft van deze wandeling is minder zwaar.

Wandelen Den Treek en prachtig uitzicht
Nederland

5x: de mooiste wandelingen over landgoed

Mooiste wandelingen over landgoed Er zijn prachtige wandelingen over het Nederlandse landgoed te maken. Wandelroutes over landgoed zijn vaak extra bijzonder. Landgoederen in Nederland zijn dikwijls in het bezit van particuliere families. Soms vanuit geschiedenis, soms al eerder aangekocht. Daarnaast

Lees meer »

Heide Landgoed Prattenburg

Zo ongeveer op de helft van de wandelroute in Landgoed Prattenburg, kom je uit op een open ruime. Hier, in het verder dichte bos zie je uit het niets een prachtig heideveld opdoemen. Aan de rand van het heideveld staan twee bankjes die je een prachtig uitzicht geven over de paarse vlakte. Wat opvalt is de hoorbare stilte. Op deze plek hoor je hoogstens wat fluitende vogeltjes en geritsel tussen de bomen. 

Mooiste beukenlaan van de Utrechtse Heuvelrug

Vanaf de bankjes trekt het wandelpad over het heideveld weer terug het bos in. Waar je aan het begin van de wandelroute vooral heuvelopwaarts liep, trekt het wandelpad vanaf hier vooral heuvelafwaarts. Het dichte bos maakt plaats voor de mooiste beukenlaan van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is precies waar deze wandelroute bekend om staat!

Op deze plek hoor je hoogstens wat fluitende vogeltjes en geritsel tussen de bomen. 

Bomen adopteren

Landgoed Prattenburg staat mede bekend om haar prachtige lanen. Van oudsher bekend vanwege de verfraaiing van het boslandschap en bladbemesting op de arme zandgronden. De bomen aan de lanen zijn oud en zijn aan vervanging toe. Helaas is het onderhouden van deze boslanen zeer kostbaar. Daarom zijn boomadoptieprojecten heel belangrijk: op die manier kunnen ook de komende generaties van het natuurschoon blijven genieten. 

Gedenkboom

Op Landgoed Prattenburg kun je om die reden bomen adopteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een gedenkboom. Kijk op de website van Landgoed Prattenburg voor meer informatie.

Op Landgoed Prattenburg kun je om die reden bomen adopteren.

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Prattenburg

Lengte

6,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Groene Entree, Prattenburg (gratis)

Horeca

De Drie Zussen, Rhenen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het landgoed is in private handen, maar is opengesteld voor publiek. Houd je daarom aan de regels van het landgoed. Honden aan de lijn en blijf op de paden.
  • De route is zowel als GPS-wandeling en paaltjeswandeling te bewandelen.

Meer inspiratie