hollands glorie

Wandeling Bostoren in Landgoed Schovenhorst

K

en je de bostoren van Putten in Landgoed Schovenhorst? Ik kwam de bostoren van Putten meermaals tegen op Instagram en dat zag er indrukwekkend uit! Tijd dus voor een hoogstaand bezoekje aan Landgoed Schovenhorst - voor ons redelijk om de hoek. Wat ik toen nog niet wist is dat Landgoed Schovenhorst práchtig is! Wat een prachtige verzameling (ja, ik weet hoe gek dat klinkt). Op Landgoed Schovenhorst vind je de rust van een landgoed, met eeuwenoude geschiedenis en bijzondere bomen.

Lengte

4 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Landgoed Schovenhorst (gratis)

Landgoed Schovenhorst

Een tijdje geleden werd ik getipt over de bostoren van Putten, via de Instagram-pagina van @hier_moetjezijn. Die ging direct op mijn to-wandel-lijst! De bostoren is een uitkijktoren middenin de bossen van Landgoed Schovenhorst van 235 treden en 40 meter hoog. Daar moest ik zeker even een kijkje in nemen. Daar later meer over, want alleen al de entree naar Landgoed Schovenhorst in Putten is de moeite waard.

Wat ik toen nog niet wist is dat Landgoed Schovenhorst práchtig is!

Landgoed Schovenhorst en Bostoren Putten

Ik kreeg eerlijk gezegd Azië-vibes van onze wandeling door Landgoed Schovenhorst in Putten. Je parkeert je auto op de parkeerplaats Landgoed Schovenhorst (Nieuwe Prinsenweg 3881, 3881 NC Putten) en vanuit daar zie je al houten ‘entreezuilen’ die wat weg hebben van Chinese zuilen. Ik weet niet zo goed hoe ik ze anders moet noemen. Ze ziet ze in ieder geval al van een afstandje ver. Vanaf de parkeerplaats loop je het prachtig aangelegde paadje af, richting Brasserie Schovenhorst. Voor deze wandeling met de naam ‘boswandeling’ volg je de gele paaltjes.

Landgoed Schovenhorst en haar geheimen

Ik las op de website van Landgoed Schovenhorst het volgende: “Bij een Landgoed horen kroonjuwelen, en dat geldt ook voor Landgoed Schovenhorst. Maar wat voor Schovenhorst het dierbaarst is, is niet opgeborgen in een kluis. Het zijn de eeuwenoude bomen, die mogen schitteren in de buitenlucht.” Dit is precies wat je hier vindt.

Kroonjuwelen in het landgoed

Je vindt op het landgoed diverse zeer bijzondere bomen. Zoals de heilige Japanse Kransspar (Sciadoptytis verticillate), de Corsicaanse Den (Pinus nigra subsp. Laricio) of de Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Pas op dat je bij deze laatste je nek niet verrekt, want hij kan wel 50 tot 80 meter hoog worden! De mammoetbomen zijn ook wel bekend als sequoia’s, bekend van het Sequoia National Park in California. Het zijn de zwaarste bomen ter wereld!

Het Josinapark en de Douglas Folly

De boswandeling met de toepasselijke naam ‘Boswandeling’ in Landgoed Schovenhorst van 4 km begint aan de start van het Josinapark. Je wandelt van de parkeerplaats richting Brasserie Schovenhorst. Voor een kruip-door-sluip-door-route naar de Bostoren kun je voor de Brasserie linksaf slaan. Je wijkt dan wel van de gele route af. Wij besloten de route te volgen. Deze slaat linksaf na het steegje van de Brasserie. Steek vanuit daar de grote weg over en sla op het fietspad rechtsaf. Je bevindt je hier in het Josinapark. 

Wandeling Boswandeling

Deze boswandeling slingert door de bossen van het landgoed. Via kronkelende paadjes en doorkijkjes met bijzondere naaldbomen. Je wandelt tijdens deze boswandeling door de vier boomtuinen: Langs het Kleine Pinetum, door het Josinapark, Driecontinentenbos en het Arboretum. Je vindt hier naaldbomen in overvloed.

Herfst op de Veluwe

Hoewel wij de wandeling maakten eind september met lente-achtige temperaturen, viel ons het herfstachtige decor al op. De bladeren van de loofbomen kleurden al mooi in de paradekleuren van de herfst. Van goudgeel tot dieppaars. Paddenstoelen uit de grond geschoten. Een hele collectie eikels, kastanjes en beukennootjes lagen al op de grond. Een prachtig seizoen voor een wandeling door dit landgoed!

Landgoed Schovenhorst Bostoren Putten
Nederland

5x de mooiste wandelroutes met uitkijktorens

Er zijn prachtige wandelroutes te maken langs uitkijktorens. Van hoge uitkijktorens tot architectonische uitkijktorens. Van de historische Utrechtse Heuvelrug tot het nieuwe Flevoland. Laat je verrassen door deze wandelroutes met uitkijktorens. De mooiste wandelroutes met uitkijktorens In Nederland vind je

Lees meer »

De bladeren van de loofbomen kleurden al mooi in de paradekleuren van de herfst.

Bostoren Putten

Op de helft van je wandeling passeer je ook de Bostoren van Putten. Deze toren van 253 treden en 40 meter lang is een bijzondere! Je moet beslist geen hoogtevrees hebben op je weg naar boven, want af en toe kijk je zo naar beneden door de treden. Het uitzicht bovenaan is fenomenaal overigens! Je kijkt op de bossen van Amersfoort, de Veluwe en met helder weer kun je zelfs de windmolens uit de polders spotten. 

Uitkijktoren over Amersfoort en de Veluwe

In de toren is vanalles te ontdekken voor (jonge) kinderen. Zo is er onderweg een wand met nestkasten en een bijzonder klimnet. Ook passeer je een plateau met glaswerk, waar je fantastisch uitzicht hebt op de boomtoppen van Landgoed Schovenhorst. 

Entree bostoren

Entree tot de bostoren kost € 4,- p.p. Kaartjes zijn te verkrijgen aan de ticketautomaat van de toren. Je kan daar enkel met pinpas betalen. Let er ook even op dat je niet met een grote tas door de draaideuren kunt. De draaideuren maar één keer vrijgegeven met je kaartje. 

Een heerlijke herfstwandeling over de Veluwe

De wandeling ‘boswandeling’ is maar een korte wandeling van 4 km. In Landgoed Schovenhorst kun je ook wandelingen maken van 2,5 km (Bomentuinenwandeling) en 8 km (Cultuurhistorische route). Ik vermoed dat ze ook zeer zeker de moeite waard zijn! Alle routes passeren de Bostoren van Putten, dus ook voor jonge kids is het genieten geblazen!

Je moet beslist geen hoogtevrees hebben op je weg naar boven, want af en toe kijk je zo naar beneden door de treden.

Alles op een rijtje

3.2/5

Wandelroute

Wandeling ‘Boswandeling’, Landgoed Schovenhorst

Lengte

4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Landgoed Schovenhorst (gratis)

Horeca

Brasserie Schovenhorst

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Entree tot de Bostoren kost €4,- per persoon. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de bostoren zelf. Let er even op dat je alleen kunt pinnen.
  • In het Landgoed zijn prachtige bomen te bewonderen. Ga er verantwoord mee om en laat geen afval slingeren.
  • Houd er rekening mee dat het hier in het weekend druk kan zijn. 

Meer inspiratie