hollands glorie

Wandeling Binnenpolder Terheijden, Brabant

E

en wandeling door de binnenpolder van Terheijden in Brabant, tegen de grens met de Biesbosch. Een uitdagende wandeling, al is het alleen al door de vele millimeters regen die er deze wandeldag vielen. Het water lag niet alleen in de polders, maar ook in uitwringbare vorm in m’n haar en broek. Heerlijk, wandelen in de herfst.

Lengte

15 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Wandelspeciaalzaak The World of Walking (gratis)

Vier de zomer bij Roompot!

Wandelen in Brabant: binnenpolder Terheijden

Deze wandeling door de binnenpolder van Brabant, komt uit de koker van wandelwinkel The World of Walking in Made. Jaarlijks organiseren zij meerdere wandelingen, met als startpunt de wandelwinkel in Made. Vanuit daar volgen de wandelroutes door de polders, van 15 km of 25 km. 

Hier vind je de mooiste en oudste bossen van de omgeving.

Wij liepen de route van 15 km, mede ook door de voorspelde regen. Overigens was het onze eerste keer samen wandelen met The World of Walking. Als je het leuk vindt om samen met een groep te wandelen: doe gerust mee met de volgende wandeling!

Baronie van Breda

De wandeling van 15 km gaat het grootste gedeelte door de natte binnenpolder van Terheijde. Voordat je daar aankomt, volgt de route eerst nog door het natuurgebied ‘de Baronie van Breda’. Een historisch gezien belangrijk natuurgebied. Hier vind je de mooiste en oudste bossen van de omgeving. Bijzonder is dat de bossen hier zijn aangelegd door 16e-eeuwse stadsbaronnen. Typerend zijn de lange lanen, vennetjes, heidevelden en beekjes. 

Mastbos, Breda

De Baronie van Breda is een natuurgebied met veel natuurpracht. Hoewel we er niet zijn geweest, wordt het Mastbos in Breda vooral geroemd om haar prachtige statige lanen met vijvertjes, vennen en bomen van 500 jaar oud. Goede reden om nog eens terug te gaan!

Binnenpolder Terheijden

Terwijl de regen steeds meer in bakken naar beneden valt, betreden wij de binnenpolder van Terheijden. De binnenpolder is ongeveer 150 hectare groot en kun je helemaal rondwandelen. Oorspronkelijk was de binnenpolder van Terheijden een onbegaanbaar moerasgebied.

Rivier de Mark

Onder invloed van rivier de Mark was het grootste gedeelte alleen per roeibootje bereikbaar. Alleen in de droge zomers kon er hooi geoogst worden. In het midden van de binnenpolder vind je een grote eendenkooi. Als je de natuur eromheen ziet, is het niet moeilijk voor te stellen hoe het er hier vroeger uit heeft gezien.

Onder invloed van rivier de Mark was het grootste gedeelte alleen per roeibootje bereikbaar.

Geschiedenis binnenpolder Terheijden

Als je de binnenpolder van Terheijden van boven bekijkt, zie je dat het een komvormig gebied is. De binnenpolder ligt dan ook wat lager dan de rest van de omgeving. Om te zorgen dat het water niet de binnenpolder in kunnen komen, zijn er dekzandruggen aangelegd om het water weg te houden. 

Moerasvorming binnenpolder

Het water is hier eigenlijk een natuurlijke ‘vijand’. Dit gebied was door de moerasvorming moeilijk te ontwateren, vooral ook door de constante aanvoering van kwelwater. Het grote voordeel ervan was dat er prachtige planten- en dierensoorten leefden. Het nadeel? Je kon er onmogelijk komen.

Onnavolgbaar natuurgebied

Om die reden werd er in 1950 toch begonnen aan de ontwatering en werd het zand opgehoogd. De grondwaterstand werd met meer dan een meter verlaagd en zo ontstonden er toch akkerlanden. Helaas heeft dit er wel voor gezorgd dat de flora en fauna in de kern van het moeras het begaven. Tegenwoordig vind je alleen aan de randen van het schone kwelwater van de binnenpolder nog interessante plantengroei en veenmoerassen.

Prachtige wandeling door Brabant

De wandeling door de binnenpolder van Terheijden volgt via de Salesdreefbrug naar Landgoed Bergvliet voor een heerlijke koffie. Vanuit daar wandelen we langs de golfvelden naar de akkerlanden van Brabant. We wandelen langs kolen en groenten, om vervolgens weer terug te wandelen naar de wandelwinkel van The World of Walking in Made.

Herfstige wandeling

Uiteindelijk werd het een prachtige, maar natte wandeling van 15 km door de drassige polders van Brabant. Een aanrader! 

Om die reden werd er in 1950 toch begonnen aan de ontwatering en werd het zand opgehoogd.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Halloweenwandeling The World of Walking

Lengte

15 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Wandelspeciaalzaak The World of Walking (gratis)

Horeca

Landgoed Bergvliet, Oosterhout

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Zorg voor goede, waterdichte schoenen. Ook al is het droog, de polder is nat en drassig. Goede schoenen zijn een must!
  • Je kunt heerlijk lunchen of wat drinken bij Landgoed Bergvliet in Oosterhout. Tijdens de organisatie van deze wandeling is dat al voor je geregeld.

Meer inspiratie