hollands glorie

Wandelen Oisterwijkse Vennen en bossen, Brabant

D

e Oisterwijkse Vennen en bossen zijn ideaal om te wandelen. Wat prachtig is dit natuurgebied! De Oisterwijkse Vennen en bossen worden gezien als één van de mooiste wandelgebieden van Nederland en dat is niet zonder reden. Het zonnetje spiegelend in het water, watervogels aan de waterrand, een zacht briesje. Dit zijn de De Oisterwijkse Vennen en bossen!

Lengte

10 km

Routekleur

Blauw

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Oisterwijkse Vennen en bossen (gratis)

Wandeling Oisterwijkse Vennen en bossen

De Oisterwijkse Vennen en bossen zijn werkelijk een lust voor het oog! Het is al geruime tijd mijn wens geweest om hier te wandelen en eerlijk gezegd is het er betoverend. Op een stille zaterdagmorgen, rond 8 uur, kwamen we aan. Er waren enkele joggers en slechts een paar wandelaars, wat erg aangenaam was. Graag deel ik met jou waarom dit gebied zo prachtig is.

Route 14 vennen - wandelen Oisterwijkse Vennen en bossen

De door ons afgelegde route was de 14-vennen route van Natuurmonumenten. Hierbij volg je het pad langs het Goorven, dat ondanks zijn naam, zeer prachtig is. Elk ven in dit gebied heeft een unieke naam, die is afgeleid van een persoon, gebeurtenis of kleur. Dankzij deze wandeling, kom je langs alle vennen in dit gebied.

De Oisterwijkse Vennen en bossen zijn echt een plaatje!

Wandelen Oisterwijkse Vennen en bossen

Onze wandeling startte bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, waar we onze auto op de gratis parkeerplaats 100 meter verderop hadden geparkeerd. Dit bezoekerscentrum fungeert niet alleen als restaurant, maar ook als speeltuin en educatiecentrum. Na onze wandeling keerden we terug naar het centrum voor een welverdiende lunch.

Deze wandelroute Oisterwijkse Vennen en bossen bestaat uit 14 vennen

Namen van vennen

Wist je bijvoorbeeld dat de Voorste Goorven het meest gefotografeerde ven is van de Oisterwijkse Vennen en bossen? En dat het Goorven helemaal niet vies is, maar refereert naar de tijd dat dit nog moeras was.. De mannen die hier werkten met hun handen, bleven niet schoon. Hun handen waren, jawel, goor 😉

BrandVen en Witven

Het Brandven is vernoemd nadat er bluswater uit dit ven is gehaald. En het Witven? Het laat zich raden, hier ligt wit zand op de bodem. Zo heeft elk ven een naam. Loop gerust eens rond de vennen: ik ben benieuwd of jij kunt raden waarom de overige vennen zo heten.

En het Witven? Het laat zich raden

Rotterdam

Op driekwart van de wandeling lopen we langs een historisch belangrijk punt. Ineens wandelen we niet meer op zand, maar op stenen. Dit is het puin van het platgebombardeerde Rotterdam. Gevangen Oekraïners moesten in de Tweede Wereldoorlog dit pad aanleggen, zodat de Duitsers er met hun gepantserde voertuigen overheen konden rijden. Bizar, hé! De Duitsers konden op deze manier bij het munitiedepot komen, dat goed verstopt lag in het bos en daardoor vanuit de lucht niet goed zichtbaar was.

Lunch bij Groot Speijck

We wandelen verder door. Het ene ven nog mooier dan de ander. Het ene ven nog helderder dan het andere. Watervogels als aalscholvers drogen hun vleugels op de takken, reigers zitten aan de waterkant. Het is een rustig tafereel; een stilleven in het echte leven. Heerlijk, we wandelen Oisterwijkse Vennen en bossen uit. Het was een plaatje. Eerst lekker lunchen. Ik hou hiervan!

Wandelen

Alles op een rijtje

4.7/5

Wandelroute

14-vennenroute Oisterwijkse Vennen en bossen

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Oisterwijkse Vennen en bossen (gratis)

Horeca

Bezoekerscentrum en Restaurant Groot Speijck

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • In het natte seizoen kan het hier drassig zijn, hoge wandelschoenen zijn dan zeker aan te raden
  • Kom in de ochtend, dan is het hier nog lekker rustig
  • In het Bezoekerscentrum kun je meer leren over alle dieren die hier leven

Meer inspiratie